2009-10-09

Sunkiaisiais metalais užterštas dumblas buvo stumdomas iš vienos vietos į kitą

Nuotraukoje  - Klaipėdos piliavietės uostelyje atlikta darbų už 43 mln.Lt, iš jų  - 25 mln. ES lėšų, už juos taip pat savavališkai ne pagal projektą stumdytas užterštas dumblas ir mėtyti seni trosai.

Video apie Pilies uostelyje metamus trosus ir užteršto dumblo  pylimas i vandenį: http://www.youtube.com/user/Puteikis#p/a/f/0/3-Fxhk8TFQQ

N.P.: Neeilinis įvykis Klaipėdoje– visuomenės atstovai prašo valdininkų pasiaiškinti, kodėl pažeidinėjant įstatymus buvo teršiama gamta ir dar už ES lėšas.

Iki šiol visuomenės atstovai tokių susitikimų neorganizuodavo, tikiuosi, kad tai gera pradžia ir esu dėkingas Daliai Žukienei, visų vadinama „Žaliąja Dalia", už parodytą iniciatyvą.

Susitikimo metu savivaldybės atstovą nuolatos pertraukinėdavo ir taisydavo statybininkų atstovas, tokiu būdu aiškiai parodydamas, kas čia kam vadovauja ir kas priima sprendimus.

Paaiškėjo, kad Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas apie tai, kad minimas dumblas yra užterštas sunkiaisiais metalais ir naftos produktais, pranešė tik žiniasklaidai, nes savivaldybė apsimeta, kad nieko apie šį užterštumą dar nežino (čia publikuotas savivaldybės 2009 09 28 d. pranešimas spaudai), nors dar prieš mėnesį aplinkosaugininkai taip pat per spaudą jiems parnešė, kad viskas taip užteršta, kad net kreipėsi į prokuratūrą: VE 2009 08 31Grunto istoriją narplios prokuratūra".

Susitikime dalyvavęs Seimo narys Evaldas Jurkevičius, konstatavo, kad viename mieste netoli vienas kito esančios įstaigos kažkodėl susirašinėja per Vilnių ir dar taip, kad viena kitos laiškų negauna. Todėl pasiūlė šalims tiesiog užeiti vienai pas kitą ar pasiskambinti. O pats E.Jurkevičius pats pasisiūlė atlikti tarpininko paslaugas ir perduoti aplinkosaugininkų raštą apie šį užterštumą merui.

Klaipėda nori žinoti, kas guli Danėje

„Klaipėda" 2009 10 09 Asta Aleksėjūnaitė

Klaipėdoje visuomenės atstovai dėl skandalingos dumblo kasimo istorijos Jachtų uostelyje specialistų pareikalavo pasiaiškinti.

Nevyriausybinės organizacijos "Žalioji banga" pirmininkė Dalia Žukienė tvirtino, kad tokio susitikimo tikslas – pareikalauti specialistų paaiškinti, kodėl sunkiaisiais metalais užterštas dumblas miesto centre buvo kilnojamas iš vienos vietos į kitą. Susitikime dalyvavo savivaldybės atstovai, aplinkosaugininkai, darbus atlikusios įmonės atstovai.

"Mes žinome, kad Lietuvoje nėra galimybės utilizuoti užterštą gruntą, tačiau kodėl tai žinodami rangovai jį kasė ir stumdė iš vienos vietos į kitą? Jūrinių tyrimų centras turi galutinius ir naujausius šio Jachtų uostelio dugne glūdinčio dumblo tyrimus. Aišku viena – jokiu būdu jo nei pilti į jūrą, nei palikti miesto centre negalima. Vadinasi, darbai pradėti nepasiruošus. Kita vertus, koks vaidmuo šioje istorijoje tenka savivaldybei? Manome, kad ji nepakankamai kontroliavo atliekamus darbus", – kalbėjo susitikimo organizatorė D.Žukienė.

Šią vasarą tik aktyvių piliečių dėka išaiškėjo, kad įmonė "Hidrostatyba", neturėdama leidimo, užutėkyje kasė dumblą ir juo, lyg kelininkai, lygino dugno duobes.

"Tokį sprendimą jie priėmė savavališkai. Niekas jiems tokio nurodymo nedavė. Tai neteisėtas ir savavališkas sprendimas", – tikino dumblo kasimo istoriją paviešinęs miesto tarybos narys Naglis Puteikis.

Dienraštis jau rašė, jog dėl Jachtų uostelyje vykdytų darbų Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas kreipėsi į Klaipėdos apylinkės prokuratūrą, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kol kas įtarimai niekam nėra pareikšti.

"Mums baugu dėl to, kad sunkiaisiais metalais užterštas dumblas guli pačiame miesto centre. Kaip visuomenės nariai mes norime žinoti, kas bus daroma. Stebėtina, kad pasaulyje tokio užteršto dumblo kasimas vykdomas jį siurbiant. Specialistai negalėjo atsakyti, kiek sunkiųjų metalų dalelių galėjo nusėsti aplinkoje, kiek galėjo būti užterštas Danės vanduo. Mūsų laukia ilgalaikės šių klaidų pasekmės", – kalbėjo D.Žukienė.

Video apie Pilies uostelyje metamus trosus ir užteršto dumblo  pylimas i vandenį: http://www.youtube.com/user/Puteikis#p/a/f/0/3-Fxhk8TFQQ

1 komentaras:

Algirdas rašė...

Tai jau sisteminis reiškinys. Tas pat ir atliekų deginime. Jei nebus kas gina viešą interesą tai degins velniai žino ką ir nuodys vilniečius, kauniečius ir klaipėdiečius. Nes kitiems tokia įmonė ne pagal kišenę. Kaip puikiai Klaipėdoj apeitas viešas konkursas-paskelbė kokiam nors Kretingos artojuje apie konkursą, ne savivaldybė , kuri atsakinga už komunalinių atliekų tvarkymą, UAB" Ragai ir nagai", nupirkta suomių. Jie nusineš pelną o už viską sumokės klaipėdiečiai. Pasistengsim bent Vilniuj to neleisti. Rubikonas tai dar baisiau nei suomiai. Kam įdomu pasiskaitykit diskusiją adresuhttp://www.vilniaussueiga.lt/lt/naujienos/: