2012-03-21

Kaip slaptais svertais valdoma Lietuva 1 dalis

Nuotraukoje – 2012 03 17 d. mitingas „Už teisingumą" prie Seimo.

http://www.laisvaslaikrastis.lt/news/685/53/d,detalus/ 2012-03-08

[Iššifruota iš video: http://www.youtube.com/watch?v=F9ZHTtIyTiE ]

Generalinė prokuratūra ir VSD tariasi, kaip nuo Lietuvos žmonių nuslėpti informaciją

Šventa tiesa: ko Lietuvoje negalima paslėpti po saugumo pažymomis, per Valstybės saugumo departamentą, tą padaro Generalinė prokuratūra, per ikiteisminio tyrimo įslaptinimą.

Apie tai kaip ir kieno realiai yra valdoma mūsų valstybė, jūsų dėmesiui labai taiklus Seimo nario Naglio Puteikio pasisakymas kovo 6 d. forume, kuriame buvo aptarinėjama dabartinė Lietuvos teisėtvarkos būklė ir garsiosios Seimo Antikorupcinės komisijos išvados.

Renginys vyko Lietuvių kalbos institute 2012 03 06 d. , kuriame gausiai susirinko įvairiausių sričių atstovų, neabejingų šiandieninei šalies situacijai. Įdomu pažymėti, kad į forumą kviesti tiek VSD, tiek Generalinės prokuratūros atsakingi pareigūnai, savaime suprantama, neatėjo ir savo pozicijos žmonėms į akis paaiškinti nedrįso.

 

„Kodėl šiame forume nėra nė vieno svarbiausio Lietuvos teisėsaugos vadovų, - kalbėjo N.Puteikis, - todėl, kad jie dabar tariasi, kaip nuo Lietuvos žmonių paslėpti ir tą medžiagą, kurią sukaupė mūsų komisija.

Mano duomenimis, planas yra toks: generalinis prokuroras priims sprendimą, kad visa Antikorupcijos komisijos surinkta medžiaga, įskaitant stenogramas, yra ikiteisminio tyrimo dalis, ir kaip Lietuvoje jau 15 metų įprasta, ko negali paslėpti saugumo pažymomis, tą Generalinė prokuratūra įslaptina kaip ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Ar toks planas jiems pavyks? Aš manau, kad ne, nes tas žmonių palaikymas, kurį mes matėme mitinge prie Prezidentūros, yra tikrai įspūdingas, ir aš tikiu, kad mitingas kovo 17 d. prie Seimo bus dar įspūdingesnis. Priklausomai nuo žmonių kiekio, kuris ateina į susirinkimus ar mitingus, ir veikia demokratijos mechanizmas.

Mūsų komisijos svarbiausias darbas buvo tas, kad mus netyčia įsileido į tą laikrodžio mechanizmą, ir mes iš vidaus pamatėme, kaip jis veikia, tiksliau, kaip jis neveikia. Ir kad ten iš tikrųjų nėra jokių ratukų, ten sėdi gudrūs saugumiečiai, aplipinę svarbiausius politikus, ir būtent saugumiečiai ir sukioja tuos sraigtelius ir laikrodžio rodykles.

Nėra jokio demokratijos mechanizmo ir jokio Seimo narių ryšio su rinkėjais, ir Seimo narių ryšio su svarbiausiomis valstybinėmis institucijomis. Sprendimus priima keliasdešimties žmonių grupė, kurių dauguma yra saugumiečiai ir mano asmeninė versija yra tokia, nors ji gali būti ir klaidinga – Gailius su Giržadu užkabino kažkokius konkrečius kontrabandininkus ar PVM grobstytojus, pvz., gal būt Gariūnus, kurie krepšiais nešioja grynus pinigus ne vienai politinėms partijoms per kiekvienus rinkimus, o STT apsimeta, kad nemato tų pinigų krepšių.

Tada konkretūs verslininkai kreipėsi į teisininkus, pastarieji į patarėjus, esančius aplink Prezidentę ir pagrindinius šalies politikus, ir jie sugalvojo tokį planą, kaip "Snoro" skandalo fone ir dėl nutekėjusios informacijos užtikrinti, kad Generalinės prokuratūros kabinete būtų ir tie FNTT vadovai. O paskui padaryti viską, kad nebūtų atliktas joks rimtas tyrimas, o viską suversti poligrafui, kaip jau buvo padaryta su tais VSD pareigūnais, kurie liudijo Seimo komisijai praeitą kadenciją. Ir paskui tais vargšais pareigūnais buvo atsikratyta, nes politikai iš esmės juos išdavė.

Tokiu būdu per tas slaptas pažymas ir tuos įtakingus saugumiečius politikai yra izoliuojami nuo sprendimų priėmimo, yra izoliuojami nuo žmonių ir tada politikai iš esmės yra vykdyti tos nedidelės keliasdešimties žmonių grupelės nurodymus. Ką mes šiandien ir matome.

Mūsų komisijos pats didžiausias nuopelnas turbūt yra tas, kad tos apklausos yra užfiksuotos stenogramose, kurias jūs pamatysite spaudoje, ir aš tikiu, kad ta dienai pakankamai greitai ateis.

Jūs pamatysite, kaip iš išorės atrodantys stiprūs ir galingi Generalinės prokuratūros prokurorai ir VSD vadovai iš tikrųjų yra visiškos marionetės, silpni dvasiškai žmonės, o šalia kiekvieno sėdi gudrus, patyręs ir spalvingas saugumietis.

Jūs pamatysite šitose stenogramose, kaip šitie mūsų vadovai meluoja, kaip jie painiojasi ir keičia parodymus. Ir kaip iš paskos atėjęs kitas vadovas kalba absoliučiai priešingai – pvz., Palaitis sako, kad "aš vadovavausi poligrafo tyrimais ir saugumo pažyma".

Ateina saugumo vadovas ir mes jo klausiame – kokios apimties yra VSD medžiaga, kurią jūs perdavėte Palaičiui? Atsakymas – kokia pažymą? Mes davėme tik poligrafo parodymus. Ir taip vyko visi mūsų posėdžiai, ir taip padaryti visi apklaustųjų parodymai.

Įsivaizduokite – taip yra valdoma valstybė. Realiai tos marionetės yra lėlių teatras. Tačiau tas lėlių teatras šiandien savo galiose šiandien yra sukaupęs milžiniškus resursus. Yra grasinama spaudoje iškelti baudžiamąsias bylas komisijos pirmininkui Ligitui Kernagiui ir kitiems nariams neva už valstybės paslapčių atskleidimą. Tos paslaptys yra juokingos ir ten jokių paslapčių nėra. Tai yra mitas ir sukurtas grožinės literatūros kūrinėlis žmonėms mulkinti.

Iš tikrųjų viskas yra daug paprasčiau – sėdi paprasti žmonės, "prisirovę" prie valdžios, ir už virvučių tampo politikus. Šitas virvutes galima nukarpyti. Absoliutus viešumas – stenogramų paskelbimas. O kodėl komisijai pavyko tai padaryti? Todėl, kad ten susirinko savanoriai. Visose komisijose yra kvotos, o čia susirinko tie, kurie norėjo. Ir kadangi susirinko žmonės, nuoširdžiai norintys sumažinti korupciją, todėl mums ir pavyko. Ir beje, kiekvienos frakcijos narys yra nusipelnęs, nes iš tikrųjų daugybę klausimų mums pavyko priimti vieno balso persvara.

Stebuklas yra tai, kad šioje komisijoje susirinko naujokai, kurie išdrįso pasipriešinti savo partijoms, nes spaudimas buvo milžiniškas, partijų vadovai skambindavo partijų nariams, ir liepdavo išeiti. Ir kai kurie jų išdrįso neišeiti, pvz., Saulius Bucevičius atsisakė paklusti vadovų nurodymams ir liko. Jį išmestų, jeigu ne supratimas, kad tokius politikus imtų ginti žmonės mitinguose.

Tai aš noriu pasidžiaugti ir paaiškinti tą frazę, kad aš labai džiaugiuosi, kad Ligitas Kernagis yra komisijos pirmininkas, o ne Jurgis Razma. Jeigu ten būtų senas politikas, mes apskritai nebūtume pradėję tyrimo, o jeigu ir būtume pradėję, tai dirbtume taip, kaip dabar dirba "Snoro" žlugimą tirianti komisija – jokio viešumo.

Kodėl tas didžiausias įsiūtis viešojoje erdvėje? Dėl viešumo, dėl greičio, ir todėl, kad mes kiekvienas nepaklusome tiems klanams, kurie šiandien sėdi beveik visose partijose. Tai iš tikrųjų yra Ligito Kernagio nuopelnas, stebuklas, tačiau padėkokime dėl šio stebuklo Valinsko projektui, nes jeigu nebūtų šio projekto, tai į Seimą nebūtų patekę tiek daug laisvų menininkų".


1 komentaras:

Naglis Puteikis rašė...

Kaip slaptais svertais valdoma LT 1d.: Gen.prokuratūra ir VSD po ikiteisminio tyrimo skraiste slepia viešą informaciją: http://tiny.lt/m79pb9e