2008-09-01

Rugsėjo 1-oji – Moksleivių diena ar diena be alkoholio?

 

Nuotraukoje – alaus butelio kamštelis iš kolekcininkų tinklapio.

 

Sveikinu visus su Rugsėjo 1-ąją

 

Keista, kodėl ši diena nėra išeiginė, nes iki pietų visi tėvai, turintys mokyklini amžiaus vaikų, jokio nacionalinio produkto nei prie staklių, nei prie knygų nekuria – visi mokyklose. Ir aš nekūriau, nedariau šiandien iki pietų jokios politikos, nes buvau su savo vaikas dviejose mokyklose (abu  - į skirtingas).

Aludariai įtikino Seimą, kad Joninės turi būti išeiginė. Girtų vairuotojų aukų skaičius tomis dienomis didesnis. Kaip ir paskendusių. Bet pelnas – svarbiau. Todėl Rugsėjo 1 – ne išeiginė. Gal reikia Seimui pasiūlyti ją padaryti šventine diena?

Šiandien gausybė straipsnių tiek spaudoje, tiek www, kuriuose labai piktinamasi tuo, kad rugsėjo 1 d. negalima parduoti alkoholio. Tarp www komentarų radau nuorodas į Partizanu pasivadinusio blogerio tinklapyje paskelbtą įdomų straipsnį šia tema (beje, Partizanas nurodo, kad jis yra klaipėdietis. Jo tinklapyje www.blogas.lt/nepriklausomas/ yra ir kitų įdomybių – siūlau apsilankyti).

Pacituosiu esminę, mano manymu, ištrauką (daugtaškiai – autoriaus) iš minėto teksto vidurio:

 

Diena be alkoholio, ar Ne dienos be alkoholio?

2008-09-01

„[...] Šiandien - savotiška blaivybės diena, kai kurių kažkodėl nelietuviškai vadinama prohibicijos diena (gal nuo anglų prohibited?).Viena diena nieko nepakeis.Naivu būtų to tikėtis ...Bet kur kas naiviau atrodo pirmiausia verslininkų, mąstančiu ne galva, o pinigine, skatinamas suvokimas, paplitęs mūsų liaudyje, kad nereikia nieko daryti.Tai yra, reikia stebėti laipsnišką lietuvių Tautos degradacija, regresą ir kritikuoti tuos, kurie bent bando ...Bent bando, kai kiti susimokę su tais, kuriems rūpi tų žlugusių piliečių pinigėliai, tyli.Už tylėjimą mokama ...Tą tylą kartais sudrumsčia piktas rėkimas, tartum šunų lojimas, ant tų, kas išdrįso pakelti ranką prieš geriausią, ką turime.

Atsimenate, atsimenam mes visi, kaip TV3 iš kailio nėrėsi, keikdama Antaną Matulą, kaip žmonėms kasdien į akis buvo meluojama, plaunamos jų smegenis, tokiais būdais, kad pats Gebelsas pavydėtų ...O juk tikra tiesa tose reklamose užkoduota, tikrų tikriausia tiesa ...

 Juk geriausia, ką turime yra "Švyturio" alus, kurio skonis mielas ir paaugliui ir bomžui. Juk "Tauras"- vyrų alus ...(pelnytai). Juk kas negeria alaus, tas ne vyras, ar ne ? Juk be lietuviškos degtinės "lietuvišku" pavadinimu "Lithuanian vodka" Vytautas nenueitų iki Juodosios jūros. Žalgirio mūšio irgi nelaimėtų. Juk tada taip išeina, kad visa mūsų valstybės istorija - farsas, paremtas degtine? Tai jau spjaunam sau į veidą, spjaudami ant savo tautos istorijos, ją prilygindami degtindarių reklaminiam show.

O kas vienija lietuvius? Kaip gi ...Alus ir pergalės. Tai gal bet to alaus ir pergalių nebūtų. Matyt, kad taip ir būtų, TV3 su "Komjaunimo tiesa" anąsyk taip ir teigė - be alaus nebus krepšinio. Tikra tiesa. Jasikevičius su Kleiza įrodė - krepšinis = alus.

Ir sidras vertas nuodėmės... Kokios? Nužudyti, vairuojant ant 200 km/h ar ką nors sudaužyti vakare tamsiam skersgatvy? Galima sau leisti, mus taip auklėja, bando auklėti TV, radijas, laikraščiai, internetas, knibždantis gražiomis reklamomis.Kaip pasakoj - sidras, tūsas ir TOKIOS merginos... Juk taip mums rodo reklama. O kiek tos reklamos kainuoja, kiek jiem išleidžiama pinigų, tik pamąstykite...Nerealiai daug. Milijonai ...milijonai ... O paskui aludarių atstovas iš TV ekrano nė nemirktelėjęs atrėžia - "mokslininkai įrodė, kad reklama nedaro jokio poveikio vartojimui". Tai nejau UAB "Švyturys-Utenos alus", "Kalnapilis", tasai svaigus pergalės skonis, "Tauras" bei kiti leidžia milijonus šiaip sau, kad tauta pasidžiaugtų gražiais vaizdais su merginomis, tūsais, Jogailom ir Vytautais, krepšiniu ir t.t. ? Naivu, net ne naivu... Tiesiog kvaila būtų tuo patikėti. Kaip ir "mokslininkais" ir "žurnalistais", dosniai finansuojamais iš aludarių, degtindarių ir kitų gamintojų kišenės.Tai jie viską pasakys ... Už TOKIUS pinigus.

 Bet šiandien diena be alkoholio, neužmirškim.Prieš metus tą proga Klaipėdos (ir ne tik) žiniasklaida kėlė isterija, kurstydama liaudį prisipirkti iš vakaro.Kažkas taip ir padarė ...Ir šįmet taip bus.O verslininkai prieš užsieniečius turės, vargšeliai, raudonuoti ...O kai 12-mečiai atsiduria komoje po tūso, ar kai Lietuvos Respublikos piliečiui tenka po 17 litrų grynojo alkoholio, tada jie neraudonuoja? Tada, jei lobsta. Nėra ko gėdytis tada. Užsieniečiai supras ... O gal ir ne ...O koks skirtumas ? [...]"

Komentarų nėra: