2008-09-04

Kaip priversti valdžią atsigręžti į žmones

 

Išbandykime miestiečių apklausą dėl svarbiausių miesto problemų

 

Žmonės skundžiasi, kad valdžia jų negirdi. Matome, kad valdžia priiminėja sprendimus, naudingus tik politikams ir su jais susijusiems verslininkams.

Politologai rašo, kad rinkėjai neturi galimybių paveikti politikus tarp rinkimų.

Bet vienas iki šiol Lietuvoje neišbandytas būdas yra.

Tai gyventojų apklausa, numatyta Vietos savivaldos įstatyme ir jos rezultatų svarstymas savivaldybės taryboje dalyvaujant už salės sienų surengto mitingo delegatams.

Bet kuri savivaldybės taryba privalo paskelbti gyventojų apklausą, jei tokios apklausos iniciatoriai per mėnesį surinks 10 proc. tos savivaldybės gyventojų, turinčių rinkėjų teisę, parašų. Tokiu atveju visiems miestiečiams būtų užduodami apklausos iniciatorių sugalvoti klausimai ir jų rezultatai būtų privalomai svarstomi miesto taryboje.

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyrius siūlo mesti valdžiai iššūkį ir surinkti 15 tūkst. parašų, kad savivaldybė apklaustų klaipėdiečius dėl šiukšlių surinkimo, abonentinio mokesčio už šaltą vandenį, „vokelinių" išmokų politikams ir kitų aktualių gyventojams klausimų.

Norime pabrėžti, kad įstatymai numato savivaldybėms teisę, o gal net ir pareigą pateikti būsimų savo sprendimų projektus viešajam svarstymui, tačiau pateikiamais klausimais Klaipėdos miesto valdžia su savo gyventojais pasitarti nenorėjo. Opozicijos siūlomus sprendimų projektus, dėl oro taršos matuoklių įrengimo šalia uosto ir Laisvosios ekonominės zonos įmonių, Klaipėdos valdantieji vieningai ir ryžtingai atmetė.

Todėl norime atsiklausti miestiečių nuomonės ir pateikiame klausimų projektą:

Iniciatyvinė grupė prašo, kad miesto taryba tiesiogiai apklaustų klaipėdiečius užduodami miestiečiams šiuos klausimus (šio tinklapio skaitytojams pateikiame ir trumpus paaiškinimus):

„1. Ar pritariate dabartinei  apmokėjimo už šiukšlių surinkimą tvarkai?

Dabar Klaipėdos mieste šiukšlių surinkimo mokestis skaičiuojamas pagal kvadratinius buto metrus, o ne pagal gyventojų skaičių bute, kaip kad pvz. yra Šiauliuose. Be to, skirtingai nuo kitų miestų, Klaipėdos miesto valdžia pasitvirtino išankstinio apmokėjimo už šiukšlių surinkimą tvarką: reikalaudama, kad gyventojai šią šiukšlių rinkliavą apmokėtų ketvirtį ar net pusmetį į priekį. Priešingu atveju grasinama antstoliais ir teismais.

2. Ar pritariate abonentiniams mokesčiams už šaltą vandenį ir karšto vandens skaitiklių priežiūrą?

Prieš mėnesį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba įvedė 3 naujus abonentinius mokesčius: už šaltą vandenį, už nuotekas ir už karšto vandens skaitiklių patikrą – juos reikės mokėti kas mėnesį nepriklausomai nuo to,  naudojatės jūs šiomis paslaugomis ar ne. Skirtingai nuo telefono, kurį Jūs galite laikinai išjungti ir tokiu būdu nemokėti už tą laiką abonentinio mokesčio, šių vandens mokesčių „išjungti" Jūs negalėsite.

3. Ar pritariate, kad savivaldybės tarybos nariams būtų ir toliau mokama 1000 – 1200 Lt kasmėnesinė išmoka už kanceliarijos, pašto, telefono, transporto išlaidas?

Nesenai Klaipėdos miesto tarybos nariai pasididino sau neapmokestinamas ir neatsiskaitytinas išmokas neva už kanceliarines ir kitas ūkines išlaidas nuo 300 iki 1200 litų per mėnesį. Tai tikrų tikriausias papildomas atlyginiams vokelyje, nes už šias išlaidas tarybos nariams nė prieš nieką nereikia atsiskaityti, nuo jų nemokami jokie mokesčiai.

4. Ar pritariate, kad savivaldybė iki 2009 metų šalia uosto ir Laisvosios ekonominės zonos įmonių įrengtų ne mažiau kaip 7 oro taršos matuoklius, kurie matuotų oro taršą ne rečiau, nei kas dvi valandos ir jų duomenys būtų tuoj pat skelbiami internete?

Iki šiol mieste nėra nė vieno oro taršos matuoklio, kuris tikrintų taršą dažniau, nei kartą per mėnesį, tuo tarpu gyventojai nuolat skundžiasi nuo geležinkelio, uosto bei Laisvosios ekonominės zonos  įmonių sklindančia tarša, dūmais ir dvoku.

5. Ar pritariate, kad nedidinant dabartinių valdžios išlaikymo išlaidų visose Klaipėdos miesto tam tinkančiose teritorijose būtų įsteigtos seniūnijos?"

Mieste tėra tik 1 seniūnija, nors gyventojai prašo priartinti valdžios atstovus arčiau jų namų.

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyrius prašo miestiečių pareikšti nuomonę dėl visų minėtų klausimų.

Prašytume pataisymų, papildymų, idėjų, gal pasiūlytumėte ir kitokių klausimų. Lauktume pasiūlymų, 8-46-256148 nuo 10.00 iki 18.00 ir tel. 8-652-76250 nuo 15.00 iki 20.00, taip pat elektroniniu paštu klaipeda@tsajunga.lt ir puteikis@gmail.com.

Nesame naivūs - netikime, kad valdžia atsižvelgs į surinktus parašus ar į įvykusios apklausos rezultatus. Jei nebus mitingo prie savivaldybės, kuriame dalyvautų ne mažiau, kaip keli šimtai žmonių, tai Klaipėdos miesto valdantieji išmes žmonių pasiūlymus kartu su parašais į šiukšlių dėžę, ką ne kartą jau yra padarę.

Todėl kviečiame miestiečius pradėti repetuoti: ateikite į pirmąjį tokį bandomąjį mitingą, kuriame reikalausime pakeisti šiukšlių surinkimo tvarką, protestuosime prieš abonentinius vandens mokesčius ir prieš valdžios algas vokeliuose.

Šis mitingas įvyks rytoj - 2008 09 05 d. 10.30 prie Klaipėdos m. savivaldybės Liepų g.11, Klaipėdoje. Jei neturėsite su savim plakatų, tai pasidalinsime.

Lauksime visų, kurie nori darbais, o ne žodžiais pradėti keisti ir keistis.

Komentarų nėra: