2009-12-12

Klaipėdos policija: žmonių mušimas DNSB susirinkimuose yra normalus dalykas

© N.Jankausko nuotr.kl.lt. Priešprieša: smurtu kaltinamas N.Puteikis tikino pats bendrijos surinkime patyręs fizinį skausmą.

Smurtu N.Puteikį kaltinanti moteris pasiskundė Seimui

Virginija Spurytė v.spuryte@kl.lt

Etikos komisijos dėl smurto prieš moteris ir netinkamų poelgių išteisintas politikas Naglis Puteikis ramybės kol kas neturės. Dėl jo elgesio skundai pasiekė Vyriausybės atstovę Klaipėdos apskrityje ir net Seimą.

Kl.lt VIDEO: N.Puteikio išvarymas iš susirinkimo:

http://www.youtube.com/watch?v=ZUJLFjCxWko

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ZUJLFjCxWko&hl=en_US&fs=1&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ZUJLFjCxWko&hl=en_US&fs=1&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

Policija nesikiš

Portalas rašė, jog konfliktas tarp N.Puteikio ir daugiabučių namų bendrijos „Upė" vadovių įvyko prieš kelias savaites bendrijos susirinkime. Politikas jame dalyvavo, nes turėjo vienos iš gyventojų įgaliojimą atstovauti jos interesams. N.Puteikis į susirinkimą atsivedė ir antstolį, kad šis fiksuotų posėdžio eigą.

Tačiau bendrijos „Upė" tuometė valdybos pirmininkė Gražina Korsakė svečių apsilankymu neapsidžiaugė. Ji pareikalavo, kad N.Puteikis ir antstolis pasišalintų iš susitikimo. Šiems nesutikus išeiti, G.Korsakė iniciavo, kad politikas būtų išmestas už durų.

Po tokio apsistumdymo su kai kurias bendrijos nariais policijoje atsirado N.Puteikio pareiškimas, nes politikas tikino, kad prieš jį buvo panaudotas smurtas, jis buvo sužalotas. N.Puteikis neseniai gavo atsakymą, jog policija ikiteisminio tyrimo nepradės, nes nėra nusikalstamos veikos požymių.

„Paprasčiau tariant, policija nusprendė, kad bendrijų susirinkimuose muštis galima ir tai nėra nei viešosios tvarkos, nei baudžiamojo kodekso pažeidimas", - teigė N.Puteikis.

Jis policijos atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą apskundė Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrai.   

Elgėsi tinkamai

G.Korsakė savo ruožtu kreipėsi į Klaipėdos merą Rimantą Taraškevičių, kad šis ištirtų, ar N.Puteikis nepažeidė politikų elgesio kodekso, nes esą jis viršijo savo įgaliojimus, užgauliojo moteris, o G.Korsakei ir bendrijos buhalterei spyrė į koją ir alkūne trenkė į paširdžius.

R.Taraškevičius moters skundą perdavė nagrinėti Etikos komisijai. Jos nariai vienbalsiai nusprendė, kad N.Puteikis nekaltas.

„Nagrinėjome pačios G.Korsakės pateiktą filmuotą medžiagą. Joje aiškiai matyti, kad N.Puteikis neviršijo savo įgaliojimų. Jis tikrai turėjo vienos gyventojos įgaliojimą dalyvauti susirinkime. Be to, politikas elgėsi korektiškai. Nors kokia kontraversiška asmenybė N.Puteikis yra, šįkart jo elgesys su etika neprasilenkė. Etikos komisija savo sprendimo tikrai nekeis", - tvirtino Etikos komisijos pirmininkė Alina Velykienė.

Įgaliojimas neteisėtas?

Nepatenkinta tokiu Etikos komisijos, kurios posėdyje, nors ir buvo kviesta, G.Korsakė nedalyvavo, nes esą patyrė žiniasklaidos spaudimą, sprendimu, moteris kreipėsi į Vyriausybės atstovę Klaipėdos apskrityje. Skunde ji aiškina, kad Etikos komisija nusprendė netinkamai, nes esą N.Puteikis neturėjo teisės dalyvauti susirinkime, todėl pažeidė ir įstatymus, ir politikų elgesio kodeksą. Anot G.Korsakės, įgaliojimas N.Puteikiui nebuvo patvirtintas notariškai, todėl esą buvo negaliojantis. Tačiau A.Velykienė teigė, kad notariškai fizinio asmens įgaliojimo kitam fiziniam asmeniui tvirtinti nereikia.

Skambino iš Seimo

Skundą K.Vintilaitei bendrijos valdybos pirmininkė motyvavo tuo, kad nors ir turi teisę dar kartą kreiptis į Etikos komisiją, bet nesikreips, nes nepasitiki jos nariais ir jų kompetencija.

K.Vitilaitė šį G.Korsakės skundą persiuntė merui R.Taraškevičiui, nes Vyriausybės atstovė negali nagrinėti Etikos komisijos sprendimų. „Paprašiau A.Velykienės, kad šį raštą aptartų Etikos komisijoje ir nuspręstų, ar skundą nagrinėti iš naujo", - savo sprendimą įvardijo R.Taraškevičius.

A.Velykienė tvirtino, kad Etikos komisija šį klausimą gali svarstyti dar kartą, bet esmė tai nepakeis, nes yra filmuota medžiaga, atsakanti į visus klausimus.

„G.Korsakė, matyt, parašė skundą ir Seimui, nes man skambino iš Seimo kanceliarijos. Įsipareigojau jai persiųsti Etikos komisijos protokolą. Ta moteris gali privataus kaltinimo tvarka kreiptis į teismą ir viską išsiaiškinti", - teigė A.Velykienė.

2 komentarai:

Anonimistas rašė...

Galimas daiktas, kad griuvesiu (t.y. sunaikinto miesto) tarybos narys yra paskelbtas uz istatymo ribu, todel ji musti galima kur nori ir kaip nori...

Anonimiškas rašė...

Reikia skirti dvi sąvokas, ŽMOGUS IR PUTEIKIS, tai du skirtingi dalykai