2008-05-15

Kur plukdo ES lėšas Klaipėdos m. meras su administracijos direktoriumi

Už panašius klausimus  siūloma pašalinti iš tarybos posėdžio salės

 

Gavau ir aš pylos už nosies kišimą ten, kur valdžiai nepatinka, o sportininkai iš Darbo partijos parašė piktą laišką-skundą, apie tai  - spaudoje, o žemiau pateikiu ir dirbančiųjų nepasitenkinimą sukėlusį mano laišką Antikorupcijos komisijai. :

 

2008 05 14 d. „Klaipėda", Eglė Petkutė „Politikus įsuko rietenos".

Artėjant Seimo rinkimams Klaipėdos politikai ėmėsi skaičiuoti vieni kitų nuodėmes ir siundyti komisijas.

Įtaria korupcija

Miesto tarybos konservatorių frakcijos seniūnas Naglis Puteikis kreipėsi į savivaldybės Antikorupcijos komisiją, prašydamas išaiškinti, ar skaidriai atliekama Danės krantinių rekonstrukcija.

Tęsinys - čia.

 

2008 05 14 d. „Vakarų ekspresas", Denisas NIKITENKA „Politikai rikiuojasi į eilę pas etikos cerberius"

N. Puteikis dėl nuolatinių A. Šimkaus įžeidinėjimų ateityje gali būti šalinamas iš Klaipėdos miesto tarybos posėdžių salės

Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją ir Tarybos narius išvedė iš kantrybės konservatoriaus Naglio Puteikio nevaldomas elgesys - politikas apskųstas Tarybos Etikos komisijai, kuri rinksis pirmadienį.

Komisija gavo du skundus - iš Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento Alfonso Šimkaus ir Tarybos nario Ivano Romanovo.

Tęsinys - čia.

 

 

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijai

 

2008 05 14

 

PASIŪLYMAS

 

DĖL NETEISĖTOS DANĖS KRANTINIŲ PANAUDOS SUTARTIES SU AB „KLAIPĖDOS LAIVŲ REMONTAS" NUTRAUKIMO IR DĖL KLAIPĖDOS M. SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIAUS ĮGALIOJIMŲ VIRŠIJIMO PASIRAŠANT RANGOS SUTARTĮ DĖL ŠIŲ KRANTINIŲ REKONSTRUKCIJOS

 

Šiuo metu AB „Klaipėdos laivų remontas" neatlygintinai naudojasi Klaipėdos m. savivaldybei nuosavybės teise priklausančiomis Danės upės krantinėmis ties Klaipėdos piliaviete ir Danės upėje. Ši jau treti metai iš eilės pelningai dirbanti įmonė ten vykdo komercinę veiklą – švartuoja jachtas, laivus, iš to uždirba pelną. Tuo tarpu krantinių savininkas – Klaipėdos m. savivaldybė iš to nieko negauna, maža to – dar vykdo ir šių krantinių rekonstrukciją už mokesčių mokėtojų (tame tarpe – ir už Europos Sąjungos lėšas) pinigus.

 

Man atsitiktinai pavyko sužinoti, kad 2005 m. pradžioje Klaipėdos m. meras R.Taraškevičius slapta nuo turto šeimininko – Klaipėdos m. savivaldybės tarybos - pasirašė sutartį, pagal kurią šios krantinės ir dar didelė dalis upės krantinių perduotos valdyti ir naudotis minėtai komercinei įmonei pagal panaudos sutartį 25 metams.

 

Minimą sutartį, mano žiniomis, 2005 m. kovo mėn. d. patvirtino Klaipėdos apygardos teismas. Minėtos teisminės bylos savivaldybėje nerasta, ji dingusi, taip pat nerandama nei mero pasirašyta sutartis, nei jos priedai. Dingęs ir susirašinėjimas šiuo klausimu.

 

Mano žiniomis minimoje sutartyje yra įsipareigojimas leisti 25 metus minimai komercinei įmonei naudotis ne tik krantinėmis, bet ir krantinių rekonstrukcijos metu už mokesčių mokėtojų pinigus (Klaipėdos m. biudžeto, Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto ir ES fondų lėšomis) sukurta infrastruktūra.

 

Klaipėdos m. meras R.Taraškevičius veiksmai sudarant aukščiau minėtą sutartį yra neteisėti, nes įstatymai draudžia komercinėms įmonėms perduoti neatlygintinai naudotis valstybei/savivaldybei priklausantį turtą ir turtą, sukurtą už mokesčių mokėtojų pinigus.

 

Be to, mano žiniomis, nėra jokio šių krantinių šeimininko  - Klaipėdos m. savivaldybės tarybos -  sprendimo, leidžiančio ką nors panašaus daryti merui ar savivaldybės administracijai, kas yra grubus valstybės turto valdymą reglamentuojančių įstatymų pažeidimas.

 

Maža to, atsitiktinai sužinojau, kad Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius minėtų krantinių atžvilgiu taip pat atlieka slaptus nuo miesto tarybos veiksmus, be to dar ir neturėdamas tam tinkamų įgaliojimų, nes jis 2007 m. vasarą pasirašė sutartį su rangovu dėl minėtų krantinių rekonstrukcijos. Neoficialiomis žiniomis ši suma pasirašyta 44,7 mln. Lt sumai, o tokie asignavimai niekur nenumatyti (savivaldybė yra numačiusi 3 mln. Lt, ES – 25 mln. Lt, Vyriausybė kol kas nieko nėra numačiusi, ji planuotų 9 mln. Lt, tačiau jokio sprendimo šiuo klausimu nėra), taigi bet kokiu atveju A.Každailevičius viršijo savo įgaliojimus arba 18,3 mln. Lt, arba antru atveju 9,3 mln. Lt.

 

Vadinasi šie pinigai bus atimti iš kitų savivaldybės sričių, kurioms ir taip trūksta pinigų.

 

Bet kokiu atveju tai grubus įstatymų pažeidimas, nes apie tokius veiksmus nieko nežino miesto taryba, ji nedavė tokios sutarties apimties pasirašymui reikalingų įgaliojimų.

 

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad šie Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius veiksmai taip pat atlikti slapta, minimos sutarties man gauti taip pat nepavyko.

 

Manyčiau skandalinga tai, kad pernai tokias sutartis registruodavo ir saugodavo mero sekretorė, kas yra grubus nustatytos tokių sutarčių registravimo ir saugojimo tvarkos pažeidimas (turi būti specialus registras).

 

Taigi, abu minėti pareigūnai – Klaipėdos m. meras R.Taraškevičius ir savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius, mano manymu, paminėtais atvejais viršijo savo įgaliojimus, jų veiksmai, mano nuomone, pažeidžia visuomenės interesus, įstatymus, šių veiksmų išdava – už mokesčių mokėtojų pinigus kuriama krantinių infrastruktūra, kuri neš pelną privačiam, jau ir taip pelningai dirbančiam subjektui  - privačiai įmonei. Ir visa tai atliekama slapta nuo visuomenės, slapta nuo Klaipėdos m. tarybos narių.

 

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytą, prašau ištirti aprašytus faktus, imtis priemonių, kad būtų nutrauktos nutraukti aukščiau aprašytos sutartys, kaltų pareigūnų veiksmai  - įvertinti pagal komisijos kompetenciją ir pagal įstatymus.

 

Tarybos narys, Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininkas              Naglis Puteikis

 

Kiti el.paštai: nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

Komentarų nėra: