2008-12-24

Kaip Seimas biudžetą tvirtina: knygoms – ne, alui - taip

A.Račas: Seimas taupo. Bet alus juk svarbiau

Artūras Račas | Alfa.lt 2008-12-23 10:44

[N.P.: pasirašau po kiekvienu Artūro Račo šio straipsnio žodžiu, nes apžvalgininkas pastebėjo labai charakteringus svarstymo ypatumus. Manau mūsų TS-LKD frakcijos Seime nariams reikėtų itin atidžiai pagalvoti apie tai:]

Šiandien buvau Seime…

Užėjau pažiūrėti į naujus Seimo narius iš žurnalistų balkono ir pataikiau kaip tik tuo metu, kai virė diskusijos apie tai, ar skirti, ar ne pinigų premjero rezidencijos remontui.

Ilgai ginčijosi. Bet sprendimas buvo labai gražus – neskirti. Sutaupyti 2 mln. litų.

Salė po balsavimo plojo… Ir kaip neplosi – juk net 2 mln. litų vienu balsavimu sutaupė. Labai matysis beveik 27 mlrd. litų kitų metų biudžeto išlaidose.

Vakare buvo priimtas ir visas biudžetas – dar sutaupė iš Valdovų rūmų turto ir šio genialaus projekto atstatymo (iš viso 10 mln. litų). Dar 55 mln. litų – iš finansų ministerijos programų (burlaivių regata, URM pastato remontas ir panašiai).

O kiek ginčų – dėl 100 000, dėl 750 000 litų…

Bet štai penktadienį tų ginčų buvo gerokai mažiau. O penktadienį buvo svarstomos akcizų įstatymo pataisos.

Ir nuspręsta buvo štai kas: akcizas sidrui didinamas 20 proc., stipriam alkoholiui – 15 proc., o alui – 10 proc.

Dar buvo padidintas akcizas benzinui, dujoms ir cigaretėms.

Viskas kaip ir gražu, bet gal kas nors galėtų paaiškinti, kodėl taip „pamylėti" alaus mėgėjai. Ypač turint galvoje, kad didžiausia alaus darykla „Švyturys" pernai išsimokėjo, jei neklystu, beveik 140 mln. litų dividendų.

Iš 2004–2005 metų pelno „Švyturys" mokėjo maždaug po 90 mln. litų dividendų, kiek jų buvo išmokėta iš 2006 metų pelno – nepamenu.

Tačiau klausimas labai paprastas – ar tikrai jau tai alaus pramonei taip blogai, kad ją reikia taip saugoti?

Ir pagaliau – kaip tai dera su konservatorių propaguota antialkoholine programa? Juk tikriausiai niekam ne paslaptis, kad alus ir sidras yra būtent tie gėrimai, nuo kurių prasideda alkoholio vartojimas.

O gal atsakymo reikia ieškoti ne alkoholio vartojimo mažinimo programose ir ne alaus pramonės išlikimo perspektyvose?

Gal kas gali pasufleruoti?

Nes, padidinus akcizą alui bent jau iki 20 proc. (kaip ir degtinei, brendžiui, konjakui), būtų užtekę ir premjero rezidencijai, ir buriavimo regatai ir dar tikriausiai būtų likę kam nors.

Pavyzdžiui, knygoms ar teatrui.

Bet alus juk svarbiau, ar ne?

Pergalių vis mažiau, o kas daugiau mus gali suvienyti?..

Komentarų nėra: