2010-03-04

Valdžia skatina daugiabučių namų pirmininkų savivaliavimą

Aplinkos ministerijai

Jakšto 4/9, Vilnius LT-01105, tel.: 8 5 2663661,

faks.: +370 5 2663663, info@am.lt

2010 02 02 Nr.

 

DĖL DNSB PIRMININKŲ NUOLAT VYKDOMO ĮSTATYMŲ PAŽEIDIMO

 

Prašyčiau paaiškinti, ką turėtų daryti eilinis daugiabučio namo bendrijos (toliau – DNSB) narys, jei DNSB pirmininkas nuolat - daug metų pažeidžia DNSB veiklą reglamentuojančius įstatymus, pvz.:

1.      DNSB įstatai nėra perregistruoti po DNSB veiklą reglamentuojančio įstatymo pakeitimo, todėl juose nėra pvz. valdybos, numatyta automatinė narystė visų butų savininkų, neatitinka įstatymo reikalavimų narių bei renkamų organų teisės pareigos, rinkimo  ir atšaukimo tvarka.

2.      DNSB pirmininkas (arba valdyba) nešaukia įstatyme numatytų kasmetinių susirinkimų ir juose neatsiskaito nei už savo, nei už valdybos veiklą, nepateikia ūkinės - finansinės veiklos ataskaitų, neišklausoma revizijos ataskaita;

3.      DNSB pirmininkas (arba valdyba) neorganizuoja rinkiminių bendrijos narių susirinkimų pasibaigus renkamų DNSB organų kadencijai;

4.      DNSB pirmininkas (arba valdyba) neleidžia organizuoti DNSB nariams neeilinių susirinkimų, nes neduoda narių sąrašų (narių registravimo knygos), neteikia jokios informacijos apie tai, kas iš daugiabučio namo butų savininkų yra, o kas nėra DNSB nariais.

Pastarasis įstatymo pažeidimas - nedavimas narių sąrašų – atima iš DNSB narių ne tik galimybę sušaukti įstatuose numatytą ¼ ar 1/5 narių parašų, kad galėtų organizuoti neeilinį susirinkimą, bet ir organizuoti neeilinę reviziją, ar remiantis Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymo 24 str.4 dalimi  prašyti teismo paskirti ekspertus, kad šie ištirtų, ar bendrija, bendrijos valdyba (bendrijos pirmininkas) veikė tinkamai .

Aukščiau aprašyti tokie įstatymų pažeidimų variantai vyksta keliolikoje Klaipėdos DNSB-ų. Pateiksiu ryškesnį pavyzdį: visus aukščiau išvardintus įstatymo pažeidimus vykdo DNSB „Topolis" (Poilsio 10 ir Rambyno 3, Klaipėda) pirmininkas Vladimir Bredichin tel.:8-656-31809, gyv. Poilsio 10-48, Klaipėda.

Šios DNSB gyventojams matantiems, kad pirmininkas nuo pat bendrijos įsteigimo vengia atsiskaityti DNSB nariams (nuo 2005 m. neorganizuoja susirinkimų), kilo įtarimų dėl neteisėtos ūkinės ir finansinės veiklos. Apie tai daug kartų žodžiu ir raštu šios DNSB pirmininką bei valdžios institucijas informavo DNSB „Topolis" narys Michail Bailo gyv. Rambyno 3-42, Klaipėda, tel.:8-698-78577,

Tačiau gyventojai iš pirmininko negavo jokių atsakymų, o iš valdžios nesulaukė jokios pagalbos:

Kai šio DNSB nariai kreipėsi į Klaipėdos apskr.vyr.policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrių, jiems iš pradžių buvo rekomenduota atlikti nepriklausomą auditą. Tačiau kai nariai sušaukė neeilinį DNSB „Topolis" susirinkimą ir nutarė surengti auditą, DNSB „Topolis" pirmininkas V.Bredichin tik išsišaipė iš jų sprendimo, pareikšdamas, kad susirinkimas neteisėtas, nes dalyvavo per mažai narių ir per daug gyventojų, kurie nėra nariai, tačiau kas yra DNSB nariai – nesakys ir informacijos neduos.

Kai gyventojai apie tai informavo Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrių, tas patarė kreiptis į policiją dėl pirmininko savavaldžiavimo. Bet policija atsisakė tirti ar kitaip padėti gyventojams. Tada ir Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius atsisakė tirti ar kitaip padėti gyventojams. Klaipėdos m. savivaldybės atstovai (pvz. Butų ūkio ir energetikos skyriaus specialistė Ilona Daulienė) savo ruožtu teigia, kad „realiai miesto valdžia jokios įtakos šiuose konfliktuose daryti negali" („Vakarų ekspresas" 2006 01 03).

Kreipimasis į teismą vėl gi reikalauja tam tikro DNSB narių skaičiaus (kaip jį sužinoti, jei pirmininkas slepia?) ir toks bylinėjimas kainuoja besikreipiantiems ne tik žyminį mokestį, bet ir labai daug laiko.

Esu įsitikinęs, kad neturi taip būti, kad valdžia nenumatytų priemonių jos priimtiems įstatymams vykdyti, arba ta priemonė būtų vienintelis brangus ir ilgas teismo procesas. Privalo būti ir ikiteisminiai tokių ginčų sprendimo būdai – ar savivaldybės, ar policijos ar kitokiu lygmeniu.

Prašau pateikti konsultaciją, kaip eiliniai DNSB nariai galėtų priversti DNSB pirmininkus laikytis įstatymų ir kokias reikėtų taikyti priemones tokių pažeidimų pašalinimui bei jų prevencijai.

 

Tarybos narys        Naglis Puteikis

puteikis@gmail.com; 8-652-76250

1 komentaras:

Lilija rašė...

Idomu,koks buvo valdzios atsakymas? Nes tokia situacija ir musu bendrijoj.