2008-02-19

Kaip bus nubaustas paminklosaugininkas, bandęs išsaugoti kultūros paminklą?


Vilniaus apygardos administracinis teismas skelbs nuosprendį N.Puteikio atleidimo byloje

Fotografijoje: prieš taip vadinamą "restauravimą" buvo atlikta I.Simonaitytės bibliotekos senojo pastato privaloma saugomų detalių fotofiksacija - nufotografuotos visos vertingos senovinės interjero detalės. Nuotraukoje - tokios fiksacinės bylos lapas, kairėje matomos dingusios durų rankenos (Nr. 52 ir 53), o dešinėje viršuje - ypač skaudus praradimas - "restauravimo" metu "išgaravusi" didžioji pirmo aukšto salės ažūrine palangė (Nr. 57-58).


Šiandien, 2008 02 19 d. 15.00 val. Vilniaus apygardos administracinio teismo Žygimantų g.2, Vilniuje 6 salėje (salė gali keistis) bus skelbiamas teismo sprendimas byloje dėl Naglio Puteikio neteisėto atleidimo iš Kultūros paveldo departamento (toliau – KPD) Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo pareigų.
N.Puteikis prieš pusę metų buvo atleistas iš šių pareigų, kai bandė sustabdyti be KPD leidimo vykdomus neteisėtus paminklinio pastato – I.Simonaitytės bibliotekos senosios dalies griovimą.
Restauruojant šiuos XIX a. vieno turtingiausių Klaipėdos to meto pirklių H.Gerlacho rūmus dingo ir buvo sunaikinta dauguma antikvarinio interjero detalių, kurios buvo nufotografuotos prieš restauravimą.


Prieš šios bibliotekos barbariškus restauravimo metodus protestavo visuomeninės organizacijos, Alternatyvinė kultūros paveldo komisija. Jos ilgametė pirmininkė ir narė Gražina Drėmaitė piktinosi: „ naikindami detales, restauratoriai apvaginėja mus, skurdina mūsų tautos istoriją. Jeigu restauratorius pats negali sutvarkyti rastos vertybės, jis privalo atiduoti ją saugoti į muziejų, o ne naikinti ir išvežinėti į sąvartynus. Pati dirbu restauratore 38 metus, todėl gerai žinau, kad šios specialybės žmogus turi pasižymėti ir aukšta morale: turi būti ištikimas profesiniams principams, pareigai atkurti ir saugoti istorijos reliktus.“
Panašiai teigė kitos - Lietuvos jūrinio paveldo tarybos prie Kultūros paveldo departamento narys, studijų apie Klaipėdos krašto paveldą ir marinistinę kultūrą autorius Kęstutis Demereckas: „Tai, kas dabar sunaikinta I. Simonaitytės bibliotekoje - unikalios vertybės, kurių niekur jau neberasime. Tų žmonių, kurie išvežė krosnį, žaliuzes, koklius, nugriovė priestatą, restauratoriais pavadinti neapsiverstų liežuvis, jiems reikia atimti licencijas. Tai, kas vyksta bibliotekoje, - vandalizmas.“


Nežiūrint į protestus 2007 08 17 d. Naglis Puteikis remiant komisijos, kurioje nebuvo nė vieno atestuoto restauravimo specialisto, išvadomis buvo atleistas iš Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo pareigų, motyvuojant tuo, kad stabdant senovinio bibliotekos priestato griovimą„ buvo sutrikdytas valstybės investicinio projekto vykdymas, sukeltos neigiamos pasekmė statytojui ir finansiniai nuostoliai rangovui, diskreditavo valstybės tarnybą ir ja piktnaudžiavo.“
Po N.Puteikio atleidimo priestatas buvo nugriautas, KPD vadovybės pastangomis nedelsiant buvo nutraukta ir statybų metu dingusių senovinių interjero detalių paieška.

Teismo sprendimo šioje byloje paskelbime dalyvaus šalių atstovai, tarp jų - ir N.Puteikis.

Smulkesnė informacija – telefonu 8-652-76250.

Komentarų nėra: