2010-01-13

Kritinis žodis apie Klaipėdos miestiečių problemas

N.P.: Įdedu žemiau pateikiamą pusiau anoniminio „Klaipėdos" skaitytojo nuomonę apie uostamiesčio reikalus („Klaipėda, palyginti su Ventspiliu atrodo taip nykiai, kad net grįžti į ją nesinori"), nes joje daug taiklių pastebėjimų – pasiūlymų.

Palyginimai su kitais miestais yra geras, bet kol kas deja labai retas dalykas viešuose disputuose.

Politikams tai gera medžiaga ką ir kaip reikėtų keisti.

Klaipėda – balta dėmė?

Raimondas V., mylintis Klaipėdą ir jos gerus žmones

„Klaipėda" 2010-01-12, 05:00

Šaunu, kad jūsų laikraštis visiškai nesubulvarėjo ir dar randa jėgų įkąsti miesto valdžiai, ragina dirbti, nemiegoti.

Bet, mano nuomone, tai jūs darote labai jau švelniai, o miestas, ponai, po truputį degraduoja.

Ką mes pasiekėme per 20 nepriklausomybės metų? Kiek visi kliedėjo apie tai, kaip puikiai tvarkysimės, gražinsime miestą, išvaduosime senamiestį nuo automobilių, turėsime priėjimą prie marių.

Na, ir ką mes iš viso to turime?

Klaipėda, palyginti su Ventspiliu, atrodo taip nykiai, kad net grįžti į ją nesinori.

Mano įsitikinimu, per tą laiką mes neturėjome nė vieno mero, kuriam būtų rūpėjęs miestas. Visi darė savo karjerą, tvarkė savo reikalus, suko biznį.

Tikras meras buvo tik A.Žalys, visi kiti – manekenai, apkabinėti regalijomis.

Ką nuveikė jo penki įpėdiniai per 20 metų? Jokių idėjų, ką reikėtų daryti, kad Klaipėda taptų miestu, nors truputį primenančiu Europos miestus prie jūros.

Tas pats Ventspilis per tą laiką iš lūšnynų pavirto švariu, pilnu gėlių, išpuoselėtu miestu su atstatyta Livonijos pilimi, promenada. Pasistatė sporto rūmus su baseinais, čiuožyklomis. Dar galima paminėti fantastiškus sveikatingumo takus, vandens atrakcionų parką, liaudies buities muziejų, netgi atliekų kalną pavertė slidžių trasomis.

Ventspilis sugeba šiais krizių laikais įdomesnes šventes suorganizuoti ir neverkia, kad nėra pinigų žolei nupjauti.

O dabar pažiūrėkime į Klaipėdą, kaip mūsų merai ją "išgražino" per tą laiką.

Mūsų senamiestis tuščias ir nykus, tiksliau – miręs, nors dabartinis meras, regis, prieš porą metų įtikinėjo, kad jis klesti. Blogai, kai žmonės pėsti nevaikšto po miestą.

Baseinai ir sporto salės, stadionai sėkmingai naikinami arba griūna patys. Miesto profesionalus sportas – ant kelių fanatikų pečių. Neliks jų, neliks ir jokio sporto. Kadangi "Neptūną" sudaro 18-mečiai, o "Atlantas" žaidžia su Salantais ar Plikiais, ir tai vadinasi Lietuvos čempionatu, tad noriu paklausti: ar Klaipėdos valdžia yra girdėjusi žodžius "miesto garbė"?

Per tuos 20 metų nė viena aukšto lygio žvaigždė mūsų užkampio neaplankė (močiučių iš Rusijos po plastinių operacijų žvaigždėmis nelaikau).

Taigi pastaruosius 20 metų mūsų valdžios vyrų dėka buvome balta dėmė. Tie, kurie gimė 1990-aisiais ir vėliau išaugo be sūpynių ir atrakcionų, nes buvęs parkas "nusibaigė" ir nepanašu, kad galėtų atsigauti.

Visi tik ir kalba, kad kiekvienas turistas palieka miestui po 60 eurų. O ką miestas padarė, kad paliktų daugiau, kad jie norėtų čia grįžti ir dar draugų atsivežtų?

Šią vasarą kelis kartus reikėjo turistams iš kruizinių laivų patarti, kaip praleisti kelias valandas mieste. Čia kalbu apie tokius, kurie nevažiuoja į ekskursijas, o nori ramiai gražioje vietoje alaus išgerti.

Va, tada ir pradedi suprasti, kad Klaipėdai ne tik iki Vakarų Europos, bet ir iki Ventspilio dar toli. Vargu ar per būsimus 20 metų bent kiek pasivysime.

Kiek miesto valdžioje turime išradingų ir su vaizduote žmonių, kaip puikiai jie išsisuka nuo klausimų apie sukauptus turtus, algas, pastatytus namus. Bet kai reikia pagalvoti apie miesto ateitį, visas gudrumas dingsta.

Todėl gyvename mieste, kuriame nėra parkų vaikučiams, sporto sirgaliai nemato aukšto lygio rungtynių, joks normalus roko atlikėjas nėra net girdėjęs apie Klaipėdą.

Uostas apsimeta, kad miesto išvis nėra, nors kiekvienas miestietis, turintis plaučius ir nosį, su tuo nesutiktų. Kodėl visur uostai prisideda prie miesto plėtros, o klaipėdiečiams tenka tik dulkės, nemalonūs kvapai, vagonų bildesys, prikrautų sunkvežimių užkimštos gatvės?

Žaliųjų plotų turime žymiai mažiau negu reikėtų, vietų, kur galėtumei praleisti laisvalaikį, mažai, sportuoti nėra kur – viskas išdraskyta.

Komentarų nėra: