2008-07-11

Norima leisti naujas statybas gyventojų kiemuose be viešo svarstymo ir gyventojams nežinant

Ar TS frakcijai pavyks apginti paprastų žmonių interesus nuo statybos lobistų?
 
Fotografijose:
1. Ant vaikų žaidimo aikštelės norėta pastatyti tokį daugiabutį („Baltijos ąžuolo" montažas).
2. Jau pradėtas, bet gyventojų sustabdytos minėtos UAB „Baltijos ąžuolo" statybos Žirmūnuose.

Jei Seimas palaimins „subalansuotos plėtros statybinių magnatų" per B.Bradauską stumiamą pataisą, tai tokių vaizdų niekas nebematys, nes gyventojai nebegalės nuo tokių statybų apsiginti. Negalės, nes neturės argumentų, o jų nebus, nes nebebus jokių viešų svarstymų ir jokių detalių planų taip pat nebebus: statybų pelnagaudžiai gyvenamose teritorijose projektuos ir derins tokius projektus iš karto Nuolatinėse statybų komisijose gyventojų neinformuodami, nes nebeturės tokiso pareigos, kaip kad yra šiandien.

 

Statybininkų lobistai nusprendė supaprastinti galimybę statyti daugiabučius ir komercinius pasatus. Jie nusprendė išbandyti Seimo supuvimo laipsnį, siūlydami atsisakyti detaliųjų planų rengimo tais atvejais, kai nekeičiama bendrajame plane nustatyta teritorijos paskirtis.

Pvz. dabar subalansuotieji plėtristai, sumanę vietoj vaikų darželio, pavėsinės, ar transformatorinės, kuriuos valdai nuosavybės teise,  pastatyti daugiabutį, turi rengti detalų planą ir  jo projektą svarstyti su gyventojais.

 

Lobistų siūlomame Teritorijų planavimo įstatymo variante siūloma to atsisakyti.

 

Ši pataisa gudriai įterpta į  Teritorijų planavimo įstatymo 22 str. B.Bradausko siūlomą nuostatą, kad nereikėtų detaliųjų planų, norint kaimo vietovėje statyti vienaaukštį dvibutį.

 

Dauguma Seimo narių apsimeta, kad nemato to įterpimo, apie tai smulkiau rašiau čia, čia ir čia.

Kol kas vienintelė Tėvynės sąjungos –Lietuvos krikščionių demokratų partija (jos atstovai Seime) tam priešinasi nedalyvaudama balsavime, todėl valdantiesiems pritrūksta balsų (turi balsavime dalyvauti ne mažiau 71 seimo nario). Šiai kovai vadovauja TS frakcijos narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

 

Teisybės dėlei reikia pažymėti, kad mano minimą klastą pastebėjo ir seimo narys, buvęs statybų ministras Algis Čaplikas, kuris taip pat priešinasi tokiam planuojamam senbuvių apgaudinėjimui.

 

Šį antradienį valdantieji toliau bandys šią plėtristų-plėšristų pataisą priiminėti.

Pažiūrėsim, kaip sekėsi statybų magnatų atstovams verbuoti trūkstamus seimo narius ir kaip seksis TS frakcijai apginti žmonių interesus.

 

UAB „Baltijos ąžuolo" mėginimas pastatyti daugiabutį Vilniuje, Žirmūnuose gyventojų kieme: 2007-02-09

 

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė palikti nepakeistą praėjusių metų gruodžio 20 d. Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria atmestas UAB „Baltijos ąžuolas" prašymas dėl laikinųjų apsaugos priemonių panaikinimo.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu nagrinėja Vilniaus miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro ieškinį atsakovams UAB „Baltijos Ąžuolas", Vilniaus apskrities viršininko administracijai, Vilniaus miesto savivaldybės administracijai dėl sprendimų panaikinimo, sutarties pripažinimo negaliojančia, statybos leidimo panaikinimo.

Laikinosios priemonės buvo skirtos 2006 m. rugpjūtį – UAB „Baltijos Ąžuolas" buvo uždrausta organizuoti ir atlikti bet kokius statybos darbus pagal savivaldybės 2005 m. išduotą statybos leidimą (žemės sklype Žirmūnuose statyti daugiabutį). Jeigu anksčiau minėtas ieškinys būtų patenkintas, būtų taikoma restitucija – sklypas būtų grąžintas valstybei, tektų nugriauti ten statomą statinį, o tokiu atveju didelių nuostolių neišvengtų ir valstybė, ir UAB „Baltijos Ąžuolas". Todėl, teismo manymu, nesustabdžius statybų būtų gerokai apsunkintas teismo sprendimo įvykdymas, ir tai yra pagrindas taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Apeliacinis teismas nustatė, jog laikinųjų apsaugos priemonių taikymo pagrindas nėra išnykęs, todėl teismas paliko jas galioti.

 

Daugiau informacijos apie šias statybas: Žirmūnų gyventojai toliau kovoja už savo kiemą (lrt.lt  Asta Naudžiūnaitė 2007 02 06 / 15:36)

Komentarų nėra: