2008-12-26

V.Landsbergis apie Klaipėdą, dokų dumblą, kadrų politiką uostamiestyje ir parlamentarų algas

 

V.L.: „Kai man išsukinėdavo rankas, jos pasidarydavo kietesnės"

 

[N.P.: nusprendžiau praskiesti savo blog'ą kitų žmonių pastebėjimais tiek apie bendrą situaciją Lietuvoje, tiek apie Klaipėdą. Šį kartą pateikiu ištraukas iš V.Landsbergio interviu 2008 12 19 d. Tomo Dapkaus vedamoje Lietuvos radijo laidoje „Akiračiai" „Vytautas Landsbergis: Apie politinę situaciją metų sandūroje" (čia tekstas iš bernardinai.lt)]

 

V.L.: „Kai man išsukinėdavo rankas, jos pasidarydavo kietesnės. Aš su tokiu išsukinėjimu nebūčiau sutikęs. Eini griaut koalicijos, A. Valinskai, tai ir eik, pasirodyk, kas esi.":

 

Vytautas Landsbergis: Apie politinę situaciją metų sandūroje 2008-12-23 IŠTRAUKOS;

 

 Gruodžio 19 dieną Tomo Dapkaus vedamoje Lietuvos radijo laidoje „Akiračiai" dalyvavo Europos Parlamento narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Partijos politikos komiteto pirmininkas Vytautas Landsbergis. Laidos tema - Kokiu keliu valstybę ves Tėvynės sąjunga ir jos partneriai?

T.Dapkus: Pone Landsbergi, štai Seime labai intensyviai svarstomi įvairūs įstatymų projektai liečiantys ekonomiką, finansų sritį, taip pat svarstomas biudžetas. Daugiausia dėmesio kreipiama į „diržų veržimąsi". Kaip vertintumėte dabar Seime vykstančias diskusijas, galbūt ir nesutarimus tarp koalicijos partnerių dėl tam tikrų lengvatų? Ar viskas vyksta, kaip turėtų būti?

 

V.Landsbergis: ... Laikraščiai gal ir pagrįstai rašo, - negalėjau pasitikrinti, nes tik vakar vėlai grįžau, o ir ten posėdžiauja per naktis, - ar tikrai A. Valinskas šantažuoja (kaip rašo laikraščiai) ir grasina sugriauti koaliciją, jeigu jo draugas nebus paskirtas į kai kurias pareigas. Jeigu iš tikrųjų taip yra, tai tokie požiūriai ir santykiai labai prastai žada ateičiai, ir yra visai ne tai, apie ką buvo kalbama pradedant šios koalicijos formavimą bei darbą: esą, atėję dirbti visai kitaip, nei buvo G. Kirkilo laikais, atėję ištaisyti negerovių. Žmonės iš tikrųjų turėjo ir tebeturi vilčių, kad bus kitaip. Tačiau yra momentų, kurie rodo, kad gal ir nebus kitaip. Ar bent rasis tokių sričių. ...

... šiame triukšme išgirstame ir apie galimas labai baisias aferas, kaip skubus Baltijos jūros užteršimas laikotarpiu tarp Kalėdų ir Naujųjų metų, kol dar mažai kas susigaudo, išmetant iš remontinių dokų labai užnuodytą dumblą. Jis turėjo būti sandėliuojamas panašiai kaip radioaktyviosios medžiagos specialiuose betoniniuose konteineriuose, tačiau šių neįrengus numatoma tiesiog išvežti ir išversti į jūrą. Tai ir jūros užnuodijimas, ir pakirtimas visos mūsų ekologinės politikos bei pasipriešinimo taršai, kuri ateina iš kitur, pavyzdžiui, jeigu bus statomas „Šiaurės srovės" vamzdis per pavojingas ir užterštas Baltijos vietas. O dabar mes patys skubiai ir staigiai tai darome! Matyt, labai dideli pinigai, galbūt dideli „otkatai".

Jeigu Kalėdų senelis Klaipėdos apskrityje jau pasirašė, kad tai galima daryti, tai tokią dovaną galbūt gausim. Tuo tarpu vyksta draskymasis, kas valdys ir administruos Klaipėdą, Klaipėdos apskritį ir Aplinkos ministeriją. Jeigu anas leidimas yra duotas buvusios administracijos Klaipėdoje atstovo, dar A. Paulausko ministerijos ar kažkieno ten, ir jis galioja, tai bet kurią dieną bjaurastis gali būti ir padaryta. Bus paimti dideli pinigai, oficialiai ar neoficialiai. O čia tuo metu triukšmaujame dėl visai kitų dalykų. Todėl turėjau pastebėti, kad po dabartinio triukšmo uždanga gali būti padaryta labai didelė, tiesiog dramatiškai tragiška afera.

 

Klausytoja Marija iš Anykščių skambina ir pateikia savo pamąstymus apie žmonių padorumo stoką: supirkimo kainos, pop atlikėjų šauksmai prieš mokesčių mokėjimą ir kt..

 

V.Landsbergis: Labai malonu girdėti blaivų balsą. Ir aš vis galvoju, ar galėtų mūsų įstatymų leidžiamoji valdžia įvesti kokį nors įstatymą ir įsteigti tokią kainų priežiūros tarnybą, kuri neleistų arba uždraustų aukštas kainas, jeigu krito žaliavos kaina. Štai krito naftos, mazuto kaina, o ar krito šilumos kaina? Nekrito, panašiai jūs kalbate ir apie pieną, grūdus. Vadinasi, tas skirtumas nueina į perdirbėjų, nežinau, kokių dar verslininkų struktūrų grynąjį pelną, kurie išsimoka šimtus milijonų dividendų, tuo tarpu Vyriausybė laužo galvą, kaip sutaupyti keletą milijonų. Tai ar negalima įvesti tvarkos kainų priežiūroje? Ypač tokiu sunkmečiu galėtų būti koks specialus įstatymas: sakysim, jeigu naftos kaina tokia, tai šilumos kaina negali būti didesnė negu tokia. Atitinkamai ir visos kitos sritys. Jūs labai teisingai keliate klausimą, bet mes nematome tarpusavio ryšio, o tik priešingą reiškinį, ir jis nėra tik dabartinis: visad kai tik dideli sunkumai ir dideli kainų pokyčiai, uždirba stambieji, o kenčia mažieji.

T.Dapkus.: Pone Landsbergi, minėjot, kad skaitėte spaudoje, jog ponas A. Valinskas į Klaipėdos apskrities viršininko pareigas labai intensyviai stumia savo bičiulį Arūną Burkšą, kuris nesėkmingai kandidatavo į Aplinkos ministrus ir buvo labai smarkiai kritikuotas tiek kai kurių Seimo narių, tiek žiniasklaidos. Dabar jis skiriamas Klaipėdos apskrities viršininku. Kaip pranešė spauda, jo kandidatūrai pritariama. Ar čia yra tas prisikėlimas, programa, kurią koalicijos partneriams siūlė ponas A. Valinskas – per jėgą įbrukti savo bičiulius?

 

V.Landsbergis: Nedalyvaudamas posėdžiuose ir stebėdamas veikiau iš šalies pastebiu vieną neatsakytą klausimą. Gal viduje jau atsakyta – kokiai partijai priklauso ponas Burkšas? Vis būdavo sakoma, kad jis priklauso A. Zuoko partijai. Išeitų, kad per A. Valinską koalicijoje sustiprinamas šis sparnas. Pavyzdžiui, jeigu būtų jam tekęs dar vienas ministras, arba gal buvo Burkšo žadama, kad jeigu skirs, tai jis peršoks iš vienos partijos į kitą. Nieko panašaus nei į prisikėlimą, nei į atgimimą, o iš tikrųjų, kaip sakote, draugų kompanija. Draugų kompanija nėra partija. Prisikėlimo partija privalo parodyti, kad ji yra kokių nors bendrų pažiūrų partija. Bet jeigu „bendra pažiūra" yra tik pasinaudoti buvimu valdžioje, pirmiausia užimant įtakingus postus arti didelio aruodo, o Klaipėda – tai aruodas, ir ten visada yra daug norinčių būti ir naudotis... Kaip ir dabar, toji afera su galimu Baltijos užnuodijimu jau rytoj, nes leidimas duotas, ir nuo gruodžio 20-os jau galima vežti ir pilti. Ir bus „vsio zakonno". Nors moraliu požiūriu, tarptautinio skandalo požiūriu, tai siaubingas dalykas, tačiau, ko gera, nieko nebus galima pasodinti. Tai gal ponas Burkšas, jeigu per rankų išsukinėjimą ateis į tą postą, pirmuoju aktu panaikins arba uždraus vežti tuos nuodus į jūrą?

T.Dapkus: Pone Landsbergi, iš tiesų bus galima Arūno Burkšo paprašyti, kad sustabdytų jūros teršimą...

V.Landsbergis: Arba skirti žmogų, kuris tikrai sustabdys.

T.Dapkus: Deja, jau yra Vyriausybės pranešimas spaudai, kad Vyriausybė pritarė ir paskyrė Arūną Burkšą Klaipėdos apskrities viršininku.

V.Landsbergis: Turbūt rytoj pamatysim, ką jis darys. Jeigu nieko nedarys, reiškia, aferistai laimėjo.

...

T.Dapkus: Dabartinėje situacijoje, kai vyksta tokios diskusijos, kai Vyriausybė sumažina vienoj vietoj, tuoj sakoma, kad nemyli tų ir tų, o tada piktinasi kita grupė ir taip toliau. Kaip pašalinti vienų ir kitų pasipiktinimą? Štai sakoma: kai mažina ar didina tam tikrus finansinius dalykus, tai smaugiama kultūra; jeigu perkeliama kitur – tada smaugiama sveikatos apsauga ir taip toliau.

 

V.Landsbergis: Pirmiausia reiktų labai atvirai kalbėtis su savo žmonėmis, piliečiais, rinkėjais, visa visuomene, kodėl tokiu sunkmečiu leidžiama plėšikauti, kodėl leidžiama imti didžiulius viršpelnius galingiems oligarchams arba oligarchiniams susivienijimams, kodėl tie gali pulti, atakuoti, prievartauti kainų reguliavimo komisiją, kodėl gali šantažuoti Vyriausybę arba ministrus ir įtakoti, kad ten atsirastų jiems palankių pareigūnų. Kai žmonės mato, jog Vyriausybė negali susitvarkyti su kita valdžia, kuri galingesnė, būtų gerai, kad nusiviltų ne šia Vyriausybe, bet nusiviltų sistema, kurioje viskas buvo taip išugdyta, taip suformuota dar prieš ateinant naujai, dabar bandančiai ką nors pakeisti Vyriausybei.

Skambina Vladas iš Vilniaus dėl siekimo metų gale žūtbūt išnaudoti pinigus ir klausia, kas atsakingas už visą reguliavimą, tokių dalykų auditą ir ar iš viso įmanoma tokius dalykus kontroliuoti.

 

V.Landsbergis: Dabar naujieji ministrai, beveik visi, o gal ir visi, visa Vyriausybė žada - bent ten, kur yra Tėvynės sąjunga-krikščionys demokratai, atlikti finansinės padėties ir buvusių išlaidų, teisėtų ar neteisėtų, pagrįstų ar nepagrįstų, griežtą auditą. Būtų labai gerai, kad dar specialiai išskirtų paskutinių mėnesių, gal net jau po to, kai rinkimai pralaimėti, - kokius sprendimus tada darė, kiek kam skyrė pinigų, ir ar tos išlaidos buvo reikalingos? Ar tik pinigų išeikvojimui, galbūt su bloga valia, kad būsimai valdžiai ir būsimiems ministrams būtų kuo blogiau. Tokį auditą reikia paskelbti viešumai; ir jis neturi būti sužlugdytas. Žinoma, tie, kurie prisidirbę, stengsis kuo greičiau sugriauti naująją Vyriausybę, kad nereiktų atsakyti, bent moraliai, prieš tautą. Todėl Vyriausybė turi išsilaikyti, o auditas privalo būti padarytas.

Skambina Birutė iš Vilniaus: /.../ Mane papiktino, kad atidedamas pensijų mokėjimas daugiavaikėms motinoms, kurios išaugino penkis ir daugiau vaikų. Aišku, dorai išaugino vaikus, kurie mokosi, moka mokesčius. Teigiama, kad tie pinigai bus sutaupomi ir skiriami kitur. Bet kam jie bus skiriami? Nupirkti Valdovų rūmams prabangų kilimą, kaip girdėjome, ar savivaldybėms? /.../

V.Landsbergis: Man tai irgi labai nepatinka, ypač kad, kaip jūs sakote, niekas nežino, kur tie sutaupyti pinigai nueina. Jeigu Vyriausybė laikytųsi principo, kad kur nors mažinant biudžeto pinigus, kitaip sakant, didinant išlaidas, arba atsisakant surinkti, ką buvo numatę krizės įveikimo plane, turėtų parodyti, iš kur tai kompensuojama, tai ir čia turėtų būti parodyta. Jeigu atsiranda tokių kompromituojančių pinigų skyrimų, kaip minėti Valdovų rūmai, net daugiau negu iniciatorius reikalavo, o buvusioji valdžia (dabar rašo laikraštis) mato tai ne tik kaip nacionalinį reikalą, bet ir kaip savo epochos įprasminimą, galbūt vėl tam tikrą politinį pijarą, tad vertėjo labai pasvarstyti, ar tikrai reikia taip nuolaidžiauti ir pataikauti tiems, kurie viską iššvaistė. Dabar nori pasigirti: štai mes pastatėm Valdovų rūmus ir suspėjom būtent tai dienai. Ar tikrai suspės, net ir gavę tuos 50 milijonų? O jeigu nesuspės, ko verti bus visi argumentai, kad „baisi gėda", jeigu nesuspėsim? Jokios gėdos nėra, nes visi žino, kad yra pasaulinė finansinė krizė. Pasakius, kad mes norėjom, bet dėl krizės negalim šiemet pabaigti, o pabaigsim kitais metais – čia aš jokios gėdos nematau, o tik sveiką protą.

T.Dapkus: Pone Landsbergi, paminėjote oligarchus ir energetiką. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nutarė, kad nuo kitų metų vidutinė elektros energijos gamybos kaina bus 14.3 centų už kilovatvalandę. Gyventojai mokėdami nuo kitų metų už elektros energijos kilovatvalandę tik 3 centais daugiau, neatimtų iš skirstytojų pelnų. Jūsų manymu, ką šioje srityje ir dėl LEO.LT turėtų daryti naujoji Vyriausybė ir naujasis Seimas? LEO, energetika, monopolijos.

V.Landsbergis: Pirmiausia visi turi aiškiai matyti, kiek šimtų milijonų dividendų, kas pasiskirsto iš tų pelnų arba viršpelnių, ar tai teisėta, ar gali būti įstatymiškai reguliuojama, kad tokiomis sąlygomis šie viršpelniai būtų neteisėti. Tegu susiveržia diržus ir didieji turtuoliai, tuo labiau, kad niekas nežino, ar tie pelnai bus investuojami kur žadama. O jeigu nebus investuojami? Jokios atsakomybės nėra, net į sutartį neįrašyta prievolė ką nors statyti. Yra tik pelnas. Pelną pasidarėm, o sutarty taip ir buvo numatyta. O toliau jeigu kas nors pasikeitė, papūtė koks vėjas ar užplaukė smėlis, mes to dabar nedarom. Žinoma, yra ir kitos galimybės. Europos Komisija yra nutarusi ir Europos Sąjunga skyrė 5 milijardus eurų didiesiems projektams, tarp kurių yra ir mums gyvybiškai reikalingi elektros tiltų, jungčių projektai. Galbūt čia, jeigu imsimės darbo ir nenorėsim būti amžinai surišti su „Gazpromu" - kaip kai kurie gal iki šiol nori ir mano, jog tai visiškai gerai, - gali įvykti persilaužimas. Bet tai vėl keičia visus kalbėjimus, kad reikia sukaupti šimtus milijonų būsimiems dideliems žygiams, nors nežinia ar jie bus ir ar jie būtų daromi be Europos pagalbos. Visur reikalingas aiškumas. O jeigu sustabdoma parama daugiavaikėms motinoms, tai tegu joms pasako, ar tai tikrai nėra sutaupyta, pavyzdžiui, Valdovų rūmams papildomai puošti. Be jokios ataskaitos, kaip rašo spauda, nei ką, nei už kiek pirko, nei kaip iki šiol buvo panaudota 200 milijonų. O kodėl iš institucijos, kuri stato, negalėtų ateiti visiškas skaidrumas? Ji iš visų Vyriausybių gauna labai daug pinigų, o dabar dosniai skiriama dar 50 milijonų.

Skambina Ūla iš Vilniaus (apie korupcijos skandalus): /.../ kaip galėčiau prisidėti kaip jaunas žmogus? Ar man rašyti į kokias tarptautines televizijas, ar atkreipti pasaulio dėmesį, ar aš vietoj galiu ką nors padaryti?

 

V.Landsbergis: Reikalingas jaunimo sąjūdis pačioje Lietuvoje. Būtent už sąžiningą, padorią, skaidrią Lietuvą, atsiskaitant už tai, kas buvo ligi šiol ir toliau bus daroma. Pavyzdžiui, paėmus kad ir Klaipėdą ir Aplinkos ministeriją, ir Klaipėdos apskritį, kurios dabar atiduotos į vienos visiškai nežinomos politinės jėgos rankas, net nežinant, ar apskrities viršininkas priklauso vienai ar kitai partijai. Tiesiog draugų partija.

T.Dapkus: Štai Aplinkos ministru buvo paskirtas ponas Kazlauskas po to, kai Prezidentas ir Seimas nepritarė dabar jau Klaipėdos apskrities viršininko pono Burkšo kandidatūrai. Paskutinę minutę buvo ištraukta kita kandidatūra, vakare pateikta Prezidentui, o iš pat ryto jis jau paskirtas. Kiek vėliau spauda skelbė tokias detales, kad firma, kuriai vadovavo p. Kazlauskas, parėmė Arūno Valinsko partiją, taip pat buvo kalbama, kad daugiau, negu nurodoma oficialiai. Tai pačiai firmai Estijoje yra iškelta baudžiamoji byla už tai, kad savininkai ir darbuotojai galimai davė kyšį Estijos aplinkos ministerijos valdininkams.

V.Landsbergis: Nežinau, ar ponui Kazlauskui tenka šių įtarimų šešėlis ir dėmė, kuri dabar metama firmai iš Estijos. Aš neturiu jokio pagrindo susieti tiesiai, asmeniškai. Tačiau tai argumentas tikrinimui. O tikrinimui laiko nebuvo – išsukinėjamos rankos, kaip ir A. Burkšo atveju. Man tai labai nepatinka. Kai man išsukinėdavo rankas, jos pasidarydavo kietesnės. Aš su tokiu išsukinėjimu nebūčiau sutikęs. Eini griaut koalicijos, A. Valinskai, tai ir eik, pasirodyk, kas esi.

Skambina Juozas iš Vilniaus: Malonu klausyti Jūsų atsakymų į klausimus, tačiau atsakymas taip ir lieka atsakymu. Ką reikėtų daryti, kad jūsų pasiūlymus kas nors bent truputį įgyvendintų natūroje? Žiūrėkit, tokiu sunkiu laiku parlamentarai pasikėlė atlyginimus, ministrams padarė atlyginimus 18000 litų ir t.t. Kai pusė Lietuvos dirba už 800 litų ir su šeima turi gyventi, o mūsų valdžia, oligarchai važinėja naujaisiais automobiliais, daro visokius pobūvius, iškylas ir t.t.

V.Landsbergis: Galima būtų pridurti, kad bankų valdytojai arba didžiųjų kompanijų vadovai gauna dar dešimtis kartų didesnius atlyginimus, ir niekas nepasakys, ar jie tikrai taip sunkiai dirba, ar tikrai ir ten neturėtų ateiti koks nors solidarumo supratimas ir mąstymas apie visiems tenkantį sunkmetį. Bet kai kalbate apie ministrų arba Seimo narių atlyginimus, čia iš tikrųjų buvo užtaisyti buvusios valdžios spąstai, į kuriuos pateko dabartinė valdžia. Ji turėtų būti labai sąžininga ir ryžtinga, bet, žinoma, ir vieninga. Jeigu nėra vieningumo, tada neįstengia palaikyti tokių pasiūlymų, kurie buvo teikiami Seime iš TS-LKD pusės. Ir ten ne visi buvo vieningi, priešinosi koalicijos partneriai. Jie, pavyzdžiui, priešinasi turto mokesčio įvedimui. Kodėl? ar jie patys tokie turtuoliai? Kodėl negali būti imamas mokestis nuo labai turtingų žmonių turto? Nežinau, kuo tai baigėsi, tačiau priešintasi kaip ir algų sureguliavimui. Sakysim, Konstitucinis Teismas yra keistokai nurodęs, kad negalima mažinti valdininkų algų. Ne vien teisėjų, kaip tai pirmiausia padarė net ir pažeisdami principą, kad nedera apie save spręsti. Tačiau vėliau tai išplėsta visiems valstybės tarnautojams: jiems negalima mažinti atlyginimų, išskyrus ypatingus atvejus kaip finansinės krizės ir panašiai. Mes kaip tik turim tą atvejį, o Seime atsiranda filosofų, kurie pradeda kalbėti: jeigu pamažinsim, tai „galimai pažeis Konstituciją". Tegu svarsto, kurie taip mano, arba ir skundžia, kurie bus nepatenkinti, kad sumažintos jų algos, nors ką tik buvo dvigubai padidintos. Žinoma, čia reikėjo ryžtingumo ir politinės bei moralinės valios. Jeigu to pritrūksta dabartiniame Seime, nors yra nauja dauguma, kils klausimų, ar tikrai tai nauja dauguma? O gal ta pati senoji dauguma, tik šiek tiek kitaip persiklosčiusi, kai ateina toks klausimas: susimažinam rimtai atlyginimus ar ne? Naujieji turėtų pasakyti: taip, čia mums padarė spąstelius, bet mes juos atmetam. Ar pasakys?

 

Parengta pagal Lietuvos radijo laidą „Akiračiai"

Bernardinai.lt

Komentarų nėra: