2009-10-22

Pirmosios visuotinio streiko kregždės?

Nuotraukoje - Profsąjungų mitingas prie Vyriausybės 2009 10 21, plakatai: „Mokytojo alga=seimūno kanceliarinės išlaidos"; „Sveikatos apsaugos ministro žadėti greitajai medicininei pagalbai 5 mln.Lt=3 +2 mln.Lt vandens patrankoms".

Profsąjungos prašo neskurdinti valstybės

15 min. 2009 10 21

Trečiadienio popietę prie Vyriausybės susirinko per porą šimtų profsąjungiečių dar kartą reikalaudami nežlugdyti Lietuvos kultūros, švietimo ir medicinos.

Nors buvo planuota, kad susirinks apie pusė tūkstančio žmonių, jų per tris šimtus. Tačiau vienas mitingo organizatorių, Lietuvos švietimo darbuotojų sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas žiniasklaidai teigė, kad esmė – ne žmonių kiekyje. Esą čia atvyko kitų miestų ar rajonų gyventojai, kurie čia išgirstas idėjas skleis savo gyvenamosiose vietose.

Skirtingi reikalavimai

Iš viso susirinko aštuonios profesinės sąjungos, atstovaujančios kultūros, švietimo darbuotojus bei medikus. Visos profsąjungos atėjo su savo reikalavimais: medikai piktinosi sprendimu visiems  suvienodinti darbo bei atostogų laiką, pedagogų bei bibliotekininkų atstovai piktinosi mažinamais atlyginimais.

Prie piketuojančių prisijungė ir pareigūnų profesinių sąjungų atstovai – jie taip pat nepatenkinti atlyginimų mažinimu.

„Šį kartą mes atėjome ne tik su reikalavimais, bet ir su konkrečiais pasiūlymais", – kalbėjo A.Bružas. Anot jo, valdantieji galėtų papildomai apmokestinti viršpelnį – taip biudžetas būtų papildytas 2 mlrd.Lt, įvesti turto mokestį – tai atneštų 1,5 mlrd.Lt pajamų, dar 2,5 mlrd.Lt esą būtų galima sutaupyti pertvarkius viešųjų pirkimų sistemą.

Reikalauja keisti Vyriausybę

Mitinge pasirodęs Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis profesinių sąjungų pirmininkus pakvietė susitikti su premjeru Andriumi Kubilium ir aptarti susidariusias problemas. „Keista – mus prisimena tik piketų metu, o tarp jų su mumis niekas nesikalba",– į kvietimą sureagavo piketą vedęs A.Bružas.

Piketuotojai skanduodami ragino premjerą patį išeiti laukan ir susitikti su profsąjungų atstovais. Tačiau buvo nuspręsta, kad su Vyriausybės vadovu eis susitikti keli atstovai.

Jiems išėjus tęsėsi ugningos kalbos, kuriomis Vyriausybė buvo raginama atsimerkti, nepataikauti oligarchams, rūpinti savo rinkėjais. Mitinguotojai garsiais plojimais pasitiko siūlymą kitą kartą piketuoti prie prezidentūros ir reikalauti, kad Dalia Grybauskaitė paleistų Seimą ir Vyriausybę bei paskelbtų priešlaikinius rinkimus.

Kubilius: triukšmauja tie, kuriems darėm nuolaidas

 Po susitikimo su profesinėmis sąjungomis premjeras žiniasklaidai teigė, kad pedagogams, kultūros darbuotojams ir vidaus reikalų sistemos darbuotojams atlyginimai buvo kerpami mažiausiai. „ Išskirdami tas grupes tikėjomės, kad tai bus įvertinta kaip mūsų aiškus prioritetas ir kad kaip tik profsąjungos, kurios atstovauja tuos sluoksnius bus ypatingai suinteresuotos tuo, kad visuomenėje būtų daugiau rimties", – kalbėjo premjeras. Tačiau, anot jo, būtent šios profesinės sąjungos ir kelia daugiausiai sumaišties.

A.Kubilius teigė supratęs, kad šių profsąjungų netenkina jų atstovavimas derybose dėl Nacionalinio susitarimo.

„Profsąjungos sėdėti visoms kartu prie vieno stalo yra sudėtinga. Mes ieškosime susitarimo, mes esam tam pasišventę. Duris visada atviros", – tikino A.Kubilius.

Tačiau profesinių sąjungų atstovų šie žodžiai neįtikino – A.Bružas tikino, kad derybos vyksta tik su tomis trimis profsąjungomis, kurios gauna finansavimą iš biudžeto ir negina dirbančiųjų interesų.

 

Premjeras profesinių sąjungų nuotaikos nepataisė

Diena Media News 2009-10-21, 17:29

Apie dvi valandas trukęs premjero Andriaus Kubiliaus susitikimas su profesinių sąjungų atstovais buvo praktiškai bevaisis. Vyriausybe nusivylę profesinių sąjungų nariai grasina jau ne mitingais, o streikais.

„Kitą kartą čia sugrįšiu ne su varpeliu", - miniai sakė vienas iš gausaus būrio pedagogų, panorusių išsakyti savo nuomonę priešais Vyriausybės rūmus. Regis, panašios nuostatos laikosi ir profesinių sąjungų vadovai.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas po susitikimo su premjeru žurnalistams pareiškė, jog streikai gali prasidėti jau netrukus, jeigu Vyriausybė neatsižvelgs į profsąjungų reikalavimus. Kitas profesines sąjungas, kol kas nepalaikančias radikalių veiksmų, A.Bružas pavadino nupirktomis ir „bučiuojančiomis vieną vietą".

Po A.Bružo vėliava stojusios profesinės sąjungos atsisako pasirašyti nacionalinį susitarimą, kuris neva neišspręstų susidariusių problemų.

A.Kubilius, savo ruožtu, skundėsi, esą profesinėms sąjungoms „sėdėti prie vieno stalo gana sudėtinga", kas esą apsunkina konstruktyvaus dialogo paieškas.

Komentarų nėra: