2008-02-21

UŽSAKYMO Nr.139592: Kodėl N.Puteikis persekioja statybininkus?

Užsakomoji publikacija 2008 02 22 d. "Klaipėdos" dienraščio 3 puslapyje:

"Klaipėda", 3 puslapis, autorius: Marius Girdvainis, data: 2008 02 21; rubrika: Miestas
Užsakymo Nr.139592


Kodėl N.Puteikis persekioja statybininkus?

Statybų aikštelę politikos arena pavertęs vienas miesto tarybos opozicijos lyderių Naglis Puteikis stumia iš Klaipėdos investicijas, nors sykiu apgailestauja, kad miesto biudžete neužtenka pinigų socialinių darbuotojų ir mokytojų atlyginimų priedams.

"Kova" dėl keliuko

N.Puteikis "kovą" su Kauno bendrove "Status Optimus", už Žvejų rūmų statančią daugiabutį namą sportininkams, paskelbė maždaug prieš mėnesį. Vietos konservatorių lyderis kaltino statybininkus, kad šie teršia į Darbo biržą ir darželį "Puriena" vedančią gatvę, griauna miesto infrastruktūrą. "Prisileidome chamų, o savivaldybės administracija, pamačiusi statybininkus, tik seiliojasi. Tokios netvarkos nemačiau net tarnaudamas Afganistane", - skambiomis frazėmis švaistėsi N.Puteikis. Tokie pareiškimai klaipėdiečiams ir patiems statybininkams sukėlė abejonių. "Keista, kad N.Puteikis kelia tokį triukšmą. Pats vedu anūką į darželį "Puriena" ir niekada nereikėjo klampoti per purvyną. Be to, iki Taikos prospekto nutiestas platus ir švarus takas", - stebėjosi klaipėdietis Rimas.
"Kaip galima lyginti statybas su Afganistano karu. Juk ten žmonės buvo luošinami. N.Puteikis vyko kariauti, o ne politikuoti. Be to, kas gali paneigti, kad iš karo žmonės grįžta traumuoti ir fiziškai, ir emociškai", - teigė bendrovės "Status Optimus" direktorius Vytautas Jurevičius. "Status optimus" už tūkstančius litų per mėnesį samdo bendrovę "Specialius autotransportas", kuri kasdien galvą valo. Tačiau nė vienose statybose gatvė negali blizgėti nuo ryto iki vakaro. Be to, gatvė, dėl kurios švaros neva kovoja N.Puteikis, miesto bendrajame plane net neegzistuoja. Tai tėra įvažiavimo keliukas į Darbo biržą.

Siekia šiltos kėdės?

Įdomiausia tai, kad kuo labiau reaguojame į N.Puteikio pastabas, tuo smarkiau jis mus puola. Vadinasi, čia slypi kažkoks kitas tikslas", - svarstė V.Jurevičius.
Ar į patologinį persekiojimą panašus N.Puteikio puolimas negali reikšti, kad jis siekia išklibinti savivaldybės administraciją ir palikti kelias tuščias valdininkų kėdes? Gal konservatorių lyderis vieną iš jų nori užimti? Juk vieša paslaptis, kad šiuo metu N.Puteikiui darbas yra reikalingas. Nuolat konfliktuojantis vyras prieš pusmetį buvo atleistas iš Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo pareigų. Dar anksčiau jis buvo atleistas iš bendrovės "Klaipėdos laivų remontas" direktoriaus pareigų. Visus atleidimus lydėjo skandalai. Miesto ūkio komiteto pirmininku tapąs N.Puteikis dažnai tarsi didžiuodamasis pareiškia, kad nė viena statybų bendrovė Klaipėdoje neapsiėjo be baudų. Todėl esą jas reikės mokėti ir "Status Optimus".
"Ar tokiais pareiškimais galima didžiuotis?" - klausė V.Jurevičius. - Jei iškyla problema, ją reikia sprąsti. Tačiau N.Puteikis jokio sprendimo nepasiūlė. Jis pats aiškino, kad nėra statybininkas ir nieko nesupranta".

Kūdra virto tvenkiniu

Galima teigti, jog N.Puteikio pareiškimai, kad statybininkai žaloja miesto infrastruktūrą, dar kartą įrodo, kad politikui trūksta kompetencijos. Visiems žinoma, kad norintys priduoti statybų objektą rangovai turi sutvarkyti visą aplink pastatą esančią infrastruktūrą - gatves, apšvietimą, žaliąją veją ir panašiai. "To tako Taikos prospekto link, kurį neva išardėme, anksčiau net nebuvo. Tai mes jį nutiesėme, kad žmonėms būtų patogiau eiti. Tai jį suardė sunkiasvoris transportas, tačiau netrukus jį sutvarkysime", - žadėjo V.Jurevičius. "Tapome kalti dėl kažkokios kūdros, kad ją esą teršiame. N.Puteikis bando įrodyti, kad tai yra gražiausias ir švariausias tvenkinys Klaipėdoje. Tuomet jis turėtų pakviesti klaipėdiečius ne važiuoti prie jūros, o vasaras leisti prie šio tvenkinio, kuriame veisiasi tik dumbliai ir varlės", - ironizavo V.Jurevičius.

Kauniečiai pildo biudžetą


Ar geras yra politikas, kuris vardan savo tikslų stumia iš Klaipėdos investicijas?
Nors šiuo metu garsiausių mieste statybų generalinis rangovas yra bendrovė "Status Optimus", atlikti darbus ji samdo Klaipėdos įmonę, kuriai per kelis artimiausius mėnesius sumokės iki 6 mln. litų. Subrangovo mokami mokesčiai pateks ne į Kauno, o į Klaipėdos miesto biudžetą. "Status Optimus" statybos medžiagas taip pat perka iš Klaipėdos įmonių, iš uostamiesčio bendrovių nuomojama technika. Todėl Klaipėdoje vykstančios statybos, nesvarbu, kas jų užsakovas, pildo miesto biudžetą.
Nesunku suskaičiuoti, kad vien tik subrangovų sumokėtų mokesčių pakaktų, kad miesto biudžete atsirastų pinigų socialiniams darbuotojams ir mokytojams mokėti priedus prie atlyginimų. Dėl to pastaruoju metu itin kovojo konservatoriai ir jų lyderis N.Puteikis, kuris galiausiai ėmė piktintis, kad biudžete nėra pinigų. "Jis pjauna šaką, ant kurios pats sėdi. Mūsų įmonė ir pildo miesto biudžetą, tačiau N.Puteikis mus veja iš Klaipėdos ir atbaido pinigus. Drįstu teigti, kad N.Puteikis statybų aikštelėje daro politiką. Tačiau tai naudinga ne miestui, o tik jam. Politikuoti yra viena, o protingai mąstyti - visai kas kita", - argumentavo V.Jurevičius. Jo teigimu, kasinėjimo darbai statybvietėje vyks mažiau nei mėnesį. Ar po to N.Puteikis ieškosis kitos statybų aikštelės, kur galėtų siekti savo tikslų?
_______Užsakymo Nr.139592__________

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Ale tas N.Puteikis ir kaušas! O V.Jurevičius tai geras!

Naglis Puteikis rašė...

Ir kuo tas Jurevičius čia toks geras?