2012-01-28

Plastiko deginimas Klaipėdos centre uždraustas įstatymu

Įstatymo pataisą, draudžiančią deginti plastiką laisvosiose ekonominėse zonose įregistravau siekdamas apsaugoti šalia tų zonų gyvenančių žmonių sveikatą. Seimas ją priėmė: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/istatymu-apribojo-pramones-veikla-lez-e-papildyta-404022

Aplinkosaugininkai leido Klaipėdos LEZ-e statomai šiukšlių deginimo įmonei per metus sukūrenti iki 20 000 tonų plastiko. Įmonė ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras viešai paskelbė, kad tuo pasinaudodami degins 4 regiono savivaldybių (Skuodo, Palangos, Kretingos ir Klaipėdos rajono) nerūšiuotas šiukšles, t.y. atveždami iš gatvėse esančių jų surinkimo konteinerių ir supildami tiesiai į deginimo krosnį. Iš kitų regiono savivaldybių  - Klaipėdos m. , Neringos ir Šilutės rajono šiukšlės būtų vežamos į Dumpių sąvartyną, ten rūšiuojamos ant specialių tokio fabriko konvejerių ir tik tada būtų vežamos deginti.

Dar viena papildoma grėsmė gyventojų sveikatai yra todėl, kad Lietuvoje šiukšles, kuriose yra plastiko, leidžiama deginti žemesnėje temperatūroje, nei Vakarų Europoje. Tokiu atveju į orą patenka daugiau  deginimo metu susidarančių kenksmingų žmogui medžiagų (furanas, dioksinai – jie sukelia vėžį). Mažiausiai jų patenka į orą deginant medieną - biokurą, todėl sieksiu, kad vietoj šiukšlių deginimo būtų naudojamas tik biokuras.

Transnacionalinė korporacija "Fortumas", vaizduojanti vakariečius, bet veikdama rytietiškais (viduramžių Kinijos klasikinė veiklos forma - klasta) metodais, ateina į Klaipėdą ir apdalina vietinių genčių vadus karoliais bei veidrodžiais, kad galėtų neapmokestinamoje jokiais mokesčiais LEZ-o zonoje gaminti sau neribotą pelną klaipėdiečių sveikatos sąskaita degindami nerūšiuotas šiukšles, užuot kūrenę biokurą.

Kauno gentys tuos neva suomius pasiuntė velniop su nerūšiuotų šiukšlių deginimu, todėl neva suomiai nesiginčydami sutiko KŪRENTI TIK BIOKURĄ.

O mus, klaipėdiečius, tie neva vakariečiai nuodys deginamomis plastmasėmis tik todėl, kad miestą valdančios koalicijos kiaurai perpuvusios korupcija.

Klaipėdos prokuratūra ir Klaipėdos STT dangsto tuos mūsų neatsparius korupcijai politikus, todėl neva suomiai žarsto karolius ir veidrodžius į visas puses, valydami sau kelią šiukšlių deginimui mažesnėje, nei Stokholme, temperatūroje.

Kokia kontrolė Lietuvoje visi žinome - jokia.

Tuo tie neva suomiai ir jų nusamdyti korumpulai naudojasi.

Labai gaila, kad Klaipėdą valdantis pseudoelitas ir teisėsaugininkai gyvena ne šalia LEZ-o, o toli nuo jo. Todėl ir "nemato" nerūšiuotų" šiukšlių deginimo.

Paraginkime visi generalinį prokurorą ir Lietuvos STT vadovą, kad paskirtų savo padalinių vadovais Klaipėdoje žmones, kurie gyvena tarp paprastų klaipėdiečių, o ne tuos, kurie gyvena pseudoelito rezervatuose tipo Skautų aptvarėlyje, ar panašiuose, ar iš viso ne Klaipėdoje.

 

Atsakymai komentatoriui  RK.2012 01 25 13:07 "Galingas Gazpromas, nieko nepasakysi... Nepavyko sužlugdyti statybos paperkant marginalus, tai marginalus prastumia į Seimą... ). Nors ir blogas dalykas, bet reikia pripažinti, jog Gazpromo smegenys dirba puikiai. Dideli pinigai - dideli ir užmojai."

N.P.: Visą laiką siūlau deginti ne šiukšles ir ne plastmases, o biokurą kaip Kaune. Bet etatinis Fortumo ir Klaipėdos liberalų gynėjas-komentatorius, komentavimui galinti skirti 18 valandų per parą (kuo jis ir kur dirba, kas jam moka algą?) R.K. apsiputoję šaukia, kad čia Gazpromo intrigos ir aš neva esu jo samdinys. Bet deginant šiukšles reikia daug dujų, nes šiukšlės nelabai gerai dega, o deginant biokurą dujų nereikia.

Tai kas dirba Gazpromui?

Dar klausimas, ar Gazpromas nevaldo Fortumo akcijų.

 

to 16. RK.2012 01 25 16:55 "Ponas Nagli, prisiminkime nesenu įvykius. Dėl teisės statyti tokią gamyklą varžėsi dvi įmonės - Fortum ir prancūzų CNIM bei lietuvių Icor (Rubicon) konsorciumas. Fortum norėjo statyti LEZe, Rubikonas - šalia Dumpių. Jūsų prastumtas projektas draus deginti LEZe, bet leis šalia Dumpių. Manau kaip ir viskas aišku, komentarai nėra reikalingi.

N.P.: komentarai reikalingi - pats buvau vienas iš mitingo prie Klaipėdos rajono savivaldybės organizatorių, kad CNIM , kaip ir bet kuri kita įmonė negautų leidimo statyti šiukšlių deginimo gamyklos prie Dumpių. Pats įkalbinėjau ir agitavau tarybos narius ne tik mitinge. ir pasiekėm pergalę - savivaldybė taryba pasirodė atsparesnė korupcijai ir neleido tai gamyklai rastis, skirtingai nei Klaipėdos miesto savivaldybė taryba,. leidusi kitai šiukšlių įmonei rastis Klaipėdos LEZ-e ir nuodyti aplinkinius gyventojus.

 


Komentarų nėra: