2009-10-21

Latvija žengė žingsnį į Europos civilizaciją, o kada mes?

N.P.: nekilnojamojo turto mokestis – civilizuotos valstybės požymis. Iš ES narių necivilizuotų šia prasme buvo 3. Dabar liko 2, tarp jų – ir Lietuva. Užbėgdamas už akių noriu informuoti, kad Europoje šio mokesčio didžiausią naštą nešą turtingieji – ten niekas ant nepasiturinčių pensininkų sodo namelių tokio mokesčio nekrauna, o uždeda jį namams-rūmams.

Mes kol kas esame Laisvosios  rinkos instituto įkaitai, o šį institutą išlaiko  tik labai turtingi žmonės, monopolinės įmonės ir oligarchai.

Lietuvoje kuo daugiau žmogus uždirba, tuo mažiau moka. Iki 5000 Lt ant popieriaus per mėnesį mokesčiai auga iki 28 proc. pajamų,  o toliau mažėja. Kai pasiekia 9500 ant popieriaus per mėnesį, mokesčių visai nebemoka. Tai pasiekiama gaunant pajamas ne iš algos, o manipuliuojant dividendais, patentais bei veikiant šešėlinėje ekonomikoje ir pan.

Tai ne aš sugalvojau, o išanalizavo mokslininkai: Emilio Dambausko straipsnis (http://emilis.info/2008/ar-turtuoliai-moka-maziau-mokesciu) ir Aušrinės Maldeikienės interviu „Žinių radijui" (anonsas čia - http://www.ziniur.lt/apie/pranesimai?item=3476, o laidos įrašas – čia http://www.ziniur.lt/programa/archyvas?pg=1&cat=31&item=8894 , parsisiųsti – čia: http://www.ziniur.lt/get_file.php?file=8894

Kas netikite – būtinai paskaitykite ir paklausykite laidos įrašo – ir vienas ir kitas labai trumpai aiškiai išdėstyta net visiškai ekonomikoje nenusimanančiam žmogui.

Nekilnojamojo turto mokestis bei progresiniai mokesčiai būtų žingsnis Europon tolyn nuo Rusijos, kurios ekonominį, socialinį ir teisingumo modelį kuo toliau, tuo tiksliau kopijuojame. Ten valdo ne įstatymas ir ne moralė ir ne teisingumas, o turtuolių saujelė, kuri manipuliuoja sąrašiniais rinkimais ir kaip velnias kryžiaus vengia bet kokių tiesioginių bei slaptų rinkimų pradedant seniūnais, merais, baigiant dūma - parlamentu.

Taigi, Latvija jau žengė į Europą. Beje, tik Tarptautinio valiutos fondo priversta. Estija minėtus mokesčius senai yra įsivedusi.

Kada mes nuspręsime būti civilizuoti:?

 

Latvijos valdantieji susitarė dėl 0,1 proc. NT mokesčio

DELFI.lt2009 spalio mėn. 20 d. 10:09

Praėjusį pirmadienį Latvijos valdančiosios koalicijos partijos susitarė įvesti gyvenamojo ploto mokestį, kuris būtų 0,1 proc. nuo nekilnojamojo turto kadastro vertės, informuoja DELFI.lv.

Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis teigė, kad tai vienintelis variantas, su kuriuo sutiko Tautos partija. Jis informavo, kad įvedus šį mokestį per metus už 50 kvadratinių metrų butą Rygoje reikės mokėti 50 latų (244 Lt).

Šis mokestis gali papildyti biudžetą maždaug 6,5 mln. latų (31,6 mln. Lt). Bet kadangi vyriausybei reikėjo rasti papildomus 13 mln. latų (63,4 mln. Lt), nutarta pakeisti cigarečių akcizo skaičiavimo metodiką. Ateityje mokestį skaičiuos ne iš mažmeninių cigarečių kainų, kaip buvo daroma iki šiol, o priklausomai nuo pardavimų apimties. Tada pigios cigaretės kainuos daugiau.

Parlamentinės frakcijos vadovas Ventis Armandas Krauklis pareiškė žurnalistams, kad Tautos partija ir toliau nepritaria gyvenamojo ploto mokesčiui, tačiau nesant kitų galimybių priimti biudžeto projektą, partija pritars 0,1 proc. dydžio mokesčiui nuo nekilnojamojo turto kadastro vertės.

2 komentarai:

bybiskersas rašė...

Ar zmoniu apvaginejima vadinate civilizacija? Jusu blet pistzmogiai issciulpe krauja nuo pensininku, o tamsta dar sielvartaujate, kad per mazai mokame? Tai gal pats pons Putgalvis ims moket uz pensininkus, kad jau toks bagotas? Ane? Gal reik truputi pavartyt savo durna krame, pries pezant visokius briedus

Naglis Puteikis rašė...

Skersam: vakarų europoje kuo daugiau uždirbi, tuo daugiau mokesčių moki. Nepasiturintys nemoka turto mokesčio. O pas mus - atvirkščiai, todėl ir siūlau įvesti tvarką. kaip Europoje.