2010-03-21

Komunalinių įmonių vadovai savo pelno naudai valdo politikus

Situacija Klaipėdoje dėl šiukšlių, už kurias mokestis skaičiuojamas ne nuo gyventojų skaičiaus kaip Šiauliuose, o nuo buto, garažo, sodo namelio ploto:

Pagal Klaipėdos miesto tarybos patvirtintą šiukšlių surinkimo tvarką vienam daugiabučio gyventojo kvadratiniam buto metrui yra nustatyta 17 kg šiukšlių surinkimo norma metams. Dviejų pensininkų 60 kv.metrų ploto buto atveju išeitų, kad tie du pensininkai per metus „pagamina" 1031 kg šiukšlių, o tai yra 86 kg per mėnesį, kitaip tariant 2,9 kg šiukšlių kasdien.
Tai neįtikėtinai didelis ir nerealus kiekis - pensininkai tiek šiukšlių "nepagamina".

Be to, sutikite, kad dviems pensininkams, kurie kartu gauna 600+612 Lt pensijų – t.y. 1212 Lt per mėnesį - ir nieko daugiau (jokių papildomų pajamų negauna, negauna ir jokių kompensacijų), tokia šiukšlių norma yra absurdiška.

Praktiškai, toks šiukšlių kiekis ir už jį išstatyta sąskaita – 206 Lt neatitinka sveiko proto reikalavimų.

Maža to, jei jie gyventų Šiauliuose, tai mokėtų ne už kv.metrą, o už žmogų, tai gautųsi mokėti 59,9 plius 59,9 lygu 119,8 Lt per metus, t.y dvigubai mažiau Šiauliuose mokėtų, nei dabar moka Klaipėdoje.

Gaila, kad neturiu dabar laiko suskaičiuoti ir palyginti su Kauno variantu, nes ten kubiniais metrais, o ne kg skaičiuojama.

Statistinė Klaipėdos pensininkų šeima už šiukšles moka tiek pat, kiek pvz.klaipėdiečių milijonierių AB arba MG šeima, ar mero R.Taraškevičiaus šeima, gyvenanti indiv.name, nes mokestis skaičiuojamas ne pagal suvartojimą, ne pagal faktinį šiukšlių kiekį, o pagal plotą, kuri kažkodėl apribotas - bet ne daugiau nei už 90 kv.metrų bute ir ne daugiau kaip už 100 kv.metrų indiv.name?

Grįžo socializmas ir socialistinė lygiava?

Tai prieštarauja teisingumui - negali pensininkų šeima iš dviejų asmenų mokėti už šiukšles tiek pat, kiek, kurių šeimynos "pagamina" žymai daugiau šiukšlių, nei pensininkai. Jei nebūtų apmokestinamo ploto ribojimo iki 90 kv.m.butams ir 100 kv.metrų indiv.namams, pvz. tiek klaipėdiečiai milijonieriai AB ar MG, tiek Taraškevičius mokėtų už šiukšles keliskart daugiau, nei minėti pensininkai, ir tai būtų teisingiau. Bet vis tiek neteisinga, nes vienišas pensininkas gyvenantis indiv.mediniame name Klaipėdoje moka už šiukšles kaip už 100 kv.metrų, o AB/MG, gyvenantis bute per kelis aukštus, moka už 90 kv.metrų.

Tuo tarpu Lietuvos šiukšlių įmonių vadovai ir toliau įžūliai mulkina gyventojus, teigdami, kad:

„Europos mastu mokesčio skaičiavimas gyventojams už atliekų išvežimą nuo gyvenamo buto ploto nėra naujas. Daugelis pažangių Europos Sąjungos valstybių jau seniai taiko šią sistemą kaip vieną iš socialiai teisingausių",- teigė įmonės „Kauno švara" generalinis direktorius Dalius Tumynas.

Bet nė vienas nepateikia nė vieno pavyzdžio iš "tos pažangios Europos". Ir kažkodėl nesuprantamu būdu politikai tuo tiki. Iš dalies tvirtinasi teiginys, kad savivaldybėse ne politikai valdo savivaldybei priklausančias vandens, šilumos, visuomen.transporto ir šiukšlių įmones, o tų įmonių vadovai valdo politikus ir valdo ne gyventojų naudai, o savo asmeninio pelno naudai.

Tai apgailėtina ir gėdinga, ir to nėra "pažangioje Europoje".

Viskas susitvarkytų, jei mokėtume kaip ES - už faktišką šiukšlių kiekį, ir tokių pavyzdžių daugiau nei pakanka, pvz. Vokietijoje.

O daugiavaikėms šeimoms gali ir privalo padėti valstybė ir savivaldybės. Mažai uždirbanti šeima, beje , ir šiukšlių "pagamina" mažiau, nei kiti, nes neturi pakankamai pajamų, kad pirktų plataus vartojimo prekes, kurių dauguma itin šiukšlina savo neracionalaus dydžio pakuotėmis. Vėlgi pakuočių mokestis visoje ES naudojamas šiukšlių tvarkymui, tik Lietuvoje jis pradingsta lankstinukų "Saugok gamtą" leidybai.

1 komentaras:

Algirdas rašė...

Na čia jau Klaipėdos šiukšlininkai Jus apstūmė. Šiaip jau Lietuvos miestuose komunalinių atliekų žmogus pagamina kiek mažiau kaip 1kg /dienai.(apie 330kg/metams) Pats principas teisingas. Nes visi svėrimai irgi kainuoja. Ir žinant suktą lietuvių, o ypač žemaičių būdą tai ir visų suskaičiuot niekad nepavyks. Kiek metams komunalinių atliekų generuojama galima pasitikslint JŪsų regioniniam savartyne nes ten atliekos turi būti sveriamos . Šiap jau tradiciškai apie trečdalis kiekių prirašoma. Tą ir užfiksavot Tarybos posėdyje