2009-12-08

Klaipėdos valdžia persekioja principingą kontrolierę dėl kanceliarinių vokelių

Nuotraukoje – principinga Klaipėdos m. savivaldybės tarybos kontrolierė Rimutė Judita Drazdauskienė.

N.P.: Vadovų ir politikų darbas nėra normuojamas – jie gali dirbti kad ir naktimis ir praktiškai neribotai naudoti kanceliarines priemones, tarnybinius telefonus ir valdiškus automobilius su valdišku benzinu. Klaipėdoje atsirado gudručiai tarybos nariai – vicemeras, tarybos sekretorius, bei mero patarėja, kurie įsigeidė dar ir papildomų neteisėtų kanceliarinių vokelių. O čia principinga kontrolierė atliko tyrimą ir prasidėjo baisus politikų staugimas.

Nieko naujo šiame pasaulyje – Klaipėdos politikai niršta, kad atsiranda skaidrumas dėl jų neteisėtai imamų kanceliarinių vokelių ir todėl persekioja principingą kontrolierę Klaipėdos savivaldybės kontrolierę Rimutę Juditą Drazdauskienę. Todėl tegu pastaugia. Bet nereikia kišti nagų prie principingos tarnautojos.

Prieš porą mėnesių kabinėjosi prie jos ataskaitos būtent dėl tų vokelių ir, neeilinis atvejis Lietuvoje – nepritarė kontrolieriaus tarnybos ataskaitai. Ačiū Dievui, kad toks nepritarimas dar neleidžia jos atleisti iš pareigų – pakankamai saugiklių Vietos savivaldos įstatyme ir kt.įstatymuose.

Ir dar situacija yra nemaloni tuo, kad kontrolierė tyrimą atliko ne savo pačios, o prokuratūros reikalavimu, kuriam ji negalėjo nepaklusti. O tirdama negalėjo nepastebėti, kad vicemerai ir kiti politikai, gaunantys algą ir pilną kanceliarinį aprūpinimą praktiškai visą parą ir išeiginėmis dienomis, dar gauna ir papildomą kanceliarinį nepamokestinamą jokiais mokesčiais ir neatsiskaitytiną vokelį.

Esu ir pats „kaltas" šioje istorijoje, nes nuo mano pareiškimo prokuratūrai ir prasidėjo tas pavedimas kontrolierei (tekstai čia http://tiny.lt/8i88hr9  ir šio str. apačioje).

Linkiu Klaipėdos savivaldybės kontrolierei Rimutei Juditai Drazdauskienei kuo didžiausios ištvermės, atkaklumo ir sėkmės, padėsime kuo galėsime, ir kuo negalėsime  - taip pat padėsime, laikykitės.

 

Kontrolierei – kerštas dėl „vokelių"

Virginija Spurytė v.spuryte@kl.lt „Klaipėda" 2009 12 08

Nuomonė: „Matyt, kažkam nepatinka, kad randame įvairiausių pažeidimų", - taip apie savo nesutarimus su savivaldybės administracija ir politikais komentavo kontrolierė R.J.Drazdauskienė.

Užuot šalinę nustatytus pažeidimus, valdininkai savo energiją skiria bylinėjimuisi su trūkumų radusia savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba.

Nurodė prokurorai

„Savivaldybė mano vadovaujamą tarnybą pirmą kartą padavė į teismą. Manau, kad toks atvejis gali būti ir pirmas Lietuvoje. Tai paprasčiausias kerštas. Matyt skauda, jog prisikabinau prie kanceliarinių išmokų", - žodžių į vatą nevyniojo savivaldybės kontrolierė Rimutė Judita Drazdauskienė.

Savivaldybė teismui apskundė R.J.Drazdauskienės vadovaujamos tarnybos patikrinimo aktą, kuriame konstatuota, kad Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė, mero patarėja Audra Daujotienė ir tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis nuo 2008 metų spalio 1 dienos neteisėtai gauna vadinamuosius vokelius – išmokas, padengti jų, kaip su tarybos narių veikla, patirtas kanceliarijos, ryšio, transporto išlaidas.

„Tokį patikrinimą atlikome todėl, kad gavome nurodymą iš Klaipėdos apylinkės prokuratūros. Prokurorų nurodymus privalome vykdyti. Žinia, prokuratūra tuo metu tyrė, ar politikai teisėtai gauna „vokelius", - teigė kontrolierė.

Nepateikė skaičių

Patikrinimo akte konstatuojama, kad mero pavaduotojai, patarėjai ir tarybos sekretoriui gali būti skirta tik tiek pinigų susimokėti už kanceliarines, ryšio ir transporto paslaugas, kiek jų nesuteikia savivaldybės administracija.

„Savivaldybės administracijos direktoriaus pasirašytame mūsų tarnybai adresuotame rašte aiškiai pasakyta, kad administracija šiems trims darbuotojams yra suteikusi darbo kabinetus, nustatyti pokalbių telefonu limitai, duodama popieriaus, kitų kanceliarinių priemonių. Tačiau niekada nebuvo atlikta jokių skaičiavimų, ar mero pavaduotoja, patarėja ir tarybos sekretorius patiria papildomų išlaidų, kurioms padengti ir turi būti skirtos išmokos", - aiškino R.J.Drazdauskienė.

Kontrolės ir audito tarnyba patikrinimo aktą perdavė prokuratūrai, o savivaldybę įpareigojo nustatytus pažeidimus pašalinti.

Pažeidimų nepripažino

„Mes manome, kad trūkumų nebuvo nustatytam, todėl patikrinimo aktą ir apskundėme teismui, prašėme, kad jis būtų pripažintas negaliojančiu", - teigė savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražina Eimantaitė.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas bylą nutraukė, nes, jo teigimu, kontrolierių surašytas patikrinimo aktas savivaldybei jokių teisinių pasekmių nesukelia. Jis esą buvo skirtas prokuratūrai.

Savivaldybė tokią nutartį apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui.

„Mūsų tarnybos bylinėjimąsi su savivaldybės administracija vertinu labai paprastai. Man keršija už tuos „vokelius". Be proto užsiuto dėl tų pinigų. Tikrindami įvairias savivaldybės darbo sritis, randame įvairiausių pažeidimų. Tačiau kai prisilietėme prie konkrečių pinigų, atsidūrėm teisme", - neslėpė R.J.Drazdauskienė.

 

               KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS

               TĖVYNĖS SĄJUNGOS FRAKCIJA

 

                          Liepų g. 11,  LT- 91502  Klaipėda,  mob. 8-652-76250 , el. p. naglis.puteikis@klaipeda.lt _____

 

Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai

Rinktinės g. 5A, LT-01515, Vilnius.

Tel. (8 5) 266 2305, faks. (8 5) 266 2317,

el. paštas info@prokuraturos.lt                                                                                                                                                                                                           2009 02 04 Nr.

 

DĖL ĮSTATYMO PAŽEIDIMO SUSTABDYMO NETEISĖTAI PERVEDANT IŠMOKAS UŽ NEPATIRTAS SĄNAUDAS KLAIPĖDOS MIESTO VICEMEREI, TARYBOS SEKRETORIUI IR MERO PATARĖJAI

 

Pirmiausia Jūsų institucijai norėčiau padėkoti už tai, kad Klaipėdos m. prokuratūra ėmėsi priemonių sugrąžinti į Klaipėdos m. savivaldybės biudžetą šio miesto savivaldybės tarybos narių neteisėtai gautus atlyginimus (nes nebuvo pateikę pažymų apie savo darbovietėse negautą atlyginimą už savivaldybės tarybos ir jos komitetų posėdžių laiką, o imti dvigubą atlyginimą už tą patį laiką ir darbovietėje ir savivaldybės taryboje įstatymai draudžia). Gaila tik, kad iki šios dienos Klaipėdos m. savivaldybės administracija niekaip neišsiunčia savivaldybės tarybos nariams jokio prašymo sugrąžinti į savivaldybės biudžetą jiems neteisėtai pervestas lėšas.

Tačiau turiu nusistebėti, kad ta pati Jūsų institucija  - Klaipėdos m. prokuratūra – analogiškoje situacijoje nesiima jokių priemonių sustabdyti kitą besitęsiantį įstatymo pažeidimą:

2008 10 01 d. įsigaliojo nauja Vietos savivaldos įstatymų redakcija. Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymo 26 straipsnyje „Savivaldybės tarybos nario veiklos apmokėjimas" pasakyta, kad : ... 2. Tarybos nariui su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms, kiek jų nesuteikia ar neapmoka tiesiogiai savivaldybės administracija, apmokėti kas mėnesį gali būti mokama išmoka; šios išmokos dydis tvirtinamas reglamento nustatyta tvarka."

Tačiau Klaipėdos m. savivaldybės administracija pažeidžia šį reikalavimą ir po šio įstatymo įsigaliojimo nuolat išmoka tūkstantines minėtas išmokas Klaipėdos miesto vicemerei J.Simonavičiūtei , tarybos sekretoriui V.Plečkaičiui ir mero patarėjai A.Daujotienei.

Tai padaryti administracija neturėjo teisės, nes visi trys aukščiau paminėtieji gauna iš savivaldybės administracijos atlyginimus, jiems yra skirti valdiški kabinetai, valdiški telefonai, jie naudojasi savivaldybės automobiliais, yra aprūpinti valdiškais kompiuteriais, interneto ryšiu, popieriumi, pieštukais, trintukais, sąvaržėlėmis ir pan.

Kreipiausi raštu (kopija pridedama) į Klaipėdos m. prokuratūrą prašydamas sustabdyti šį neteisėtą veikimą, tačiau užuot sustabdę šiuos neteisėtus veiksmus, pareigūnai tyrimą perdavė savivaldybės kontrolieriaus tarnybai. Pastaroji tyrimo nepradeda, nes savivaldybė jiems neperduoda duomenų, o tuo metu minėti išmokėjimai tęsiasi. Klaipėdos m. prokuratūra apie tai žino, tačiau nestabdo neteisėto biudžeto lėšų panaudojimo.

Maža to, savivaldybės buhalterijos darbuotojai, vykdydami įstatymo reikalavimus, atsisakė vykdyti neteisėtus veiksmus, tačiau administracijos direktorius A.Každailevičius davė raštišką nurodymą tęsti neteisėtus pervedimus į aukščiau paminėtų tarybos narių asmenines sąskaitas.

Taigi, dėl Klaipėdos m. prokuratūros neveiklumo toliau tyčiojamasi iš įstatymo, žeminami įstatymus gerbiantys savivaldybės darbuotojai.

Prašau sustabdyti minėtas neteisėtas veikas, inicijuoti aukščiau paminėtų neteisėtai išmokėtų išmokų sugrąžinimą į Klaipėdos m. savivaldybės biudžetą, imtis priemonių pažeidėjams nubausti ir, kas svarbiausia, užtikrinti, kad ateityje tokie pažeidimai nesikartotų.

Priedas: minėto rašto kopija, 1 lapas.

 

Tarybos narys, frakcijos pirmininkas                                                                                                                                                     Naglis Puteikis

 

Kiti el.paštai: nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

 

               KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS

               TĖVYNĖS SĄJUNGOS FRAKCIJA

 

                          Liepų g. 11,  LT- 91502  Klaipėda,  mob. 8-652-76250 , el. p. naglis.puteikis@klaipeda.lt _____

 

Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrai

Vilties g. 12, LT-91001 Klaipėda.

Faksas (8 46) 41 01 02; tel. (8 46) 41 00 78

klaipedos.miestas@prokuraturos.lt

2008 12 09 Nr

 

DĖL ĮSTATYMO PAŽEIDIMO NETEISĖTAI PERVEDANT IŠMOKAS UŽ NEPATIRTAS SĄNAUDAS KLAIPĖDOS MIESTO VICEMEREI, TARYBOS SEKRETORIUI IR MERO PATARĖJAI

 

Pirmiausia noriu padėkoti už tai, kad ėmėtės priemonių sugrąžinti į Klaipėdos m. savivaldybės biudžetą šio miesto savivaldybės tarybos narių neteisėtai gautus atlyginimus (nes nebuvo pateikę pažymų apie savo darbovietėse negautą atlyginimą už savivaldybės tarybos ir jos komitetų posėdžių laiką, o imti dvigubą atlyginimą už tą patį laiką ir darbovietėje ir savivaldybės taryboje įstatymai draudžia).

Tačiau iki šios dienos Klaipėdos m. savivaldybės administracija niekaip neišsiunčia savivaldybės tarybos nariams jokio prašymo sugrąžinti į savivaldybės biudžetą jiems neteisėtai pervestas lėšas, todėl prašyčiau paskubinti šį procesą.

Tuo labiau, kad Klaipėdos m. savivaldybės tarybos ir administracijos vadovai tokį Jūsų neryžtingumą supranta klaidingai: atlyginimų ir išmokų sityje teisinis nihilizmas Klaipėdos m. savivaldybės taryboje ir administracijoje kas dieną vis labiau klesti:

 

2008 10 01 d. įsigaliojo nauja Vietos savivaldos įstatymų redakcija. Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymo 26 straipsnyje „Savivaldybės tarybos nario veiklos apmokėjimas" pasakyta, kad : ... 2. Tarybos nariui su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms, kiek jų nesuteikia ar neapmoka tiesiogiai savivaldybės administracija, apmokėti kas mėnesį gali būti mokama išmoka; šios išmokos dydis tvirtinamas reglamento nustatyta tvarka."

Tačiau Klaipėdos m. savivaldybės administracija pažeidžia šį reikalavimą ir po šio įstatymo įsigaliojimo jau 3 kartus išmokėjo tūkstantines išmokas Klaipėdos miesto vicemerei J.Simonavičiūtei , tarybos sekretoriui V.Plečkaičiui ir mero patarėjai A.Daujotienei.

Tai padaryti administracija neturėjo teisės, nes visi trys aukščiau paminėtieji gauna iš savivaldybės administracijos atlyginimus, jiems yra skirti valdiški kabinetai, valdiški telefonai, jie naudojasi savivaldybės automobiliais, yra aprūpinti valdiškais kompiuteriais, interneto ryšiu, popieriumi, pieštukais, trintukais, sąvaržėlėmis ir pan.

 

Prašau nutraukti aukščiau minėtas neteisėtas veikas, sugrąžinti neteisėtai išmokėtas išmokas į Klaipėdos m. savivaldybės biudžetą, imtis priemonių pažeidėjams nubausti ir, kas svarbiausia, užtikrinti, kad ateityje tokie pažeidimai nesikartotų.

 

Tarybos narys, frakcijos pirmininkas                                                               Naglis Puteikis

 

Kiti el.paštai: nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

bandymas , ar nėra cenzūros komentarams