2008-12-11

Viešas interesas: norint sutvarkyti, reikia prichvatizuoti

Apskrities rankos biblioteką ir prokuratūrą plauna

 

2008-12-11 18:55 BNS:

...B.Lauciuvienė paaiškinime VTEK teigė, kad bendrovė „Pelėda" iš to jokios naudos neturėjo, tik išlaidas, nes pastatą nugriovė savo lėšomis. B.Lauciuvienės teigimu, pasirašydama sutartį su bendrove „Pelėda", kurios akcijų turėjo, dėl menkaverčių pastatų nugriovimo šios bendrovės lėšomis, užtikrino ne privatų, o viešą interesą. Ji nurodė, kad jos iniciatyvos ir investicijų pritraukimo dėka, savivaldybei tam neskiriant lėšų, minėtas sklypas buvo sutvarkytas, išgrįstas plytelėmis, bendra sklypo teritorija nevaržomai gali naudotis kiekvienas norintis.

Sklype, kuriame stovėjo bibliotekai priklausę pastatai, vėliau iškilo bibliotekininkei priklausantis viešbutis. Šiuo viešbučiu, išdygusiu privatizavus bibliotekai priklausiusį sklypą uostamiesčio centre, susidomėjo prokurorai.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vadovė B.Lauciuvienė, be kita ko, yra Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Igno Lauciaus žmona.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato, kad valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo privalo elgtis taip, kad visuomenei net nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra.

VTEK nuomone, B. Lauciuvienė sprendžiant klausimus, susijusius su bendrove „Pelėda", turėjo nusišalinti.

 

N.P.: Vyriausioji tarnybines etikos komisija, išnagrinėjusi laidoje "Paskutine instancija" paskelbtus dokumentus, šiandien konstatavo, kad Klaipėdos miesto savivaldybes bibliotekos direktore B. Lauciuviene pažeidė viešų ir privačių interesu derinimo įstatymą (nuoroda - http://www.vtek.lt/?pageid=6642&id=9573 )

Tyrimą pagal laidoje pateikta medžiagą atlieka ir Generalinė prokuratūra, į kurią žurnalistai kreipėsi prašydami ištirti galima žemgrobystės atvejį. UAB "Pelėda", kurio akcininke yra bibliotekos direktore B. Lauciuvienė, prieš kelerius metus nusipirko dalį jos vadovaujamos bibliotekos kieme esančio sklypo ir pasistatė ten viešbuti. Pirkti ši sklypą leido buvusi Klaipėdos apskrities viršininkė V. Lukošienė, nors įstatymas draudžia privatizuoti sklypus senamiestyje.  Tuo metu, kai sudarytas šis sandėris, B. Lauciuvienės vyro Igno Lauciaus vadovaujama Klaipėdos apygardos prokuratūra tyrė žemgrobystės skandalą, į kuri buvo įsipainiojusi V. Lukošienė.  

 

VTEK: Klaipėdos bibliotekos vadovė supainiojo interesus:

Klaipėdos miesto viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė, pasirašydama sutartį dėl pastatų nugriovimo su bendrove „Pelėda", kurios akcijų turi, sukėlė viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Taip ketvirtadienį konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), ištyrusi žiniasklaidoje pateiktą informaciją.

Pasak etikos sargų, uostamiesčio savivaldybės viešosios bibliotekos vadovė įstatymą pažeidė 2003 m., kai pasirašė sutartį dėl pastatų nugriovimo su UAB „Pelėda", kurio direktoriumi dirbo jos sūnus, dabartinis generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius. Ji yra šios bendrovės akcininkė.

Tokiu būdu B. Lauciuvienė neįvykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo prievolės vengti interesų konflikto.

Įstatymas nurodo, kad asmeniui, dirbančiam valstybės tarnyboje, draudžiama dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip juos paveikti, kurie sukelia interesų konfliktą.

Prieš pradedant tokio sprendimo rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūrą arba pačios procedūros metu šis asmuo privalo informuoti savo vadovą ir kitus procedūroje dalyvaujančius asmenis, apie interesų konfliktą.

Jis taip pat privalo nusišalinti nuo dalyvavimo tolesnėje procedūroje. Vadovas gali nepriimti pareikšto nusišalinimo ir įpareigoti asmenį dalyvauti tolesnėje procedūroje.

B. Lauciuvienė, Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Igno Lauciaus žmona, atsidūrė ir prokurorų akiratyje. Jie susidomėjo moters viešbučiu, pastatytu privatizavus bibliotekai priklausiusį sklypą uostamiesčio centre. Būtent šiame sklype esančius statinius griovė bendrovė „Pelėda".

Komentarų nėra: