2008-05-15

Vadovų ir eilinių algų skirtumas Lietuvoje – 7 kartai, JAV – dukart mažiau, o Klaipėdoje - ?

Klaipėdos m. savivaldybė bando šią proporciją pralenkti

 

Vakar Klaipėdos m. tarybos Socialinių reikalų reikalų komitetas pritarė pasiūlymui padidinti VŠĮ „Jūros šventė" vadovui atlyginimą iki 5,2 tūkst. Lt „į rankas" skiriant jam 50 proc. priedą. Vienintelis TS frakcijos narys Kęstutis Gabšys balsavo „prieš"

Ši įstaiga iš esmės dirba tik vasarą, o tokia alga – visą žiemą. Teks taryboje priimant šį sprendimą reikalauti vardinio balsavimo – galės valdantieji po to aiškinti mažiausiai uždirbantiems socialiniams darbuotojams, kurių alga kaip tik 7 kartus ir bus mažesnę po to, kai  neabejotinai artimiausiame tarybos posėdyje valdantieji jį palaimins.

 

 Pateikiu susijusią su šia tema ištrauką iš Vidmanto Valiušaičio „Kas pastatys lietuvišką Mannerheimo liniją?" Balse.lt:

 

Štai šiandieninė Lietuvos socialinė fotografija. Vidutinės vadovo grynosios pajamos – daugiau nei 25 tūkst. litų per mėnesį. Vadovų ir darbuotojų atlyginimai skiriasi 7 kartus. Norvegijoje – 2,3 karto, Kanadoje ir Šveicarijoje – 2,6, net JAV, liberalizmo citadelėje, tik 3,7 karto. Estija su Latvija ir tai mus pranoksta, atitinkamai – 4,7 ir 5,4. Didžiausias vadovų ir darbuotojų atlyginimų skirtumas – Kinijoje.

 

Socialinė atskirtis, ne Rusija, šiandien yra „Hanibalas už mūsų vartų". Nieko nereiškia, kad vienam procentui Lietuvos gyventojų norma tapo du kartus per metus šaltuoju metų laiku ilsėtis prie šiltų jūrų, kada 80 proc. tautos per brangu yra vasarą nuvykti į Palangą.

 

Reikia „lietuviško Mannerheimo". Bet liniją statyti ne Gudų girioje, bet Lietuvos piliečių širdyse. Ir pirmiausiai – neišdavinėjant jų interesų.

 

 

P.S.: siūlau pasiskaityti Vidmanto Valiušaičio visą straipsnį – ten aprašoma Suomijos Manerheimo gynybos linija ir jos geografija, kuri pasirodo, nelabai ir skiriasi nuo lietuviško peizažo. O visą laiką girdėdavau, kad suomiai apsigynė todėl, kad neva pelkynai ir miškai bei bunkeriai buvo nepraeinami – nepravažiuojami.

Komentarų nėra: