2012-01-13

Įtartinas generalinės prokuratūros vadovų elgesys

D.Raulušaičio (dešinėje) atsakymas Seimo nariui galiausiai sužlugdė bylą dėl įstatymo pažeidimo ir neteisėtų statymų internetu. Generalinio prokuroro pavaduotojas A.Nevera (kairėje) jam paskolą suteikusiam pokerio lošėjui A.Guogai yra tiesiog Andrius. / LŽ archyvo nuotr.

Dvigubi standartai – prokurorams galima, kitiems ne

Generalinis prokuroras Darius Valys šiandien, 2012 01 12 d. Antikorupcinėje komisijoje pasakė, kad yra visiškai normalu, kad vienas jo pavaduotojas Andrius Neviera skolinasi iš lažybų internete magnato pinigus  - 300 000 Lt ir nusiperka vasarnamį Kernavėje. O kodėl ne iš banko?

O kitas pavaduotojas Darius Raulušaitis tuo pat metu iš pradžių „susipainioja" ir to magnato bylą nukreipia ne į tą skyrių, o vėliau, kai „klaida" paaiškėja, "nebespėja" laiku perduoti to magnato bylą į teismą. Teismas pasako, kad praleistas terminas ir tada gaunasi, kad tik tas magnatas lieka internetinių lažybų internete rinkoje vieninteliu: www.lzinios.lt/Lietuvoje/Pokerio-losejas-prokuroro-kreditorius

Maža to, generalinis prokuroras šiandien dar papildomai pareiškia, kad „vsio zakonno" (teisėta) yra todėl, kad A.Neviera viską deklaravo viešai.

Bet juk visi suprantame, kad jei kas nors iš pvz. Kultūros paveldo departamento pavaduotojų pasiskolintų pas paveldo niokotoją pinigų, o kitas pavaduotojas tą niokoją paskųstų teismui pasibaigus senačiai, tai kiltų milžiniškas skandalas. O čia – ne tik tyla, bet kategoriškas gen.prokuroro A.Valio atsisakymas tirti situaciją.

Jei toks gen.prokuroro pavaduotojų „žaidimas" yra „normalu", kas  tokiu atveju  yra „nenormalu"?

Juk visi nujaučiame, kas ir kaip čia įvyko su ta „paskola".

Beje, spauda rašo, kad antrasis pavaduotojas Darius Raulušaitis, atrodo, panašiu metu ima panašaus dydžio paskolą iš banko „Nordea" ir nuperka bei susiremontuoja butą, o Andrius Neviera anksčiau turėjo kitą pavardę, bet nei apie paskolą lažybų magnatui, nei apie palūkanas, nei apie pavardės gal būt buvusį keitimą nei jis, nei gen.prokuratūra atsisako teikti informaciją. Nieko sau skaidrumas ir viešumas.

Negaliu patikrinti aukščiau paminėtų spaudos teiginių, bet juos galėtų patikrinti spauda, tačiau tiesą nuo jos slepia pati prokuratūra.

O STT ar galėtų patikrinti, kada, kas ir kokiomis sąlygomis išdalino paskolas abiems gen.prokuroro pavaduotojams ir ar tai nesusiję tarpusavyje ir ar nesusiję su privataus asmens pelno didinimu?

Po tokių gen.prokuroro pasisakymų ginant neskaidrius jo pavaduotojus pasiūliau šiandien Antikorupcinės komisijos nariams paraginti A.Nevierą atsistatydinti pačiam, bet už šį pasiūlymą balsavome tik trise (aš, Petras Gražulis ir Valdemaras Valkiūnas), balsų nepakako, todėl kitų komisijos narių siūlymu šis „galvos skausmas" bailiai permestas prezidentei, tarsi Seimo nariai neturėtų pareigos atlikti parlamentinę kontrolę.

Nerašyčiau šių pastebėjimų ir nebūčiau siūlęs  A.Neverai atsistatydinti, jei ne keistas naujųjų gen.prokuratūros vadovų elgesys jau treti metai atkakliai netiriant Apuolės „juodųjų archeologų" galimo koordinatoriaus (išvarė KPD direktorę D.Varnaitę ir mane iš kabineto D.Raulušaitis, kai atėjome dėl to skųstis kai dar dirbau KPD-e) ir dar keistesni žygiai ginant stiklaininius statytojus Kauno ir ypač Palangos istorinėse zonose.

Lietuva Europoje, o generalinė prokuratūra?

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Būtų keista, jei prokuratūra gintų nukentėjusius vaikus ir jų tėvus. Be abejo jie gina tik išimtinai verslininkus, ypač tuos, kurie atrakcionus eksploatavo BE JOKIŲ LEIDIMŲ. O kad atmeta gaisrininkų liudijimus, ir tiki olandų pasakomis, tai juk čia Klaipėdos apygardos prokuratūros teritorija - jei visada atmeta valstybės tarnautojų liudijimus ir šventai tiki verslininkais: "Aplink atrakcioną lakstantys ir panikuojantys olandai su gelbėtojais nebendravo. Ugniagesio Sigito Stonkaus teigimu, olandai du kartus bandė avariniu būdu nuleisti atrakcioną. Tuo metu ugniagesiai buvo patraukę savo įrangą, aikštelė po atrakcionu buvo tuščia, tačiau atrakcionų savininkams nieko nepavyko padaryti. Olandų ir ugniagesių gelbėtojų parodymuose buvę prieštaravimai prokurorų taip ir liko neištirti." Generaliniam prokurorui belieka tyrimą pavesti iš lažybų internete verslininko , o ne iš banko 300 000 Lt paskolą priėmusiam jo pavaduotojui Andriui Neverai. paskui to verslininko naudai sprendimą priėmė kitas gen.prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis. Verslininkas- prokuroras A.Nevera kaip verslo sferų žmogus galėtų įvertinti olandų-atrakcionistų- verslininkų veiksmus, kad tik plaukelis nuo galvos mokesčių nemokėjusiems ir be leidimo dirbusiems nenukristų.