2008-08-19

Gyventojų apklausa – vienas iš būdų priversti valdžią kalbėtis su žmonėmis

 

Klaipėdos TS-LKD inicijuoja gyventojų apklausą svarbiausiais jų gyvenimo klausimais

 

Ėmėmės ir trečio kovos su nepamokestinamais valdininkų slapto pasipelnymo  šaltiniais būdo  - gyventojų apklausos (pirmieji du žingsniai – 1 ir 2):

 

INICIJUOJAMA KLAIPEDIEČIŲ APKLAUSA DĖL SVARBIAUSIŲ MIESTO PROBLEMŲ

 

TS-LKD siekia, kad savivaldybė apklaustų klaipėdiečius dėl šiukšlių surinkimo, abonentinio mokesčio už šaltą vandenį, „vokelinių" išmokų politikams ir kt. aktualiais gyventojams klausimais

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyrius kreipėsi į Klaipėdos miesto merą, prašydami įregistruoti iniciatyvinę grupę dėl Klaipėdos miesto gyventojų apklausos paskelbimo.

Iniciatyvinė grupė prašo, kad miesto taryba tiesiogiai apklaustų klaipėdiečius užduodami miestiečiams šiuos klausimus:

„1. Ar pritariate dabartinei  apmokėjimo už šiukšlių surinkimą tvarkai?

2. Ar pritariate abonentiniam mokesčiui už šaltą vandenį?

3. Ar pritariate, kad savivaldybės tarybos nariams būtų ir toliau mokama 1000 – 1200 Lt kasmėnesinė išmoka už kanceliarijos, pašto, telefono, transporto išlaidas?

4. Ar pritariate, kad savivaldybė iki 2009 metų šalia uosto ir LEZ-o įmonių įrengtų ne mažiau kaip 7 oro taršos matuoklius, kurie matuotų oro taršą ne rečiau, nei kas dvi valandos ir jų duomenys būtų tuoj pat skelbiami internete?

5. Ar pritariate, kad nedidinant dabartinių valdžios išlaikymo išlaidų visose Klaipėdos miesto tam tinkančiose teritorijose būtų įsteigtos seniūnijos?"

Šiuo metu Klaipėdos mieste šiukšlių surinkimo mokestis skaičiuojamas pagal kvadratinius buto metrus, o ne pagal gyventojų skaičių bute, kaip kad pvz. yra Šiauliuose. Be to, skirtingai nuo kitų miestų, Klaipėdos m. valdžia pasitvirtino išankstinio apmokėjimo už šiukšlių surinkimą tvarką: reikalaujama, kad  gyventojai šią šiukšlių rinkliavą apmokėtų ketvirtį ar net pusmetį į priekį. Priešingu atveju grasinama antstoliais ir teismais.

Prieš kelias savaites Klaipėdos m. tarybos nariai pasididino sau neapmokestinamas ir neatsiskaitytinas išmokas neva tai už kanceliarines ir kitas ūkines išlaidas nuo 300 iki 1200 litų per mėnesį.

Iki šiol mieste nėra nė vieno oro taršos matuoklio, kuris tikrintų taršą dažniau, nei kartą per mėnesį, tuo tarpu gyventojai nuolat skundžiasi nuo geležinkelio, uosto bei LEZ-o įmonių sklindančia tarša, dūmais ir smarve.

Mieste tėra tik 2 seniūnijos, nors gyventojai prašo priartinti valdžios atstovus arčiau jų namų.

Norint, kad Klaipėdos miesto savivaldybė organizuotų tokią apklausą, iniciatyvinei grupei reikės surinkti 14,5 tūkst. klaipėdiečių parašų (10 proc. nuolatinių miesto gyventojų).

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad tiek parašų iniciatyvinei grupei reikės surinkti per 1 mėnesį nuo parašų dėl reikalavimo paskelbti apklausą rinkimo lapų išdavimo dienos.

Jei iniciatoriams pavyks surinkti tiek parašų, tai Klaipėdos m. taryba privalės paskelbti šią apklausą ne vėliau, kaip iki šių metų lapkričio mėnesio pabaigos.

Daugiau informacijos suteiktų šios iniciatyvinės grupės koordinatoriai Agnė Bilotaitė (tel. 8-652-76248); Nerijus Čapas (tel. 8-650-26814);  Evaldas Jurkevičius (tel.: 8-698-37639).

Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininkas Naglis Puteikis

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

o bilotaite turi drauga?

Anonimiškas rašė...

Kam tau moteris politike? Per daug isijaus i vaidmeni, prades makaronus ir lovoje kabinti :)))