2008-02-21

Kokias statybas stabdo ir stabdys Klaipėdos Tėvynės sąjunga


2007 02 05 d. Klaipėdos TS susitikimas su gyventojais: užtikriname, kad ir toliau kovosime prieš jų kiemo ir parko naikinimą ir saugosime gyventojus nuo naujų dangoraižių statybų Taikos pr. 47 :



TS vertybės ir programiniai punktai 2005 metų darbuose:
Taikos pr. 45, 47, 51, ir 53 Klaipėdoje kiemo ir parko gynimo istorija

Žalgiriečių ir kauniečių statybininkų priekaištai Tėvynės sąjungai, kad ji be pagrindo stabdo jų daugiaaukščio bendrabučio Taikos pr. 70 Klaipėdoje statybų sukeliamą purvinimą priminė man kai kuriuos nesenus mūsų partijos skyriaus veiklos epizodus.
Pasirausiau internete ir istorijoje: prieš du su pusę metų stabdėme statybas Klaipėdoje, Taikos pr. 47.
Šio straipsnio pabaigoje pateiksiu įdomų istorinį dokumentą – mūsų pranešimą spaudai, raginantį gyventojus nepasiduoti statyboms, kurios turėjo sunaikinti jų sodintą parką ir jaukų kiemą, ir, kas įdomiausia – prašantį pagalbos iš žurnalistų ir iš žinaisklaidos vadovų, kad dalyvautų ir kad “maksimaliai nušviestų". Nušvietė, beje, įvairiai.

Parko naikinimas
Buvusių kooperatinių dviejų penkiaaukščių namų Taikos pr. 51 ir Taikos pr 45 gyventojai keturkampiame dideliame kieme, ribojamame kitų gyvenamųjų namų prieš keliasdešimt metų savo rankomis ir lėšomis numelioravo pažliugusias pievas, pasodino parką. 2002-2004 m. ties tuo gražiu parku tuometis Liberalų ir centro sąjungos (toliau – LiCS) rėmėjas S.Sūdžius įsigijo mažą 2 aukštų kepyklos pastatėlį.

Butų karštinė „suvalgė“ legendinius tortus
19 amžiuje Šiaurės Amerikoje aptikus aukso prasidėjo „aukso karštinė“, kuri kaip viską naikinantis smagratis sumalė šimtų tūkstančių žmonių likimus. Panašiai 21 amžiaus pradžios „butų karštinė“ pradėjo savo kuriamai –ardomąjį darbą: S.Sūdžius sumanė nugriauti iki tol puikia kokybe garsėjusią „Girmenos“ kepyklą, o vietoj jos pastatyti du gyvenamuosius dangoraižius. Tam reikėjo didesnio ploto, nei po kepyklos pastatėliu išpirktas žemės sklypas. Trūkdamas naujoms statyboms pinigų S.Sūdžius kažkam pardavė net „Girmenos“ prekinį ženklą – legendiniai tortai su visu kepykla, istorija, kepėjais, tradicijomis ir nepriekaištinga reputacija – viskas be pėdsakų dingo nebesulaikomoje pelno darymo mašinoje, kuri savo godžius jokios valdžios ar skrupulų nevaržomus nasrus atsigręžė į žmonių sodintą parką ir jų viešas erdves.

Žemės pavogimas
Tuo tikslu paslapčia ir tyliai S.Sūdžius „dasidūrė“ nemenką valdiškos žemės gabalą neva tai kepyklos sunkvežimėliams apsisukti. Detalaus plano svarstymas buvo paskelbtas tokiomis mažomis raidelėmis laikraščių ir dar tokiuose užkaboriuose, kad net ir žinant tikslų puslapį vartant tų laikraščių komplektus neįmanoma pastebėti tų skelbimų. Svarstymas su visuomene buvo surengtas ...Šilutėje. Liūdnai pagarsėjusi Klaipėdos apskrities administracija su dar labiau pagarsėjusia jos viršininke Lukošiene leido tą valdišką žemės gabalą prichvatizuoti, o užsakovas dviejų dangoraižių projektą užsakė taip pat pas ne menkiau garsius architektus Atus.

Nesustabdomi daugiabučių pelnagaudžiai
Vietiniai pastebėjo, kad kažkas ne taip, kai pradėjo pamažu džiūti 40 metų amžiaus iki tol buvę visai sveiki medžiai – kažkas naktimis laistė juos kažkokiu skysčiu. Užsakovas bandė medžius kirsti su suklastotais leidimais, gamtosaugininkai apsimetė, kad nieko nemato, savivaldybė ir LiCS mūru stojo užsakovo pusėn. Kad parko statusas neįteisintas, o žemė parduota, valdžia nuo žmonių slėpė, žemėtvarkininkai klastojo toponuotraukas, architektai klaidingai braižė saulės spindulių kelią dangoraižių projektuose. ir t.t. Žmonių sodintas parkas ir jų jaukus kiemas turėjo „pasiaukoti“ daugiabučių pelnagaudžiams.

Akla ir kurčia valdžia
Tada gyventojai kreipėsi į mus, pakėlėme dokumentus. Atsimenu, kad tada buvau labai smarki priblokštas to, kad nė vienas (NĖ VIENAS) dokumentas, susijęs su šiomis numatomomis statybomis, nebuvo patvirtintas laikantis įstatymų. Praktiškai visi veiksmai pradedant sklypo plėtimu, baigiant detalaus plano projekto padarymu buvo atlikti grubiai pažeidžiant įstatymus. Ir ant visų - atsakingų pareigūnų parašai. Ir visa valdžia, kaip ir žalgiriečių bendrabučio statybų atveju buvo visiškai akla ir kurčia.

Pirmą kartą - veidu į žmones
Tada pirmą kartą išėjome veidu į žmones. Susitikimai su gyventojais, piketai, mitingai, lapeliai, proklamacijos, ėjimas per butus, pavogtos žemės nužymėjimas stulpeliais su rodyklėmis kiek metrų į plotį ir kiek į aukštį bus planuojami dangoraižiai gyventojų kieme, banditiškos išvaizdos žaliūkai automobiliuose tamsintais stiklais ir panašiai – ir po pusantrų metų užsakovas ir valdžia atsitraukė.
Gyventojai pasiekė pergalę, o mes – Klaipėdos Tėvynės sąjunga pradėjome suprasti, ką reiškia frazė „atstovauti gyventojų/rinkėjų interesus“.

„Nazyvajtie familii“

Pridedu vieną istorinį dokumentą iš tų laikų mūšių prieš naujas statybas gyventojų kiemuose vietoj jų sodinto parko. Čia raginimas ateiti susitikimą su užsakovais. Tąsyk pasiekėme persilaužimą, nes valdžia išsigando žmonių. Iš pradžių gyventojai drebančiomis kojomis, dantis iš baimės sukandę, kai kurie slėpdami veidus susirinko į sausakimšą rūsio salę lemiamam svarstymui. Tąsyk pirmą kartą nuo Sąjūdžio laikų vėl išgirdau pamatines demokratijos frazes – „nustokit meluoti“, nazyvajtie familii tech, kto podpisal antinarodnyje dokumenty“ - salėje kaip vienas organizmas prieš Klaipėdos liberalcentristų pelnagaudžius susivienijo visų tautų atstovai.

„Gėda, gėda“
Topas buvo pasiektas, kai atvažiavo Balticum televizija ir kai kurie gyventojai ištraukė savo rankomis nieko neraginti ir nemokyti padarytus plakatus. O kad pergalė - mūsų, supratau tą akimirką, kai visi susirinkusieji pradėjo vienu atsikvėpimu skanduoti statytojui ir valdžios kaip atpirkimo ožiui pasiųstam tuometiniam vicemerui V.Plečkaičiui „Gėda, gėda“
Pastarajam, beje , taip pat buvo nemenkas smūgis, kai lemiamu momentu atsakydamas į valdžios atstovų dievagojimąsi, kad parkas niekam neparduotas ir neišnuomotas, visai salei parodžiau žemės prichvatizavimo dokumentus –V.Plečkaitis, panašu, kad savo vadų nebuvo apie tai informuotas.
Taigi, 2005 metų Klaipėdos TS pranešimas spaudai - kreipimasis į žurnalistus ir žinaisklaidą prašant pagalbos dėl viešumo:

2005-08-09 Tėvynės Sąjungos Klaipėdos skyrius padeda daugiabučių namų bendruomenei ginti savo teises
http://www.trade.lt/index.php?page=naujienos&view=naujiena&id=45069

2005-08-09 Tėvynės Sąjungos Klaipėdos skyrius prašo žiniasklaidos priemonių atkreipti dėmesį į dviejų daugiabučių namų bendrijų esančių adresu Taikos pr. 51 ir Taikos pr. 45 Klaipėdoje kovą prieš numatomą statyti daugiabutį namą.

Minėtų daugiabučių namų bendrijų atstovai kreipėsi pagalbos į Tėvynės Sąjungos Klaipėdos skyrių, kad būtų apsaugota nuo grubios statybų industrijos invazijos ir būtų išsaugotas žmonių rankomis pasodintas parkelis. TS Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis kartu su gyventojais išstudijavo parengtą detalaus planavimo medžiagą ir rado gyventojų teises pažeidžiančių sprendinių. Po pareikšto protesto detaliojo plano svarstymas buvo atšauktas.
Šiandien yra parengtas naujas detalusis planas, kuris bus bandomas pristatyti gyventojų susirinkime, kuris įvyks ŠIANDIEN š.m. rugpjūčio 09 d 19 val. 00 min. Taikos pr. 51 namo susirinkimų salėje (tarp PC Maxima ir PC Topo centras). Susirinkime planuoja dalyvauti Klaipėdos mero pavaduotojas V.Plečkaitis, projekto užsakovas S.Sūdžius, projekto rengėjas R.Atas.
TS Klaipėdos skyrius ir minėtų namų bendruomenė suvokia, jog maksimalus viešumas gali apginti gyventojų interesus, kviečia žiniasklaidos atstovus dalyvauti šiame renginyje.
Vienintelis Lietuvoje bandymas statyti daugiabučių namų kieme iki to laiko buvo Žirmūnuose, Vilniuje. Gyventojai pralaimėjo procesą, nes buvo praleisti visi įmanomi apskundimo terminai.

Tėvynės Sąjunga

Komentarų nėra: