2009-10-28

Šiukšlių mokesčiai už neatliktas paslaugas -valstybės vardu

N.P.: pateikiu žemiau savo raštą savivaldybės tarybos ūkio komitetui dėl jau įprastos mūsų valstybėje praktikos imti mokesčius už neatliktas paslaugas ir dar valstybės vardu.

Absurdiškiausia šioje istorijoje yra tai, kad priešingai nei visame civilizuotame pasaulyje, šiukšlių rinkliava Klaipėdoje skaičiuojama pagal kvadratinius metus, o ne pagal žmones, arba ne pagal realų išvežamą šiukšlių kiekį.

Ir kaip jau įprastam, kenčia pirmiausia nepasiturintys ir pensininkai, nes iš jų be gailesčio ir dar su grasinimais lupamas šis mokestis, pvz. už 360 Lt per metus, o turtuoliai yra sau nusistatę lubas – apmokestinamas ne daugiau, nei 95 kv.metrų gyvenamo ploto. Taigi jei bute gyvena 5 asmenų turtinga šeima, ji moka tiek pat, kiek panašiame bute gyvenantis našlys ar našlė- pensininkė. Ar jie „pagamina" tiek pat šiukšlių?

Štai paskaičiuokime: Pagal Klaipėdos miesto tarybos patvirtintą šiukšlių surinkimo tvarką vienam daugiabučio gyventojo kvadratiniam buto metrui yra nustatyta 17 kg šiukšlių surinkimo norma metams. Vadinasi vienišo našlio buto atveju išeitų, kad per metus jis „pagamina" 1319 kg šiukšlių, o tai yra 110 kg per mėnesį, kitaip tariant 3,7 kg šiukšlių kasdien. Tuo tarpu pvz. jo kaimynai - 4 žmonės gyvenantys truputį mažesniame bute kiekvienas pagamina kasdien tik po 0,8 kg šiukšlių.]

Deja, Klaipėdos m. valdantieji kol kas nenori girdėti šių argumentų.

Negirdi jų ir Seimo nariai, tarp jų  - Aplinkso apsaugo komiteto pirmininkas J.Šimėnas.

Dar viena Lietuvos įdomybė – Europoje pakuočių mokestis atitinka šiukšlių išvežimo ir tvarkymo kainai mažinti, t.y. vežėjams ir sąvartynams. Lietuvoje tie pinigai dingsta vėjais, lyg ir kažkokių lankstukų, kuriuose agituojama saugoti gamtai, gamybai. Kitaip tariant – tų pačių popierinių šiukšlių gausinimui.

Tikiuosi, kad žemiau aprašoma situacija pakeis tiek savivaldybių tarybų, tiek seimo narių požiūrį ir to pasekmėje pakeisime necivilizuotą ir socialiai neteisingą šiukšlių apmokestinimo sistemą į europietišką.

Šią situaciją aprašo taip ir „Klaipėdos dienraštis: Asta Aleksėjūnaitė 2009-10-28, „Sodo bendrijose konteinerių nėra, o mokestis yra" (http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/sodo-bendrijose-konteineriu-nera-o-mokestis-yra-245256 )

 

Klaipėdos miesto savivaldybės

Miesto ūkio komiteto pirmininkui V.Plečkaičiui

2009 10 21 Nr.

PRAŠYMAS

 

DĖL ATLEIDIMO NUO ŠIUKŠLIŲ RINKLIAVOS TAIS ATVEJAIS, KAI SODUOSE NEPASTATYTI KONTEINERIAI

 

Į mane kreipėsi sodų bendrijos „Inkaras" atstovai (Janina Butkienė, Kretingos 3-19, Klaipėda, n. tel. 8-46-259143), informuodami, kad jie 2009 09 14 d. raštu (kopija pridedama) prašė administracijos atleisti juos nuo šiukšlių rinkliavos tai atvejais, kai nepastatyti konteineriai soduose, bei atleisti nuo rinkliavos žiemos metu, nes tuo metu soduose nevykdoma jokia veikla.

Tačiau administracija 2009 09 24 d. raštu Nr. MD3-12 (L.Dūda) ir 2009 10 08 raštu Nr. (8.3)-5R-537 (Š.J.Tamulis) atsakė, kad „vietinė rinkliava yra savivaldybės tarybos nustatyta privaloma įmoka už teisę atlikti tam tikrus veiksmus, o ne atlygis už teikiamas paslaugas", todėl „rinkliavą reikia mokėti ne nuo konteinerių pastatymo momento, o nuo vietinės rinkliavos įvedimo"."

Už kokią teisę reikia mokėti? Kam ta teisė suteikta? Už kokius „tam tikrus" veiksmus? Į šiuos klausimus neatsakyta. Maža to, tai kur tada žmonės turi pilti šiukšles, jei nepastatyti konteineriai? Ir už visą tai reikia mokėti? Ypač absurdiška yra reikalauti iš sodininkų pinigų už šiukšles žiemą, kai net sniegas iš sodų neišvežamas.

Į šiuos klausimus minėtiems sodininkams Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas J.Šimėnas bandė atsakyti specialiame sodininkams skirtame seminare, kuris vyko  Klaipėdos m. savivaldybėje 2009 09 18 d. (žr. pridedamą šio seminaro darbotvarkę). J.Šimėnas tame seminare teigė, kad niekas neturi teisės imti mokesčio už tas šiukšles, kuriuo yra rūšiuojamos, o be to savivaldybė soduose privalo pastatyti specialius rūšiavimo konteinerius. Vicemerė J.Simonavičiūtė ten pat žadėjo atitinkamai pataisyti tarybos sprendimą dėl šiukšlių rinkliavos, tačiau tokios pataisos nepatiektos iki šiol.

Manau, kad minėti raštiški atsakymai bei neveikimas ir mėginimas rinkti iš žmonių pinigus nesudarant jiems sąlygų kur sudėti tas šiukšles, bei atsisakymas suteikti teisę mažinti šiukšlių kiekius jas kompostuojant ir rūšiuojant, ypač soduose, yra neteisingas ir neteisėtas.

Prašau į artimiausią komiteto posėdį įtraukti šio klausimo svarstymą, pakviesti minėtų sodininkų atstovus (kontaktai rašto pradžioje), kad galėtume kuo greičiau šią neteisybę ir neteisingumą ištaisyti.

Priedas: minėtas sodininkų kreipimasis, du savivaldybės atsakymai, seminaro programa (kopijos), 4 lapai.

 

Tarybos narys        Naglis Puteikis


Komentarų nėra: