2010-01-13

Kaip greičiau atkurti Kretingalės bažnyčios aikštę ir iškelti kelią iš kapinių

Nuotraukoje - Kretingalės liuteronų bažnyčia

N.P.: Kas važiavote iš Klaipėdos į Kretingą, turėtumėt prisiminti gražią mažą akmens mūro ir baltai nutinkuotą bažnytėlę. Tai Kretingalės liuteronų bažnyčia. Po karo bažnyčias apversta sandėliu,  šventorius suniokotas – įrengtas kelias, kapinės sunaikintos, antkapiai ten pat užkasti. Brežnevo laikais priešais bažnyčios įėjimą atsirado kioskas. Dabar jame prekiaujama alkoholiu. Tas kioskas trukdo nukelti kelią nuo šventoriaus ir atstatyti labai gražią miestelio aikštę. Mane ragina kunigas ir parapijos aktyvas, aš savo ruožtu neduodu ramybės rajono valdžiai.

Daug laiko suėda derybos dėl to kiosko-paviljono iškėlimo į kitą vietą.

Kelias iš šventoriaus bus iškeltas

Ve.lt 2010 m. sausio 13 d.

Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčios teritorijoje sovietmečiu įrengtas kelias turi būti uždarytas. Nebekyla abejonių, kad jis nutiestas ant žmonių kapų. Tai įrodė lapkričio mėnesį atlikti archeologiniai žvalgomieji tyrimai. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta darbo grupė pasitarime svarstė, kur galėtų būti naujas kelias.

Atlikti arcehologiniai tyrimai

Istoriniuose šaltiniuose minima, kad šventorius apie medinę Kretingalės bažnyčią susiformavo dar XVII amžiuje. 1992 m. atlikti archeologiniai žvalgomieji tyrimai įrodė, kad čia XVII ir XVIII a. laidoti žmonės. Siekiant nustatyti buvusio šventoriaus tvoros pamatų vietą, Kretingos muziejaus archeologijos skyriaus vedėjas Donatas Butkus praėjusių metų lapkritį atliko archeologinius tyrimus ir aptiko XIX–XX a. sandūros akmeninius pamatus, rištus moliu.

Lauko riedulių pamatai yra šventorių juosusios tvoros liekanos, užpiltos žvyru ir juodžemiu XX a. antroje pusėje. Kelią būtina iškelti iš kapinių teritorijos. Tai reglamentuoja ir paveldosaugos teisės aktai.

Svarstyti trys variantai

Darbo grupės, kuriai vadovauja savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė, veikloje kviesti dalyvauti ir UAB "Agrovet", Gargždų vartotojų kooperatyvo, Kretingalės evangelikų liuteronų parapijos, miestelio bendruomenės atstovai, žemėtvarkos ir paveldosaugos specialistai. Susirinkusieji į pasitarimą ieškojo alternatyvių vietų naujam keliui. Buvo pasiūlyti trys variantai.

Vienas iš jų - kelią tiesti tarp Gargždų vartotojų kooperatyvo parduotuvės ir UAB "Agrovet" pastato. Kooperatyvo direktorė Janina Jurkuvienė šiam pasiūlymui neprieštaravo.

Kretingalės seniūnijos seniūnas Vytautas Gūžas suabejojo, ar kelią minėtoje vietoje bus įmanoma įrengti, ar siaurame plote išsiteks specialiųjų tarnybų automobiliai ir kitos didelių gabaritų mašinos. Visa tai paaiškės savivaldybės administracijos Statybos ir kelių priežiūros skyriui parengus pravažiavimo tarp kooperatyvo ir "Agrovet" parduotuvių schemą.

Siekia suformuoti miestelio centrą

Kretingalės miestelio gyventojai - Tarybos narys Gerardas Liorenšaitis, bendruomenės pirmininkas Saulius Paukštys, evangelikų liuteronų parapijos kunigas Saulius Varanavičius teigė, jog norint suformuoti miestelio centrą, kad bažnyčia būtų pagrindinis akcentas, kito kelio nėra – reikia iškelti kooperatyvo parduotuvę ir sutvarkyti teritoriją. Parduotuvės vietoje atsirastų galimybė nutiesti naują kelią.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis pritarė kretingališkiams: "Turi būti atkurta klasikinė miestelio architektūrinė–urbanistinė struktūra. Kretingalėje yra gražus centras su bažnyčia. Paminklosaugine prasme teisinga ir logiška būtų iškelti taip vadinamą kioską, kuris patenka į bažnyčios apsaugos zoną, atkurti bažnyčios aikštę, simboliškai pažymėti buvusių kapinių ribas. Tai turėtų tapti vieša vieta žmonių susirinkimams".

Kooperatyvo direktorė pareiškė, jog nesutinka iškelti parduotuvės. Šis klausimas bus svarstomas tik pateikus konkrečius pasiūlymus. Seniūnijos seniūnas informavo, kad miestelyje yra laisvos valstybinės žemės, todėl per šią savaitę suderinus su žemėtvarkos specialistais bus pasiūlytos potencialios vietos, kur galėtų persikelti kooperatyvo parduotuvė.

Problemą tikimasi išspręsti taikiai

Dar viena alternatyva - kelias iš Plikių, tačiau kaip tvirtino kretingališkiai, jis yra sunkiai pravažiuojamas, ypač šaltuoju metų laiku. Norint jį sutvarkyti, ko gero, reikėtų daug investicijų. Nuspręsta paskaičiuoti šio kelio įrengimo kaštus, kad ateityje būtų priimtas geriausias sprendimas.

Artimiausiu metu Gargždų vartotojų kooperatyvui bus pateiktas rajono savivaldybės vadovų pasiūlymas dėl kitų vietų miestelio centre, kur galėtų persikelti kooperatyvo parduotuvė, ir bendru sutarimu tikimasi išspręsti Kretingalės problemą.

Komentarų nėra: