2008-05-27

A.Každailevičius: „Savivaldybės administracija priversta vykdyti Tėvynės sąjungos rinkiminę kampaniją“

VE: „susidaro įspūdis, kad Klaipėdos savivaldybėje nuolat kažkas vyksta slapta, neteisėtai, visur - melas, korupcija, netvarka, neūkiškumas, savivalė, dezinformacija"

 

Foto: Klaipėdos administracijos vadovas A. Každailevičius piktinasi, kad politikai nesibaigiančia raštų lavina ėmė dusinti dėl to tiesioginių funkcijų nebegalinčius atlikti valdininkus.

Foto: Tiltų gatvės rekonstrukcija kelia aistras iki šiol: leisdamiesi į raganų medžioklę, Tarybos nariai prašo visų įmanomų su ja susijusių dokumentų kopijų

 

Denisas Nikitenka: Klaipėdos politikus apsėdo grafomanija VE 2008 m. gegužės 26 d.:

 

Uostamiesčio Savivaldybės administracijos tarnautojai užversti kalnais miesto Tarybos narių sukurptų raštų ir skundžiasi, kad dėl nesibaigiančio susirašinėjimo nebegali vykdyti tiesioginių savo funkcijų.

Labiausiai skundžiamasi dėl Tarybos nario Naglio Puteikio uolumo: politikas kai kada sugeba kasdien parašyti po 5-6 raštus, tad valdininkai jau ėmė raštu guostis vadovybei dėl neįmanomų darbo sąlygų.

"Vakarų ekspresui" pasidomėjus, kokie pareiškimai, paklausimai, skundai sukurpti nuo metų pradžios, susidėliojo ištisa problemų mozaiką: nuo statybų iki rūbinės.

 

Domina viskas

Pagal galiojančią tvarką į Tarybos narių raštiškus paklausimus Savivaldybės administracijos darbuotojai privalo atsakyti per 10 dienų. Nuo šių metų pradžios jau yra susikaupę du didžiuliai susirašinėjimo segtuvai su apie 70 paklausimų ir atsakymų į juos.

Apie tai, kad Tarybos nariai tarnautojus gerokai įkinkė į darbą, byloja kad ir toks konservatoriaus Kęstučio Gabšio raštas: jis prašė pateikti Klaipėdos miesto koncertų salėje 2007 metais vykusių visų renginių sąrašą, nurodant renginių pavadinimus ir datą, kada jie vyko. Atsakymą sudaro 15 puslapių.

Absoliutus raštų gausos rekordininkas N. Puteikis kartą paprašė pateikti dokumentų, susijusių su Tiltų gatvės rekonstrukcija, kopijas. Politikas panoro sužinoti apie konkurso sąlygas projektavimui, skaičiuojamąją darbų sąmatą konkursui, statybos darbų konkurso laimėtojo nustatymo protokolą, darbų grafiką su visomis korekcijomis, darbo organizavimo projekto tekstinę dalį, darbų priėmimo aktų suvestinę, nurodant, kas ir kada apmokėta, pretenzijas projektuotojui ir rangovui bei atsakymus į jas.

Sėsti prie kompiuterio įkvepia net ir Savivaldybės administracijos budėtoja.

"Esu įsitikinęs, kad vienu metu vykdyti dvi funkcijas - budėti ir dirbti rūbininke - yra praktiškai neįmanoma, todėl būtina paskirti antrą darbuotoją ar kitą pamainą", - rašte teigia N. Puteikis.

Paskaičius N. Puteikio raštus, susidaro įspūdis, kad Klaipėdos savivaldybėje nuolat kažkas vyksta slapta, neteisėtai, visur - melas, korupcija, netvarka, neūkiškumas, savivalė, dezinformacija.

Pavyzdžiui, balandžio 14 dieną jis savo, Tarybos konservatorių frakcijos ar Miesto ūkio komiteto, kuriam vadovauja, vardu sukurpė 6 raštus, po dviejų dienų - 4, to paties mėnesio 25 dieną - 2, 28 ir 29 dienomis - po 6.

Raštus dažnai rašė ir opozicijoje esantys Tarybos nariai Kęstutis Gabšys, Artūras Šulcas, Alina Velykienė, Jurgita Choromanskytė, Rolandas Bražinskas, Eugenija Odebrecht, kiti politikai. Tačiau N. Puteikio įvairiausi paklausimai šiuo metu sudaro daugiau nei pusę visų dokumentų.

 

Nebeįmanoma dirbti

Šio mėnesio pradžioje R. Taraškevičius gavo Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjos Violetos Staskonienės tarnybinį pranešimą.

"Pastaruoju metu per administracijos direktorius ar tiesiogiai skyrius pastoviai gauna Tarybos narių, dažniausiai - N. Puteikio, prašymus, įvairiausius paklausimus bei reikalavimus. Jų nagrinėjimas, keleto metų senumo informacijos nuo projekto įgyvendinimo pradžios (ir iš archyvų) surinkimas, apibendrinimas, kopijavimas, atsakymų rengimas užima didžiąją skyriaus specialistų, o ypač - vedėjos, dalį darbo dienos, - teigiama pranešime. - Tarybos nario paviešinta nekonkreti informacija kelia žiniasklaidos susidomėjimą, bendravimas su jos atstovais ir informacijos surinkimas užima likusią darbo dienos dalį. Miesto ūkio komiteto darbotvarkė suformuojama nekonkreti, dieną prieš komiteto posėdį, nepaliekant laiko klausimų nagrinėjimui, jų parengimui, todėl būname kaltinami įvairiais "nusižengimais". Dėl N. Puteikio "aktyvumo" sutrikdytas skyriaus darbas, neįmanoma vykdyti tiesioginių pareigų, įgyvendinant patvirtintas programas bei įsisavinant skirtas lėšas".

"Toks N. Puteikio darbo stilius nepadeda geriau organizuoti veiklos, įvedama destrukcija. Visi svarstymai juk vieši, norint gauti atsakymą nebūtina per dieną po 8 paklausimus rašyti. Dabar reikalaujama atlikti papildomą, nereikalingą darbą, o specialistai negali savo tiesioginių pareigų vykdyti. Kiekviena užduotis juk turi turėti tikslą, o darbą daryti dėl darbo, priversti ruošti kalną dokumentų be rezultato netikslinga", - svarstė meras R. Taraškevičius.

 

Įžvelgė destrukciją

Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas mūsų dienraščiui teigė, kad kiekvienas žmogus turi dirbti savo darbą.

"Kai kurie Tarybos nariai mano esantys institucija, kuri dubliuoja ar imituoja teisėsaugininkų darbą. Matome perdėtą domėjimąsi viskuo. Geriau nenurodinėti, o pačiam nueiti ir susirasti, ko ieškai. Aš matau, kad yra vejamasi su pagaliu ir, pasitaikius progai, jis kaišiojamas į ratus. Aš nesuprantu, ar norima gera miestui padaryti, ar tik bandyti įrodyti, kad kažkas nedirba, blogai dirba?" - samprotavo K. Macijauskas.

Savivaldybės administracijoje jau atvirai kalbama, kad kai kurie Tarybos nariai tik ir siekia visiškai suparalyžiuoti administracijos veiklą, o dėl nuolatinio šokdinimo stringant einamiesiems darbams tuo pasinaudoti ir vėliau baksnoti aiškinant, kaip blogai dirbama.

Miesto ūkio departamento vadovas Alfonas Šimkus teigė, kad jis gauna kalną politikų užklausimų dėl įvairių objektų.

"Prašoma pateikti dokumentų kopijas nuo darbų eigos pradžios iki pabaigos, bet tokie procesai juk tęsiasi keletą metų. Viską surinkti, padaryti kopijas praktiškai neįmanoma. Jei mes visiškai tenkintume kai kurių politikų užgaidas, tektų steigti atskirą skyrių vien raštams atsakyti. Klausiama tam, kad paklausti. Juk viskas vieša - galima ateiti į atitinkamą skyrių ir pamatyti dokumentus, o ne reikalauti kopijų", - sakė jis.

Ekonomikos ir strategijos departamento direktorius Ričardas Zulcas taip pat pritarė kolegų nuomonei.

"Pirminė informacija įvairiais klausimais pateikiama posėdžiuose, bet yra politikų, kurie jų metu nesidomi rūpimais klausimais, o vėliau, kai parašo žurnalistai, bombarduoja mus paklausimais. Mes stengiamės atsakyti, tačiau toks nuolatinis raštų rašymas, informacijos paieška užima labai daug laiko. Kokia iš to nauda, - nežinau", - prisipažino R. Zulcas.

 

"Vykdo rinkiminę kampaniją"

Aloyzas KAŽDAILEVIČIUS, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius

N. Puteikio darbas su administracija yra visiškai nekonstruktyvus. Jis specialiai sugalvojo akciją Savivaldybės administraciją priversti vykdyti jo ir partijos rinkiminę kampaniją, o ne paskirtas tiesiogines funkcijas. Administracija juk vykdo tai, kas numatyta strateginiuose planuose, o iškylant įvairiems klausimams patys ir stengiamės į juos atsakyti, nevykdant rinkiminės kampanijos kokiai nors partijai. N. Puteikis savo paklausimais ne miestu rūpinasi, o reklamuojasi. Administracijos darbuotojai dūsta nuo jo raštų, dėl to stringa tiesioginiai darbai, o jis vėliau kaltins, kad nedirbame. Jūs neįsivaizduojat, šimtų kilogramų popieriaus reikia. Išlaidos didelės, o rezultatas - toks pats.

 

"Jie mane verčia rašyti"

Naglis PUTEIKIS, Klaipėdos miesto tarybos narys

Aš nemanau, kad yra labai daug mano pasirašytų paklausimų. Dirbame normaliais tempais, kiekviena Tarybos frakcija taip turėtų daryti. Rašau raštus, kai jaučiu neteisybę Tarybos administracijos veikloje. Rašau, kai klaidinga informacija pateikiama. Kai atstovauju gyventojams, teikiu pasiūlymus, kai žinau, kaip gerinti administracijos ir Tarybos darbą.

Jei aš gaučiau informaciją žodžiu, man to pakaktų, tačiau administracijos vadovybė verčia mane rašyti raštus. Atėjau kartą ir paprašiau, kad duotų visų Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančių gatvių sąrašą. Man sako, kad negausiu, kol neparašysiu rašto administracijos direktoriui. Kodėl jie negali duoti sąrašo paprašius žodžiu? Administracija pati su Tarybos nariais neteisingai elgiasi.

O R. Zulco vadovaujamas departamentas dirba labai europietiškai, žmonės visada maloniai man atsako: tiek žodžiu, tiek raštu. Tas departamentas - pavyzdinis. Problemų daugiausiai kyla su Miesto ūkio departamentu. Turiu nuolat susirašinėti, nes Taryba iš šio departamento masiškai gauna klaidingą informaciją. Tai daroma sąmoningai. Kaip aš galiu nerašyti, jei Martyno Mažvydo alėjoje išdygo į sarkofagus panašūs suoliukai? Kodėl nebuvo projekte reikalavimo padaryti normalius suoliukus? Jei Savivaldybės administracija normaliai dirbtų, nebūtų ir tų raštų. Nes dabar dokumentai yra slepiami, o kai aš prašau juos pateikti, valdininkams tai labai nepatinka, todėl ir skundžiasi.

Komentarų nėra: