2013-09-10

Žlugdome valstybės ir savivaldybių šilumos įmones, ES paramą dėl perėjimo prie biokuro skirdami privačioms?

Šiaulių miesto tarybos narys Artūras Visockas komentaruose dėl Klaipėdoje žlugdomos pigiausios šilumos gamintojos - valstybės kol kas kontroliuojamos "Geotermos" (ruošiama prichvatizavimui ir, ,spėju, tokiu būdu numarins ją), kuri gamina šilumą iš karšto požeminio vandens, rašo, kad privatūs šilumos gamintojai naudojasi Kainų ir konkurencijos tarybos sukurta situacija, kai valdiškas šilumos tiekėjas privalo supirkti šilumą iš privačių gamintojų tokia pačia, kaip ir pats gamina. 
Tada gaunasi tokia situacija, kad nemodernizuotas, nepervestas į biokurą valdiškas šilumos gamintojas ją gamina iš dujų, o tai labai brangu. 
Tuo tarpu privatus gamintojas gamina iš biokuro ir gauna milžinišką, lyginant su Vakarų Europa pelną, kurio neinvestuoja į tolesnį šilumos modernizavimą.
Jei valstybė neribotai teiktų paskolas ir ES paramą valdiškom šilumos įmonėm, kad jos pereitų į biokurą, tai tokios netvarkos ir neteisingumo nebūtų.
Tai pačiai valstybės valdomai "Geotermai" valstybė paskutinę akimirką atšaukė ES paramą biokuro katilui (reikia truputį papildomai pašildyti iš gelmių išgautą šilumą, kad tiktų šilumos tinklams), o ją skyrė šalia besikuriančiai privačiai firmai, tokiu būdu versdama savo paties įmonę nekonkurencinga lyginant su ta privačia.

P.S.: gavau iš kolegės ZZZ pastabą, kad ne viskas yra taip blogai, kaip kad rašau:
" Nagli, prasau neiskraipyti faktu. Geoterma nebus privatizuojama. Ji jau isbraukta is privatizuojamu saraso ir bus perduota valdymui kitai institucijai. ES paramai gauti imone neteike paraiskos, todel teiginys, jog "jai atsauke parama" irgi neatitinka tikroves. Is aplink esanciu imoniu kol kas ne viena tos paramos negavo. Kaip seimo narys, turetumet atsakingiau rinkt zodzius..."

N.P.: Gerbiama ZZZ, gal aš ir suklydau iš dalies, bet esmė nepasikeitė, deja: kai pernai buvo susitikimas su Geotermos darbuotojais, jie pasakojo tai, ką aš parašiau, ypač detaliai nupasakojo, kaip jiems buvo neduotos ES lėšos biokuro katilui, kaip jiems tai buvo trukdoma daryti ir pan. Juokinga skaityti  - "neteikė paraiškos". Tarsi mes visi naivuoliai ir nežinome, kad tokius dalykus svarsto stebėtojų tarybos ir valdybos, kurias kontroliuoja ministerijos. beje, o tai kodėl iki šiol neleidžiama (neduodamas valdybos ar steb.tarybos nurodymas Geotermos direktoriui PATEIKTI TOKIĄ PARAIŠKĄ? Ar ne todėl, kad aplink dygstančios PRIVAČIOS biokuro šilumos gamyklos krautųsi neįtikėtinus, Vakarų Europoje nematytus pelnus pasinaudodami tuo, kad savivaldybės kontroliuojama "Klaipėdos energija" toliau kūrena itin brangias dujas??
Dėl išbraukimo iš prichvatizavimo pirmą kartą girdžiu - kas, kieno sprendimu ir kada išbraukė? Kur apie tai rašyta internete ir spaudoje? Gal tai padaryta slaptai? Kažkaip pražiopsojau, atsiprašau. Bet kokiu atveju džiaugiuosi.
Deja, "Fortumas", turėdamas pasakiškas pajamas iš kainą, kurią jam moka už šiukšlių deginimo toną korumpuoti Klaipėdos politikai, dabar dar greičiau nuvarys Geotermą bankrotan, nes pastaroji niekaip neįstengs konkuruoti su "Fortumu". Pastarasis didžiulį pelną generuoja dėl to, kad jo kreditus bankams sumoka to neįtardami vargšai klaipėdiečiai per milžinišką šiukšlių mokestį.

Komentarų nėra: