2010-03-21

Atmintinė kaip įveikti valdžios skatinamą DNSB pirmininkų savivalę

Koliaže – ar tik toks būdas beliko įstatymo nesilaikančių DNSB pirmininkų savivalei pažaboti?

Gyventojų prašymu nagrinėjau daugiabučių namų savininkų bendrijų (toliau DNSB) Klaipėdoje veiklą: "Upės" Kalnupės g. 21,  "Topolio" Poilsio 10 ir Rambyno 3 ir "Rebaltos" Baltijos pr.1. Dalyvavau dviejų šių DNSB susirinkimuose, kuriuose iniciatyvinės grupės atšaukė ankstesnius pirmininkus ir išrinko naujus, kurie laikosi įstatymų ir gina narių interesus (trečios DNSB susirinkime negalėjau dalyvauti, nes buvau komandiruotėje darbo reikalais išvykęs, bet konsultavau).

Nustačiau skandalingus įstatymų nesilaikymo dėsningumus ir jų priežastis, kurių pagrindinė – nė viena valdžios grandis neatliko savo pareigų -  neprižiūrėjo DNSB-ų veiklos, nereikalavo jokios atsakomybės iš įstatymus nuolat pažeidžiančių pirmininkų, todėl jų savivalė kasdien didėjo. Todėl  gyventojai skundėsi žiniasklaidai, kuri atliko valdžios pareigas ir tuos pažeidimus viešino:

Namų bendrijos ‚Bandužiai' vadovas dirba 13-oje darboviečių

Kl.lt 2010-03-18, 05:01 Daiva Janauskaitė d.janauskaite@kl.lt

http://klaipeda.diena.lt/dienrastis/miestas/namu-bendrijos-banduziai-vadovas-dirba-13-oje-darbovieciu-papildyta-268179/puslapis1

arba http://tiny.lt/tfoti22

Deja, valdžia kol kas nei į gyventojų skundus, nei į žiniasklaidos pranešimus apie kai kurių DNSB pirmininkų savivaldžiavimą niekaip nereaguoja. Todėl norėčiau pateikti tokių pažeidimų apžvalgą ir patiekti pasiūlymus, kaip įveikti šiuos įstatymų pažeidimus:

1.      Pirmininkai neatliko pareigos perregistruoti savo DNSB įstatus po DNSB veiklą reglamentuojančio įstatymo pakeitimo, todėl juose nėra pvz. valdybos, numatyta automatinė narystė visų butų savininkų, neatitinka įstatymo reikalavimų narių bei renkamų organų teisės, pareigos ir jų  rinkimo bei atšaukimo tvarka.

2.      Visais 3 atvejais buvę pirmininkai nešaukdavo įstatyme numatytų kasmetinių susirinkimų ir juose neatsiskaitydavo nei už savo, nei už valdybos veiklą DNSB nariams, nepateikdavo kasetinės ūkinės - finansinės veiklos ataskaitų,

3.      Kai kur nebuvo net sudarytos revizijos komisijos, o kur buvo, ten neteikdavo kasmetinių ataskaitų.

4.      Pirmininkai neorganizuodavo kas antrus metus privalomų ataskaitinių-rinkiminių susirinkimų pasibaigus renkamų DNSB organų kadencijai (ne daugiau nei 2 metai); todėl po tų pirmų 2 metų dirbdavo neturėdami tam įgaliojimų.

5.      Pirmininkai neteikdavo gyventojams narių sąrašų (knygų), neteikdavo jokios informacijos apie tai, kas iš daugiabučio namo butų savininkų yra, o kas nėra DNSB nariais;

6.      Pirmininkai neduodavo jokios informacijos DNSB nariams apie gyventojų lėšų panaudojimą, surinktas įmokas naudodavo neturėdami visuotinių susirinkimų pritarimų ir juose nepatvirtinus tokių lėšų naudojimo tvarkos.

7.      2 atvejais iš 3 pirmininkai patys sau nusistatydavo algas arba jas nustatydavo valdyba neturėdama susirinkimo įgaliojimų.

8.      Nuolat bandoma prieš gyventojų valią sudaryti gyventojams nenaudingas ar nereikalingas sutartis, pvz. vidaus vamzdynų atnaujinimo , nors tam nebūdavo jokio pagrindo (pvz.vamzdžiai buvo ne avarinės būklės).

9.      Visais atvejais buvę pirmininkai trukdydavo iniciatyvinėms grupės surinkti reikalingą skaičių parašų (1/4 bendrijos narių), kad būtų sušaukti neeiliniai susirinkimai.

10. Visais atvejais teisėsaugos institucijos neatliko savo pareigų ir operatyviai nessustabdė neteisėtumų, iki galo netyrė įstatymų pažeidimų, o vietoj to stumdavo gyventojus su jų pagalbos  prašymais nuo savęs į teismus, kas sugaišindavo begalę laiko, o tuo metu buvę primininkai toliau tęsdavo neteisėtas veiklas.

11. Visais atvejais savivaldybė nusišalindavo nuo pareigos kontroliuoti DNSB-ų veiklą ir taip pat gyventojus siųsdavo į teismus, užuot atlikę savo pareigą  - t.y.stabdę pažeidimus. Klaipėdos m. savivaldybės darbuotojai - Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Algis Gaižutis ir vyresn. specialistė Ilona Daulienė ne tik kad neatliko DNSB įstatymo 32 str.4 dalyje nustatytos pareigos užtikrinti gyventojų konsultavimą aukščiau paminėtais klausimais, bet ir atvirai palaikė įstatymus nuolat laužančius buvusius DNSB pirmininkus, dezinformuodavo gyventojus ir politikus (klaidindavo net raštu).

Dėl tokios jų veiklos kreipiausi į savivaldybės administracijos direktorių, kad jie būtų nubausti, nušalinti nuo minėtų pareigų, o vietoj jų būtų paskirti gyventojų konsultavimui DNSB klausimais kiti, sąžiningi savivaldybės darbuotojai.

Taip pat pasiūliau suorganizuoti išplėstinį pasitarimą, kad galima būtų parengti atmintines gyventojams, ką ji turėtų daryti , jei jų DNSB vadovai pažeidžia įstatymus.

Gyventojams siūlau visais aukščiau paminėtais atvejais RAŠTU kreiptis į savivaldybę trumpai išdėstant DNSB įstatymų nesilaikymo atvejus ir prašant imtis priemonių tokiems pažeidimams naikinti. Savivaldybė tam turi daugiau nei pakankamai priemonių, pvz. tiesiogiai  pareikalauti iš DNSB pirmininkų laikytis atsakomybės, kreiptis į prokuratūrą su prašymu ginti viešą DNSB narių interesą teismuose ir t.t.

Tam, kad savivaldybėje Jūsų skundai nepaskęstų gaižučių ir daulienių stalčiuose, minėto skundo nuorašą siūlyčiau siųsti man faksu į mano darbovietę , el,.paštu ar atnešti į mano darbovietę, arba palikti savivaldybės 2 aukšte esančiame tarybos sekretoriate 206 kabinete.

Mano kontaktai: darbo tel./faksas8 (46) 410367, el.paštas puteikis@gmail.com

Galite man paskambinti tel.8-652-76250, o dar geriau –pasiųsti man sms žinutę, kurioje trumpai informuotumėte apie situaciją – aš vėliau po darbo perskambinčiau.

Artimiausiu metu parengsiu prašymą seimo nariams pataisyti DNSB įstatymą. Siūlysiu jį papildyti akcinių bendrovių veiklą reguliuojančiuose įstatymuose nurodytomis analogiškomis sankcijomis (administracinėmis ir kt.baudomis) tiems direktoriams (šiuo atveju  - DNSB pirmininkams), kurie nesilaiko akcininkų  susirinkimų sušaukimo, ataskaitų ir informacijos teikimo akcininkams (šiuo atveju  - DNSB nariams) terminų, ir pan.

Komentarų nėra: