2009-10-26

Apžvalgininkas lygina Kubilių ir Degutienę

R.Daukanto karikatūrų blogas www.daukantas.com – ‚A.Kubiliaus ir V.Uspaskicho draugystė', skelbiama autoriaus sutikimu

N.P.: Politikos apžvalgininkas K.Girnius palygino A.Kubilių ir I.Degutienę, išskirdamas gerus ir/ar nepadarytus darbus. Pateikiu, mano manymu, svarbesnes ištraukas iš šio straipsnio:

Vyriausybė su dviem finansų ministrais, be premjero

Kęstutis Girnius | Alfa.lt 2009-10-26 07:33

...Savo rinkimų programoje Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai(TS-LKD) skelbė ambicingą tikslą kurti geresnę, doresnę Lietuvą, išspręsti įsisenėjusias problemas arba bent pajudėti sprendimo linkme. Šie pažadai užmiršti, nors daugelio problemų sprendimas nereikalauja didelių finansinių išteklių.

Algų mažinimo ir mokesčių didinimo politika niekada nebus populiari. Viena svarbiausių politinio vadovo užduočių - žinoti, kokie žingsniai didins žmonių nepasitenkinimą ir jų vengti. Bet nuo premjeravimo pradžios A.Kubilius pro pirštus žiūri į visuomenės pasipiktinimą keliantį neatsakingą valdininkų elgesį. Praeitų metų pabaigoje buvęs Vyriausybės kancleris Valdemaras Sarapinas skyrė stambias premijas porai dešimčių darbuotojų. Jis nebuvo nubaustas, tik perkeltas į URM.

Gegužės mėnesį paaiškėjus, kad kai kurie Seimo nariai ir ministrai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, premjeras tik pasakė, kad tai - jų sąžinės ir Etikos komisijos reikalas. Kilus masiniam pasipiktinimui dėl prabangių automobilių nuomos, Ministrų kabineto vadovas tylėjo [N.P.: netylėjo, pasmerkė, gal tik ne taip greitai, ne iš karto sureagavo, bet pasmerkė labai kietai ir ryžtingai: „A.Kubilius Seimo nariu elgesį pavadino nepriimtinu ir pareiškė, kad jį reikia nutraukti imantis kad ir „radikaliausių" būdų –citata iš „Atgimimo" 2009 10 02-08 Nr. 34 .]. Smuko jau ir taip menkas pasitikėjimas Seimu bei Vyriausybe, sustiprėjo įsitikinimas, kad politikai yra savanaudžiai, abejingi paprastų žmonių bėdoms.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė mėgino pažaboti šią praktiką, ir jos populiarumas padidėjo daugiau nei 10 kartų. Jei A.Kubilius būtų tai padaręs ir padaręs anksčiau, jo ir Vyriausybės reitingai būtų smarkiai pakilę, ir jam būtų buvę gerokai lengviau prašyti žmonių pasiaukoti bendram labui. Premjeras turi justi gyvenimo pulsą, o įsijautęs į gyventojų nuotaikas daryti atitinkamus sprendimus. Tai jo darbas ir atsakomybė. Užtenka klerkų, kurie gali parengti biudžeto mažinimo planą.

...Darbo partija yra nenormali partija, ir ne vien dėl jos odiozinio vadovo. Ne kasdien septyniolika parlamentarų nuvyksta į nedraugišką šalį, susitinka su nuo teisėsaugos besislapstančiu Viktoru Uspaskichu, dalyvauja spaudos konferencijoje, kurioje žarstomi nepagrįsti kaltinimai savo kraštui. Tarkime, kad tikrai nėra kitos išeities koalicijai išgelbėti. Tačiau premjeras turi paaiškinti ir pateisinti šitokį nutarimą savo elektoratui ir Lietuvos žmonėms. To nepadaryta. Pasak A.Kubiliaus, nereikia sureikšminti jaunystės klaidų. Bet Darbo partijos vadovybę sudaro subrendę žmonės, ne kokie vaikinai. Ir kalbama ne apie klaidą, bet apie nusikaltimą, jei teismas patvirtintų kaltinimus dėl juodosios buhalterijos. Netenkina ir pastabos apie reikalą „peržengti per save", lyg abejonės dėl savų principų gerbimo būtų trūkumas. Nepateikus tinkamo paaiškinimo liks įspūdis, kad ši Vyriausybė veikia taip pat ciniškai, kaip ir Gedimino Kirkilo.

A.Kubilius yra priėmęs gerų sprendimų. Atsisakyta ankstesnės praktikos parlamentines išlaidas laikyti „vokeliniu" priedu. Nors ir netobulas, Nacionalinis susitarimas yra nemažas žingsnis į priekį, siekiant užtikrinti platesnį visuomenės dialogą. Išlaidos mažinamos, stengiantis atsižvelgti į kai kuriuos socialinio teisingumo reikalavimus.

Krizė nebus greit įveikta. Premjeras turi vadovauti Vyriausybei ir dirbti kaip politikas, o ne kaip ūkio specialistas. Ingrida Šimonytė yra pakankamai kompetentinga. A.Kubilius turėtų leisti jai dirbti savo darbą, o jis turėtų užsiimti savuoju. Ypač kai aiškina, kad nėra jokios alternatyvos Vyriausybės priimtiems sprendimams.

Komentarų nėra: