2008-08-02

Sudrebėjo supuvęs monolitas: „skurstantys“ Klaipėdos milijonieriai išsigando viešumo

 

Klaipėdos valdžia paspringo piketuotojų plakatais, skrajutėmis, straipsniais spaudoje ir TV reportažais

 

Šio ketvirtadienio įvykiai Klaipėdos miesto taryboje, kai valdantieji purvinais batais per rinkėjų galvas ir pasipiktinimą nužygiavo pasiimti nė pagal jokius moralės dėsnius, o mano manymu – ir nė pagal jokius įstatymus jiems nepriklausančių pinigų vokeliuose, susilaukė ne tik vietiniuose  Vakarų ekspreso" ir „Klaipėdos" dėmesio 2008 08 01 d. numeriuose (žr. vakar pateiktą spaudos apžvalgą).

Be to  šią šalies gyventojus džiuginančią žinią ir Klaipėdą kaip visiškai laisvą ... nuo moralės ir atsakomybės ... miestą garsino ir platino kas tik netingėjo (šio straipsnio pabaigoje įdedu ir įdomesnius tekstus):

Ilgą reportažą apie tai 2008 07 31 d. parodė LNK.

Dar išsamesnį reportažą tą patį vakarą parodė Balticum-TV (rekomenduočiau būtinai pažiūrėti).

Apie tai 2008 08 01 d. taip pat rašė „Lietuvos žinios", „Klaipėda.15 minučių", „Respublika".

Rašė ir visi pagrindiniai žinių portalai:

Balsas.lt („Pajūrio politikams – riebesnis kąsnis");

Kauno diena.lt („Politikai savęs nenuskriaudė"):

„Nuo šiol politikų telefoniniai pokalbiai, rašikliai, vokai bei degalai mokesčių mokėtojams per metus kainuos beveik pusę milijono litų."

Info.lt („Politikai "brango" tris kartus"):

senelis 2008-08-01 22:27

Liuks, o tualetiniam popieriui nepamirso prisidet kokiu pora- trejeta simtuku, juk reikia ir i tulika suvaiksciot intensyviai dirbant...

Lrytas.lt („Klaipėdos politikai „brango" tris kartus"):

. tai blyn 13:07 08-01      IP: 78.61.19.96 

uz neta 100, jeigu jau labai sustras, telefonas na 300lt, degalai - vazinekit dyzeline masina kuri ryja 5 litrus, o ne tanku kuris ryja 15 ir uzteks

Kaunodiena.lt („Politikus prispaudė skurdas"):

Vargšeliai 2008 07 31 19:55

Vargšeliai, Klaipėdos politikai.Gal rinkliavą jiems padarykime....

Vtv.lt („Klaipėdos politikus prispaudė skurdas"):

Parašė Joachimas, 2008-07-31 10:16

kam tarybos nariui kanceliarija? jis gi posedziuose dalyvauja, kur jam viskas ant lekstutes atnesama, samdomas savivaldybes biurokratinis aparatas... o nariui kam? turinuko nusipirkt nebeigali - neik i taryba

Delfi.lt (Politikai „brango" tris kartus). Beje, delfyje prie šio straipsnio yra įdomus komentaras, verta pacituoti, nes jis rodo, ant kokių melo pamatų buvo pastatytas vokelinis grobimas:

„Jonas, tarybos narys, jonas@ignet.lt , 2008 08 01 15:51

Esu Ignalinos savivaldybės tarybos narys ir labai nustebau, kad tokią algą gaunu - net 2000. Vakar savivaldybėje kėliau triukšmą, kur mano pinigus padėjo, nes tie 2000 Lt man susirenka tik per pusę metų, o ne kas mėnesį. Kas mėnesį gaunam 350-400 Lt (priklauso nuo to, kiek posėdžių būna). Skambinau ir rašinio, kuriame parašyta visiška nesąmonė, autoriui Mindaugui. Jis atsiprašinėjo ir teisinosi, kad jį suklaidino Klaipėdos tarybos narys Bernotas, pasakęs tuos skaičius. O į Ignaliną sunku buvo pasiskambinti?"

Alfa.lt („Politikai „brango" tris kartus"): Čia yra vienas labai įdomus komentaras nes jis atskleidžia, ką jaučia ana pusė:

„2008-08-01 18:00 Julija

Blogiausia, kad eilinį kartą žurnaliūgos klaidina skaitytojus. NIEKO GYVENIME NEDUODAMA VELTUI, tai kodėl tarybos nariai turi dirbti veltui? Kas nežino, paaiškinu- tarybos nariai NEGAUNA atlyginimų. Taip, jie turi savo darbus, bet dar privalo ir tuose posėdžiuose dalyvauti, miesto problemas spręsti. Sutiktumėte tai daryti už 300 litų? Aš- tikrai ne. Tai kas tie 1200 litų? Juokas. Šlykštu ,kad visa žiniasklaida "durnių volioja", nors patys užkulisuose pripažįsta, kd už 1200 litų nė už ką nesutikų posėdžiauti. Nes patys guna po 6-4 tūkstančius, neskaitant užsakomųjų straipsnių. Karalius nuogas, ponai. "

 

Matosi, kad komentaras labai tikras, iškentėtas. Taip ir norisi pasakyti: niekas su šautuvu į tą tarybą neatvijo, kai ėjai įrinkimus, žinojai, kokios darbo sąlygos laukia, be to juk jei taip nepakeliamai sunku, tai ir eik iš čia, varyk į kitą darbą, lengvesnį. Bet ne, nevarys, nes iš anksto planavo pasididinti valdiškus pinigėlius, kai tik užsės valdišką kėdę.

Gaila, kad negaliu šiandien įdėti viso  „Respublikos" žurnalisto Dariaus Čiužausko straipsnio „Pajūrio politikams  - riebesnis kąsnis" („R" neturi savo tinklapio, gal ryt-poryt šį straipsnį įdės „Vakaro žinių" portalas), bet vieną svarbią mintį pacituosiu:

„Ši išmoka labiausiai papildys Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičius piniginę, kurio visos kanceliarinės išlaidos ir taip padengiamos iš savivaldybės biudžeto. Nepaisant to, jis, kaip tarybos ir jos kolegijos pirmininkas, dar gaus ir minėtus 1200 litų.

Tarsi meras tarybos ir kolegijos posėdžius rengtų po darbo. Tarsi jis po salę važinėtųsi su tokiu dideliu, kaip milijonierių –verslininkų ir šių vokelių iniciatorių A.Bargailos ir E.Sabataičio džipai automobiliu, kad jam būtų reikalingas benzinas.

Čia tai buvo sumanymas virš visko, nes nė vienas iki tol Lietuvoje savivaldybės meras, vicemeras, ar jų padėjėjas ar patarėjas, vienu metu būdamas ir tarybos nariu ir iš savivaldybės biudžeto išlaikomu valstybės tarnautoju, nedrįso imti nė vieno papildomo cento kanceliarinėms prekėms.

R.Taraškevičius, kaip matome, išdrįso. Nes ji  - pats drąsiausias.

Kol neperskaitė spaudos ir nepažiūrėjo visų TV.

Ačiū Dariui Čiužauskui už šūvį į dešimtuką, manau jis buvo paskutinis lašas šioje kovoje: merui neišlaikė nervai, viešumo ir skaidrumo skersvėjai parmušė jo godumą.

Po pietų mieste pasklido gandas, kad meras bėgte nubėgo į raštinę registruoti graudaus pasiaukojančio prašymo administracijos direktoriui nepervedinėti jam tų vokelinių išmokų.

Meras pirma kartą per paskutinius 7 metus pagaliau išgirdo žmonių murmėjimą ir, atrodo, atsisako valdiškų pinigų neteisėto užvaldymo. Bent jau šitų papildomų vokeliškai-kanceliariškų 1200 Lt per mėnesį.

Tikiuosi, kad tai tik graži didelių grobimų atsisakymo pradžia.

Po pietų žurnalistai pradėjo telefonu medžioti tarybos narius su kausimu „ar ir Jūs atsisakysite?".

Ir pasidėjo farsas –„cyrk na drodzie" – cirkas ant kelio, kaip sako lenkai.

Vakar tvirtai ir drąsiai apsisprendę būti kanceliariniais vokelininkais, šiandien Didžiojo monolito pasekėjai – monolitukai pradėjo lūžinėti, verkšlenti, veblenti ir verkti, kad gal ir jie atsisakys tų vokelių.

Ačiū visiems žurnalistams, ypač „Klaipėdos" Eglei Petkutei, kuri pirmoji pradėjo šią temą, ačiū žiniasklaidos savininkams ir jų samdomiems vadovams , kurie necenzūravo, ačiū Rasai Pangonienei, kurios ryžtas išvilkti į dienos šviesą UAB „Begos" slapčia barstomas ant miestiečių galvų ir sveikatos trąšas ir apgailėtiną A.Kuzmarskio melavimą, kad tai ne trąšos, o kažkoks Afrikos smėliukas, įkvėpė mane stipriau padėti organizuoti vokelinę akciją, ačiū piketuotojams, ačiū valdančiųjų politikų šeimos nariams, kurie, manau, paprotino per naktį savo antrąsias puses ir/ar tėvus:

Supuvusi monolitinę santvarka su jo svarbiausiais veikėjais sudrebėjo ir įskilo. Tai, aišku, dar ne pabaiga, bet ... gera pradžia – pusė darbo.

Kartu tai rodo, kad jei nebus mitingų ir piketų, jei tylės apie tai žiniasklaida, tai monolitai ir toliau grobs visų mokesčių mokėtojų, o tai yra visų mūsų pinigus nė nerausdami.

O žiniasklaida nerašys ir nerodys, jei mes nieko nedarysime, nes jiems tiesiog nebus ką rodyti.

Taigi receptą žinome, skonį išbandėme. Tad pirmyn.

 

 

SPAUDOS APŽVALGA KLAIPĖDOS VOKELINIŲ KANC.PREKIŲ MILIJONIERIAMS TEMA
2008 07 31 – 2008 08 01

 

Politikai "brango" tris kartus „Lietuvos žinios" 2008 08 01

Mndaugas MILINIS

Klaipėdiečius papiktino jų išrinktų tarybos narių aistra pinigams.

Nuotrauka: © "Lietuvos žinios" Uostamiesčio politikai pasididino išmokas už kanceliarines išlaidas daugiau nei 3 kartus.

Nuo šio žingsnio jų neatbaidė net senyvo amžiaus uostamiesčio gyventojai, iš ryto susirinkę į piketą prie Klaipėdos savivaldybės administracijos pastato. Jie teigė esą pasiryžę už savus pinigus nupirkti "skurstantiesiems" pieštukų ir popieriaus.

Iki šiol klaipėdiečiai tarybos nariai kanceliarinėms išlaidoms per mėnesį gaudavo po 300 litų, vakar ši suma šoktelėjo iki 1000 litų tarybos nariams ir iki 1200 litų komisijų bei frakcijų pirmininkams. Šiemet tris mėnesius: vasarį, balandį ir birželį taryba posėdžiavo po du kartus. Kitais mėnesiais meras į posėdį politikus kviesdavo tik po sykį.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai gauna tik 200 litų kompensaciją, kauniečiai - apie 1700 litų, o daugiausia mūsų šalyje mokama Ignalinos savivaldybės tarybos nariams - po 2000 litų.

Tarp siūlymo padidinti išmokas iniciatorių - du milijonieriai. Tai socialdemokratas Egidijus Sabataitis bei partijos Tvarka ir teisingumas narys Benas Šimkus. Anot konservatoriaus Naglio Puteikio, toks žingsnis būtų pateisinamas, jeigu taryba kovotų dėl didesnių algų kitos kadencijos politikams. "Juk už tuos pinigus nereikia atsiskaityti, nereikia mokėti ir "Sodrai". Tai išmokos vokeliuose. Jas padidinti tokiu sunkiu šaliai metu - keturgubas amoralumas", - įsitikinęs N. Puteikis.

Pasak uostamiesčio savivaldybės tarybos nario, liberalų sąjūdžio veikėjo Artūro Šulco, tarybos nario reikalams atlikti jis per savaitę sugaišta apie dvi darbo dienas, "o kai mėnesio gale suskaičiuoju pajamas ir išlaidas, susijusias su darbu taryboje, matau neigiamą balansą", - skundėsi liberalas. Išlaidomis jis vadino pokalbius telefonu, degalus, kuriuos sunaudojo važinėdamas automobiliu, mokesčius už interneto ryšį.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Finansų ir ekonomikos skyriaus vedėja Aldona Špučienė įrodinėjo, kad miesto biudžetui šis išlaidavimas jokios įtakos neturės. Esą išmokos bus skiriamos iš tų pačių, tarybos nariams numatytų lėšų, kurios ne visada būdavo sunaudojamos.

 

Politikai pasididino sau išmokas" 2008 08 01 d. „Klaipėda.15 minučių",

Aurelija Kripaitė

Klaipėdos politikų užmojai pasididinti algas susilaukė prieštaringų vertinimų.

J.Širkajevos nuotr.: Vakar mieste dalytos skrajutės, raginančios pasisakyti prieš algas „vokeliuose". Jas daliję aktyvistai mano, kad politikai tik afi šuoja kovojantys su atlyginimais „vokeliuose".

Tarybos nariai iki šiol kanceliarinėms išlaidoms gaudavo 300 litų kas mėnesį. Ši suma nesikeitė jau keletą metų. Dabar užsimota ją kelis kartus padidinti - iki 1000 litų per mėnesį. Komitetų pirmininkams norima mokėti 1200 litų per mėnesį.

Vakar pavakarę tarybos posėdžio metu dauguma politikų balsuodami pritarė išmokų didinimui. Tik keli politikai pasisakė prieš tokį sprendimą. Nuspręsta, kad politikai, prieštaraujantys tokioms išmokoms, gali jų atsisakyti.

Kaip tik tuo metu uostamiesčio gatvėse dalytos skrajutės, raginančios pasakyti „ne" algoms vokeliuose.

Prie savivaldybės pastato ir pietinėje miesto dalyje surengtos teatralizuotos akcijos. Pasak akcijos sumanytojos Agnės Bilotaitės, kai valdžia vis ragina susiveržti diržus, didinti sau išmokas kanceliarinėms prekėms „yra amoralu". „Pridėkime dar ir tai, kad tie pinigai nėra apmokestinami jokiais mokesčiais ir už juos nereikia atsiskaityti. Valdžia sako, kad kovoja su vokeliais, o patys juos ima", - teigė A.Bilotaitė.

Jos skaičiavimu, 1000- 1200 litų kanceliarinėms išlaidoms, atsižvelgus į vidutinį darbo užmokestį bei pensijas Lietuvoje, yra ženkliai per daug. „Reikia išnagrinėti, kokios realios tos išlaidos, kiek reikia benzinui. Juk Klaipėdos politikams nereikia važinėti į susitikimus su rinkėjais į kitą Lietuvos galą", - aiškino ji.

 

Pajūrio politikams – riebesnis kąsnis  „Respublika" 2008.08.01 10:55

Darius ČIUŽAUSKAS

Nepaisydami dalies rinkėjų protestų, vakar Klaipėdos miesto tarybos nariai iki keturių kartų pasididino kanceliarinėms išlaidoms gaunamas išmokas. Po diskusijų ir vienų kitiems pažertų priekaištų dėl darbo kokybės politikai pasiliko galimybę išlikti „švarūs" prieš rinkėjus - savanoriškai šios išmokos atsisakyti, rašo penktadienio "Respublika".

Kad pastarasis klausimas vakarykščiame tarybos posėdyje bus pats įdomiausias, buvo galima suprasti iš ryte į jį besirenkančius pajūrio politikus pasitikusių mitinguotojų. Pastarieji savo pačių išrinktuosius bandė įtikinti, kad esant ekonominei krizei ir kylant kainoms būtų amoralu taip švaistyti lėšas. Tuo labiau kad už jas nereikia atsiskaityti.

Tačiau ši akcija didelio įspūdžio tarybos nariams nepadarė, nes į žmonių raginimus atsižvelgta nebuvo. Vardiniu balsavimu už tai, kad politikams su jų veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono ir transporto išlaidoms padengti kas mėnesį būtų mokama po 1000 litų, balsavo 18 tarybos narių. „Prieš" buvo tik penki. Komitetų ir komisijų pirmininkams, kolegijos nariams bus mokama 1200 litų išmoka.

Šį sprendimą inicijavo šeši Klaipėdos miesto tarybos nariai. Du iš jų - partijos „Tvarka ir teisingumas" atstovai vicemeras Benas Šimkus ir Valerijus Bernotas - nors posėdyje ir dalyvavo, prieš pat balsavimą iš salės dingo. Teigiama, kad taip jie „gudriai" pasielgė, nes išvakarėse gavo pylos nuo savo partijos lyderio, kad jau ir anksčiau palaikė paprastus klaipėdiečius papiktinusius sprendimus.

Ši išmoka labiausiai papildys Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus piniginę, kurio visos kanceliarinės išlaidos ir taip padengiamos iš savivaldybės biudžeto. Nepaisant to, jis, kaip tarybos ir jos kolegijos pirmininkas, dar gaus ir minėtus 1200 litų.

Svarstant šį klausimą uostamiesčio politikai ne tik ilgai ir kandžiai diskutavo dėl šios išmokos reikalingumo, bet ir pažėrė vienas kitam pačių įvairiausių priekaištų dėl darbo taryboje kokybės, turto deklaracijose esančių milijonų. Galiausiai nuspręsta, kad bet kuris tarybos narys galės jos atsisakyti ir taip jaustis „švarus" prieš žmones.

Pasisakiusieji už išmokos didinimą motyvavo skaičiavimais, kad miesto biudžetas, kuris ir taip yra deficitinis, dėl to nenukentės, nes politikai neva sąmoningai atsisakys atlyginimų. Be to, už vieną praleistą tarybos posėdį bus nurėžiama 30, už komitetų, komisijų ar kolegijų - 20 procentų išmokos.

Jei politikas už darbą klaipėdiečių labui atlyginimo atsisakyti nepageidaus, jis turės pateikti pažymą iš pagrindinės darbovietės apie negautą užmokestį, kol jis atliko tarybos nario pareigas.

Komentarų nėra: