2013-12-10

Kodėl balsavau prieš D.Grybauskaitės pasiūlymą palikti gen.prokuratūrą iš esmės pavaldžią ir atskaitingą tik prezidentūrai?

Kodėl balsavau prieš D. Grybauskaitės pasiūlymą palikti Generalinę prokuratūrą iš esmės pavaldžią ir atskaitingą tik Prezidentūrai?
Todėl, kad toks pavaldumas yra unikalus vakarietiškos kultūros pasaulyje. Unikalus blogąja prasme, kaip ir generalinio prokuroro skyrimo tvarka - tik mūsų šalyje jį skiria prezidentas. Kodėl tai blogai? Todėl, kad tokiu būdu atsiranda pernelyg didelė generalinio prokuroro priklausomybė nuo prezidento ir jis praktiškai nėra atskaitingas parlamentui. Jei prezidentas ar prezidentė linkusi į autoritarizmą, lengvai leidžiasi suklaidinama arba naudoja specialiąsias tarnybas ir prokuratūrą kažkokių verslo ir advokatų grupuočių reikmėms ir naudai, o ne viešajam interesui, tada tokia specialiųjų tarnybų ir prokuratūros sąrangą pradeda griauti valstybę:
Generalinis prokuroras D. Valys neteisėtai nurodė Valstybės saugumo departamentui sekti  FNTT vadovus V. Gailių ir V. Giržadą, VSD vadovas G. Grina tokį neteisėtą pavedimą vykdė, Prezidentę klaidino jos patarėjas J. Markevičius ir VSD vadovo pavaduotojas R.Vaikšnoras. Todėl visi jie privalo prisiimti atsakomybę už valstybėje sukeltą sumaištį valstybėje ir turi atsiprašyti neteisėtai persekiotų pareigūnų. Priešingu atveju Prezidentė turėtų juos atstatydinti ir pati atsiprašyti dėl jai pavaldžių pareigūnų savivalės.
Europoje, JAV, Kanadoje, Australijoje  generalinis prokuroras yra renkamos arba jo pareigas atlieka Vidaus reikalų ar Teisingumo ministro, taip pat jis gali būti šių ministrų paskiriamas. Bet kuriuo atveju, jei generalinis prokuroras nevykdo teisingumo, rinkėjai jį gali pakeisti.
Todėl balsavau prieš Prezidentės siūlomą prokuratūros įstatymą:
"Už veto atmetimą vienbalsiai pasisakė Darbo partija, socdemai, "tvarkiečiai" ir Lenkų rinkimų akcijos parlamentarai. Juos taip pat palaikė opoziciniai liberalai, "Drąsos kelio" frakcija, Mišrios Seimo narių grupės parlamentarai bei konservatorius Naglis Puteikis."



Komentarų nėra: