2009-03-31

Klaipėdos m. savivaldybės taryba neturėjo teisės išmokėti išeitinę pašalpą savo noru iš darbo pasitraukusiai tarnautojai

ĮSTATYMAS KATEGORIŠKAI DRAUDŽIA MOKĖTI IŠEITINES IŠMOKAS ATSISTATYDINUSIEMS VALSTYBĖS TARNAUTOJAMS

Klaipėdos m. savivaldybės taryba, praeitą savaitę savo noru iš pareigų pasitraukusiai Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai D.Paulauskienei nutardama išmokėti dviejų mėnesių atlyginimo dydžio išeitinę išmoką grubiai pažeidė Valstybės tarnybos įstatymą.

Pagal minėtą įstatymo 5 straipsnį  valstybės tarnautojams socialinės garantijos – šiuo atveju išeitinės pašalpos klausimą  - reglamentuoja išimtinai tik Valstybės tarnybos įstatymas („Darbo santykius ir socialines garantijas reglamentuojantys įstatymai bei kiti teisės aktai valstybės tarnautojams taikomi tiek, kiek jų statuso ir socialinių garantijų nereglamentuoja šis Įstatymas „).

Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymas 41 str. vienareikšmiškai ir kategoriškai draudžia išeitines išmokas politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams, kurie atsistatydina savo iniciatyva.

Valstybės tarnybos įstatymas numato tik tris atvejus, kada išmokama 2 atlyginimų dydžio išeitinė išmoka: kai į tarnautojo vietą teismo sprendimu grąžinamas anksčiau jas ėjęs valstybės tarnautojas, kai netenkama darbingumo ir kai dėl laikinojo nedarbingumo valstybės tarnautojas nedirba nustatytą  dienų skaičių per metus.

Todėl kreipiausi į Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrą ir Vyriausybės atstovę Klaipėdos apskrityje, prašydamas sustabdyti išeitinės pašalpos išmokėjimą atsistatydinusiai Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai, imtis priemonių dėl minėto savivaldybės tarybos sprendimo panaikinimo, bei dėl neteisėtai išmokėtų pinigų sugrąžinimo į savivaldybės biudžetą.

Atkreipiu dėmesį, kad Klaipėdos m. savivaldybė pernai vasarą pirmoji Lietuvoje nusprendė 4 kartus padidinti kanceliarines išmokas savivaldybės tarybos nariams nuo 400 iki 1200 lt kas mėnesį, bei nuolat pažeidinėja įstatymus, reglamentuojančius algas ir kitas išmokas: kelerius metus neteisėtai mokėjo atlyginimus savivaldybės tarybos nariams, iki šiol neteisėtai moka kanceliarines išmokas vicemerei ir mero patarėjai, nors šias išlaidas padengia savivaldybės administracija. 

Dėl D.Paulauskienės išmokos - į prokuratūrą KLAIPĖDA WWW NAUJIENOS 20090331

Mauzeris ir Sūrskis: Įvažiavimas į Lubio tvorą – 20 tūkst. Lt | Alfa.lt 2009-03-31  

Tvorų griovėja netrukus praturtės LRYTAS 2009-03-27

Aušra PILAITIENĖ LR korespondentė

Klaipėdos politikai net nesvarstė, ar bausti susikompromitavusią valdininkę

Pasivažinėjusi girta Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja D.Paulauskienė neteks darbo.

Jeigu esi aukštas pareigas einantis valdininkas, vairuoji girtas ir išgriauni svetimą tvorą, gali tikėtis savo piniginę pastorinti kokiais 20 tūkstančių litų.

Tokį sunkiai sveiku protu suvokiamą teiginį vakar patvirtino Klaipėdos miesto taryba.

Uostamiesčio valdžia patenkino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Daivos Paulauskienės, kuri išgarsėjo girta automobiliu nugriovusi verslininko Bronislovo Lubio tvorą Palangoje, prašymą atleisti ją iš darbo.

Valdininkei bus išmokėta bemaž 20 tūkst. litų – dviejų mėnesių išeitinė išmoka ir kompensacija už nepanaudotas keturias atostogų dienas.

Klausimų kilo tik vienam

D.Paulauskienė pati buvo parašiusi prašymą atleisti iš darbo. Praėjusią savaitę ji buvo nusprendusi atsiimti savo prašymą, bet po pokalbio su miesto meru Rimantu Taraškevičiumi persigalvojo.

Klaipėdos miesto tarybos nariai, svarstę D.Paulauskienės likimą, nebuvo linkę ginčytis.

Tik konservatorius Naglis Puteikis stebėjosi, kodėl nebuvo sudaryta komisija, neapsvarstytas D.Paulauskienės elgesys ir kodėl po tokio incidento jai nepareikštas bent papeikimas, o išmokama piniginė kompensacija.

Savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius į tai atsakė, kad incidentas įvyko ne darbo metu, todėl valdininkė ir neapsvarstyta, o pinigai bus išmokėti įstatymų nustatyta tvarka.

Atsirado ir užtarėjas

D.Paulauskienės partijos nariui, priklausančiam Darbo partijai, Jonui Romanovui pasirodė, kad visi labai lengvai pasiryžę išbraukti žmogų, net nesiaiškindami, kas tąkart atsitiko: „Gal ne vienas esame ką nors padarę, bet tai neiškilo į paviršių. Mums pasisekė, o jai – ne".

Tačiau šio tarybos nario kalba nesužadino Klaipėdos politikų gailesčio.

Už atleidimą balsavo 22 tarybos nariai, susilaikė septyni.

D.Paulauskienė, kuri šiuo metu atostogauja ir nepasirodė tarybos posėdyje, iš darbo bus atleista nuo balandžio 9-osios.

Incidentas įvyko Palangoje

42 metų D.Paulauskienė nemalonumų prisidarė vasario 28-osios vėlų vakarą Palangoje.

Dideliu greičiu lėkdama Vytauto gatve ji automobiliu „Audi A6" užvažiavo ant šaligatvio, išvertė tvorą ir nurėžusi tujas sustojo kieme prie pat namo sienos. Šio namo šeimininkas – koncerno „Achemos grupė" prezidentas B.Lubys.

Į alkoholio matuoklį pripūtusi 2,03 promilės moteris pareigūnus bandė papirkti, tačiau vėliau tikino jokių pinigų niekam nesiūliusi.

Po incidento ji paprašė atleisti iš einamų politinio pasitikėjimo tarnautojo pareigų įstatymų nustatyta tvarka ir sustabdė narystę Darbo partijoje.

Komentarų nėra: