2010-03-22

DĖL SUKČIAVIMO SIEKIANT ATLIKTI NETEISĖTĄ VAMZDYNŲ REMONTĄ

Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriui A.Každailevičiui

Liepų 11, Klaipėda 216 kab., tel.: 8-46-39 60 09 faksas: 8-46410047

el.paštas aloyzas.kazdailevicius@klaipeda.lt

 

Klaipėdos m. savivaldybės tarybos Miesto ūkio komiteto pirmininkui Vidmantui Plečkaičiui

(8 46) 39 32 26 faks.: 8 (46) 410047 vidmantas.pleckaitis@klaipeda.lt

 

Vyriausybės atstovei  Klaipėdos apskrityje K.Vintilaitei

Danės g.17, LT-92117 Klaipėda, tel./faksas (8~46) 312943, VATklaipeda@lrv.lt

 

Žiniai: Lietuvos Respublikos Seimo nariui Evaldui Jurkevičiui

Taikos pr. 99,  Klaipėda, tel.:  8 616 19400, tel./faksas 8-46-231242

 

PRAŠYMAS                                           2010 03 21

 

DĖL UAB „VAKARŲ SANTECHNIKA" GALIMO SUKČIAVIMO SIEKIANT ATLIKTI NETEISĖTĄ VAMZDYNŲ REMONTĄ BALTIJOS PR.1 , KLAIPĖDOJE

 

Į mane kreipėsi DNSB „Rebalta" (Baltijos pr.1, Klaipėda) gyventojai ir jų atstovė  - 2010 03 18 d. visuotiniame šios DNSB narių susirinkime naujai išrinkta pirmininkė Jolanta Jonkuvienė, su prašymu išnagrinėti neteisėtus UAB „Vakarų santechnika" veiksmus, kuriais bandoma prieš gyventojų valią atlikti šio namo vamzdynų keitimą. UAB „Vakarų santechnika" (įmonės kodas 241577420. Dubysos g. 31-13, Klaipėda 8(46)342579) su ankstesne DNSB „Rebalta" pirmininke R. Zumariene 2010 03 04 d. pasirašė statybos rangos sutartį dėl vamzdynų remonto už 67 tūkst.Lt, kurie turės būti surinkti iš gyventojų (kopija pridedama).

Išnagrinėjęs man pateiktus dokumentus manau, kad ši sutartis sudaryta neteisėtai dėl šių aplinkybių:

1. 2010 01 15 d. defektinį aktą (pridedamas), kuriame klaidingai teigiama, kad vamzdynai yra avarinės būklės, sudarė ir pasirašė neturintys reikalingos kvalifikacijos ir atestatų asmenys, jo nepasirašė šilumos ūkį eksploatuojančios AB „Klaipėdos energijos" atstovas, atsakingas už šį namą. Vietoje jo pasirašo savo darbovietės nenurodantis  Virginijus Remeikis. „Klaipėdos energijos" atstovas, atsakingas už šio namo šiluminius tinklus Vytautas Bernotas  (tel. 8-652-88305), teigia, kad jokios avarinės grėsmės nėra. Taigi , šis aktas suklastotas.

2. Šio defektinio akto priedas  - žiniaraštis (pridedamas) surašytas netinkamai, nes nėra nurodyta, kurių konkrečiai vamzdynų kuri konkreti vieta  yra avarinės būklės (nurodoma tik bendri ilgiai neaišku kurios konkrečios vietos) ir tokiu būdu tik pastiprina sukčiavimo galimybę.

3. Ankstesnė DNSB „Rebalta" pirmininkė R. Zumarienė pasirašė techninę užduotį vamzdynų keitimui (kopija pridedama) neturėdama tam nei kvalifikacijos nei įgaliojimų. Šis dokumentas – be datos.

4. DNSB „Rebalta" narių dauguma (79 nariai iš 115 butų) remdamiesi šios bendrijos įstatų, kurie atitinka analogiškus galiojančio Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymo straipsnius, 19 punktu („bendrijos narys neprivalo apmokėti išlaidų, dėl kurių jis nėra davęs sutikimo"), bei 35.7 punktu („bendrijos pirmininkas pagal bendrijos susirinkimo sprendimus naudoja bendrijos lėšas") bei tuo, kad buvusi pirmininkė nešaukė šiuo klausimu susirinkimo, kitokiu būdu negavo būtino ir pagal įstatymus bei Civilinį kodeksą gyventojų pritarimo dėl minėto remonto 2010 03 05 d. raštu (kopija pridedama) kreipėsi į UAB „Vakarų santechnika" reikalaudama tokio remonto nevykdyti. Atkreiptinas dėmesys į šiame laiške nurodomą aplinkybę, kad UAB „Vakarų santechnika" apgaulės būdu pateko į patalpas ir ten pradėjo darbu motyvuodama neva įvykusia karšto vandens vamzdžių avarija, nors jei tokia ir būtų įvykusi, ją pagal sutartį R-15-57 turėtų likviduoti tik AB „Klaipėdos energija". Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad UAB „Vakarų santechnika"  atsisakė pasirašyti, kad tokį gyventojų laišką gavo ir tokiu būdu bando išlošti laiką, kad galėtų tęsti neteisėtus veiksmus.

5. 2010 03 09 d. ankstesnė DNSB „Rebalta" pirmininkė R. Zumarienė raštu (kopija pridedama) informuoja UAB „Vakarų santechniką", kad aukščiau paminėtą pareiškimą neva pasirašė „neįgaliotas tokius dokumentus teikti asmuo, todėl ši rašto kopija laikoma niekine" . Kaip absoliučios namo gyventojų daugumos parašai gali būti „niekiniais" turint omeny, kad buvusi pirmininkė nesilaikė DNSB įstatymo reikalavimų ir tokiam remontui, kuris net nėra būtinas, net nebandė gauti privalomo gyventojų sutikimo?

6. 2010 03 10 UAB „Vakarų santechnika" laišku (kopija pridedama) informavo DNSB „Rebaltą", kad ji reikalauja tęsti darbus, nes neva gyventojų reikalavimas stabdyti darbus yra neteisėtas ir pereina į raštiškus grasinimus bei šantažą, kad jei gyventojai neleis tęsti remonto, tai jie pareikš 38 tūkst.lt pretenziją už neva prastovas. Atkreiptinas dėmesys, kad šiame dokumente, pavadintame „kompenzacija dėl statybos rangos" (kopija pridedama) nurodoma, kad išleista 10 tūkst.lt teisinėms paslaugoms. Tai akivaizdus sukčiavimas, nes jei tokios paslaugos būtų pirktos, tai bet kuris teisininkas būtų paaiškinęs, kad bandymas atlikti neegzistuojančios avarinės grėsmės vamzdynuose likvidavimą ir tuo labiau be gyventojų sutikimo yra neteisėtas.

7. Ankstesnė DNSB „Rebalta" pirmininkė R. Zumarienė sudarė šią sutartį tada, kai iniciatyvinė šios bendrijos narių grupė bandė sušaukti kelis susirinkimus ir ją atšaukti dėl to, kad nešaukiami kasmetiniai privalomi susirinkimai, pirmininkė neatsiskaito, nesudaryta revizinė komisija, nevyksta joks auditas, nariams nepateikiama jokia informacija apie išlaidas, jiems  neteikiama informacija kas yra šios DNSB nariai, ir kas ne (tuo būdu siekiama sutrukdyti neeilinių susirinkimų inicijavimą) ir ypač dėl to, kad sudaromos nuostolingos, nereikalingos sutartys su rangovais be gyventojų sutikimo.

Nesikreipčiau į Jus, jei tai būtų paprastas ūkinis ginčas, kurį būtų galima išspręsti derybų ar teisminiu keliu. Deja, šiuo atveju buvusi DNSB pirmininkė ir UAB „Vakarų santechnika" visais psichologinio spaudimo ir grasinimų  būdais spaudžia gyventojus, kad jie leistų atlikti minėtą remontą. UAB „Vakarų santechnikos" direktoriaus Mindaugas Prialgausko darbininkai kasdien atvažiuoja iš ryto ir bando patekti į patalpas, grasina ir gąsdina gyventojus dideliais jų būsimais nuostoliais, nors puikiai supranta, kad tokiems darbams reikalingas daugumos gyventojų sutikimas kurio jis neturi. Kasdien kyla grėsmė, kad įvyks muštynės tarp gyventojų, ginančių savo teises, ir agresyviai nusiteikusių UAB „Vakarų santechnikos" darbuotojų, mėginančių įsilaužti į DNSB „Rebalta" pastatą Baltijos pr.1.

Paskambinęs UAB „Vakarų santechnikos" direktoriui M. Prialgauskui bandžiau įsiprašyti į susitikimą su juo šiuo klausimu, tačiau jis, pareiškęs, kad aš piktnaudžiaudamas savo kaip savivaldybės tarybos nario statusu tuo trukdau jam gauti ūkinį pelną ir kad neva vykdau priešrinkiminę kampaniją, su manimi susitikti atsisakė. Kita šio UAB akcininkė man telefonu paaiškino, kad aš "to remonto nenori tik 7 namo gyventojai". Mano argumentai, kad nenori net 79  iš 115, nes aš dalyvavau 2010 03 18 d. susirinkime ir savo akimis mačiau (yra ir filmuota medžiaga) visą susirinkimą ir žmonių nepasitenkinimą tuo nebūtinu vamzdynų remontu, jos nepaveikė. Be to, direktorius atsisakė priimti mano raštą, siūlydamas siųsti jį registruotu laišku (tokiu būdu tempiamas laikas). Tai rodo, kad situacija tik komplikuosis, nes akivaizdu, kad UAB „Vakarų santechnika" siekia bet kokiomis priemonėmis atlikti niekam nereikalingus ir neteisėtus darbus ir iš jų pasipelnyti gyventojų sąskaitą ir dar papildomai juos apiplėšti reikšdami nebūtas pretenzijas ir pateikdami apmokėjimui nepirktas paslaugas (kaip aukščiau minėta – neva teisines paslaugas).

Aukščiau aprašytas UAB „Vakarų santechnikos" ir ankstesnės DNSB pirmininkės mėginimas išvilioti iš gyventojų 67 tūkst.lt už nereikalingus darbus būdas yra tapatus ortakių valymo aferai: prieš kelerius metus iš Vilniaus atvykusi UAB „Freiga ir partneriai" (tuometinis vad. Vytautas Freigofas) apgaulės būdu patekdavo į DNSB ir kitų daugiabučių patalpas ir vaizduodavo, kad neva valo oro vėdinimo kanalus. Už tai iš gyventojų per nesąžiningus DNSB ir kai kurių namų vadovus reikalaudavo iš kiekvieno gyventojo po 20 Lt, nors realiai tų darbų neatlikdavo. Ši firma klastodavo gyventojų parašus, kad neva toks išvalymas atliktas. Šį sukčiavimą kurį laiką dangstė savivaldybės administracijos darbuotojai (pvz. dabartinis Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Algis Gaižutis ir jo kolegos), kurie besiskundžiantiems gyventojams meluodavo, neva ortakių valymo darbai yra neva privalomieji darbai, už kuriuos reikia dar ir papildomai sumokėti. Tada savivaldybė ir prokuratūra gyventojus kreipdavo į teismą, puikiai suprasdami, kad dėl 20 Lt apgauti gyventojai nesibylinės. Tik „Respublikos" laikraščiui sukėlus skandalą, kad tokie darbai iš viso yra neteisėti, ta firma iš Klaipėdos dingo išvengusi atsakomybės ir išsivežusi visus sukčiavimo būdu gautus pinigus, o ją dangstę politikai ir savivaldybės tarnautojai išvengė atsakomybės.

Beje, Butų ūkio ir energetikos skyriaus  vyresnioji specialistė Ilona Daulienė ir dabar klaidino į ją besikreipusius iniciatyvinės grupės dėl neeilinio DNSB „Rebalta" susirinkimo  narius (jie turi raštiškus to klaidinimo įrodymus), tokiu būdu pratęsdama neteisėtus ankstesnės pirmininkės veiksmus.

Atkreiptinas dėmesys, kad nereikalingą vamzdžių keitimo aferą, kaip sukčiavimo būdą, dangsto vėl tie patys savivaldybės darbuotojai (A.Gaižutis), kuris akivaizdžiai tyčia jau penktus metus vilkina pateikti administracijos direktoriaus įsakymų bei savivaldybės tarybos sprendimų projektus, kuriais privalo būti reglamentuoti tokie vamzdynų keitimo, remonto, oro šachtų valymo darbai bei jų atlikimo tvarka. Ir tokiu būdu sudaro sąlygas abiem aukščiau aprašytiems sukčiavimo būdams, bei sudaro sąlygas atsirasti ir naujiems analogiškiems mėginimams neteisėtai paimti išgyventojų pinigus už nereikalingas jiems paslaugas komunalinio ūkio srityje..

Kaip taisyklė vamzdžiai, kuriuos norima pakeisti, yra keliolikos metų senumo plieniniai cinkuoti vamzdžiai, kuriuos perpjovus paaiškėja, kad jie puikiausiai tinka eksploatavimui. Nuo tokio sukčiavimo būdo, kada prisidengiant neegzistuojančia avarijos grėsme pakeičiami tinkamai eksploatavimui vamzdžiai (ir , beje, pakeičiami Kinijos gamybos labai blogos kokybės pigiausiais vamzdžiais) neseniai nukentėjo net savivaldybės  Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vyr.specialistas Juozas Vaitukaitis (darbo tel. 39 61 53, j.vaitukaitis@klaipeda.lt  - tokiu apgaulingu būdu be reikalo buvo atliktas to daugiabučio, kuriame gyvena šis patyręs komunalinio ūkio specialistas, vamzdynų remontas. Jis per vėlai apie tai sužinojo, todėl nespėjo užkirsti kelio nereikalingam vamzdžių remontui.

Jei komunalinių nereikalingų remontų sukčiai apgauna tokią didelę patirtį turinčius ir savivaldybės darbuotojus, tai kam nuo tokios apgaulės apsiginti paprastiems žmonėms?

Todėl savivaldybės administracijos direktoriaus prašau;

1. Organizuoti pasitarimą į jį pakviečiant Miesto ūkio komiteto narius, DNSB „Rebalta" 2010 03 18 d. visuotiniame narių susirinkime naujai išrinktą pirmininkę Jolantą Jonkuvienę, bei UAB „Vakarų santechnikos" atstovus, kad galima būtų sustabdyti aukščiau paminėtus neteisėtus veiksmus;

2. Atlikti tarnybinį patikrinimą dėl aukščiau paminėtų savivaldybės darbuotojų neteisėtų veiksmų

3. Kreiptis į prokuratūrą dėl aukščiau paminėtų galimų dokumentų klastojimų, sukčiavimų ir akivaizdžiai neteisėtų veiksmų, kuriuos atliko defektinį aktą ir minėtą sutartį pasirašę asmenys.

Jei vietoje mano siūlomų veiksmų būtų bandoma gyventojus eilinį kartą nukreipti į teismą, o UAB "Vakarų santechnikos" vadovų agresyvūs veiksmai nebūtų stabdomi, tokiu atveju ši situacija  užtruktų pusmetį. Per tą laiką būtų nuolatinė aukščiau minėta muštynių grėsmė, be to toliau tęstųsi šis ir panašūs sukčiavimai.

Todėl prašau nesielgti kaip kad būdavo anksčiau ir nepalikti gyventojų vienų kovoti su akivaizdžia neteisybe bei naujaisiais sukčiais, kurie turi užtarėjų savivaldybės darbuotojų tarpe bei turi pakankamą kiekį pinigų, kad užvilkintų gyventojų apsigynimo  pastangas.

 

Vyriausybės atstovės prašyčiau pareikalauti iš Klaipėdos m. savivaldybės administracijos, kad ji, vykdydama komunalinio ūkio sferos įstatymų reikalavimus nedelsiant pateiktų savivaldybės tarybos tvirtinimui visus būtinus teisės aktus, kuriais būtų reglamentuojamas remonto darbų atlikimas daugiabučiuose namuose, kurias administruoja namų valdos ir DNSB-os.

Priedai: 13 lapų (tik pirmam adresatui).

Tarybos narys        Naglis Puteikis

puteikis@gmail.com; 8-652-76250



Komentarų nėra: