2008-08-12

„Vakarų ekspresas“ tęsia galimų būsimų Klaipėdos vadovų apžvalgą

 

VE užrašai po šiomis nuotraukomis:

Klaipėdos merai-politikai: A. Šulcas ir N. Puteikis. Abu jie turi panašių savybių - yra gana karštakošiški ir kerštingi - gali vilkinti posėdžius ar net jiems trukdyti

N.Puteikis vieną kartą siautėja, o kitą kartą susilaukia mero pagyrų, kad pradėjo veikti konstruktyviai,

 

Kas verčiausias vadovauti Klaipėdai 2 DALIS VE 2008 08 12

 

VE pradėjo spausdinti rašinių ciklą apie galimus pretendentus į uostamiesčio merus tam atvejui, jei R.Taraškevičius pasitrauktų iš šių pareigų. Laikraštis kažkodėl analizuoja tik vieną tokio pasitraukimo galimybę – jei „dabartinis miesto vadovas po Seimo rinkimų atsidurtų Vilniuje".

Objektyviai žiūrint pasitraukimo priežasčių gali būti kelios – atsistatydinimas savo noru, a r prieš interpeliaciją, dėl teisėsaugos veiksmų, dėl kitų priežasčių.

Kažin, ar jau taip paprasta R.Taraškevičiui būtų laimėti vienmandatėje Seimo rinkimus po visuomenės pasipriešinimą sukėlusių veiksmų, pvz. dėl abonentinio mokesčio už vandenį įvedimo, po „vokelinių" išmokų tarybos nariams pasididinimo jam pačiam agituojant ir balsuojant „už", po šiukšlių rinkliavos ne už žmogų, o už kvadratinius metrus įvedimas ir panašiai.

Dėl tų pačių priežasčių sunku spėti, ar LiCS-ui pavyks įveikti 5 proc. barjerą ir ar dabartinsi meras bus pakankamai aukštai po rinkėjų reitingavimo, kad galėtų į Seimą patekti daugiamandatėje apygardoje – per sąrašą.

Kaip ten bebūtų, politinio gyvenimo apžvalgos uostamiestyje yra pakankamai retos, todėl siūlau Jūsų dėmesiui abi šios apžvalgos dalis: pirmoje – E.Gentvilas ir R.Taraškevičius (VE 2008 08 04), antroje – A.Šulcas ir aš (VE 2008 08 11).

Manau, kad pačios įdomiausios bus paskutinės šio ciklo apžvalgos, kurios, kaip supratau, bus tęsiamos pirmadieniais.

 

Viena pastaba žemiau pateikiamai apžvalgai: kai buvo balsuojama dėl TS-LKD nario Henriko Petrausko savavališkai pastatyto gyv.namo 4-o papildomo aukšto įteisinimo, aš balsavau „prieš" tokį įteisinimą.

Esu įsitikinės, kad neteisėti, nederami veiksmai nepuošia nė vieno: nei manęs, nei H.Petrausko, nei jokio kito tiek TS-LKD partijos nario, tiek ir kitų partijų narių, ar nepartinių – visi pažeidėjai turi asmeniškai atsakyti už nederamus, neteisėtus veiksmus. Ir nesvarbu nei jų statusas, nei jų padėtis. Ir atsakyti turi ne tik administracinėmis ar kitokiomis baudomis, ar bausmėmis. Visi tokie veiksmai taip pat turi būti būtinai turi būti vertinami ir moralės požiūriu. Ir kuo aukštesnes pareigas ar statusą visuomenėje turi asmuo, tuo tas moralinis vertinimas turi būti griežtesnis.

 

Kas verčiausias vadovauti Klaipėdai 2 DALIS VE 2008 08 12:

 

Denisas NIKITENKA

 

Koks vadovas būtų geriausias Klaipėdai: meras-menininkas, meras-politikas, meras-ūkininkas ar meras-technokratas? Kas būtų verčiausias vadovauti Klaipėdai, jei dabartinis miesto vadovas po Seimo rinkimų atsidurtų Vilniuje? "Vakarų ekspresas" tęsia galimų būsimų Klaipėdos vadovų apžvalgą, sudaryta konsultuojantis su miesto politikos ekspertais. Šįsyk akiratyje - galimi merai-politikai: Artūras Šulcas ir Naglis Puteikis.

 

Artūras Šulcas

Buvęs Klaipėdos miesto tarybos sekretorius bei vienoje geldoje su dabartiniu uostamiesčio meru Rimantu Taraškevičiumi sėdėjęs naujai sukurto Lietuvos liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas Artūras Šulcas šią Tarybos kadenciją atstovauja opozicijai.

Šis politikas po savivaldos rinkimų 2007 metais formuojant uostamiesčio valdančiąją daugumą turėjo realią galimybę būti išrinktas uostamiesčio meru, tačiau prieš pat slaptą balsavimą jo suburtą "permainų koaliciją" paliko du iš keturių Tarybos tuometinių liberaldemokratų, nusinešdami "auksinius" balsus bei atverdami kelią R. Taraškevičiui tapti meru.

A. Šulcui teko Tarybos opozicijos lyderio vaidmuo.

Šis politikas pasižymi puikia iškalba, viešųjų ryšių išmanymu bei inovatyvumu, idėjų generavimu. Kai kurių kalbintų žmonių subjektyviomis nuomonėmis, A. Šulco gebėjimą improvizuoti ir fantazuoti įrodo laikai, kai jis buvo vienas iš Jūros šventės organizatorių.

Teigiamais bruožais galima laikyti ir minėto politiko veržlumą, demonstruojamą politinę drąsą.

Visgi karštakošiškumas ir ambicijos nėra geriausios A. Šulco savybės. Užgavus jo ego, politikas gali vien iš principo, pavyzdžiui, naudodamasis Tarybos veiklos reglamento suteiktomis teisėmis specialiai vilkinti posėdį, parodydamas, kad tai jis gali ir moka daryti.

Kai kam užkliūva ir tai, kad A. Šulcas, perėjęs į kitą barikadų pusę Taryboje, neva nėra sąžiningas pirmiausiai per patį save, nes "neatsimena", kad aršiai kritikuoja tuos, su kuriais pats dirbo. Tarsi A. Šulco visai nebuvo Taryboje, kai jis priklausė liberalcentristams.

Liberalui trūksta ir kompetencijos, sugebėjimo organizuoti darbą: pastaruoju metu net jo vadovaujama Liberalų sąjūdžio frakcija Taryboje nėra vieninga, jos nariai veikia savarankiškai, bet ne kaip viena politinė grandis.

Taip pat A. Šulcas neturi ryšių vykdomosios valdžios struktūrose, trūksta patirties bei nėra politinio autoriteto Vilniuje.

Beje, "Vakarų ekspreso" kalbinti Klaipėdos politikai sakė, jog kaip galimam uostamiesčio merui A. Šulcui koją kištų ir tai, kad jis ne vienerius metus yra "prie ko nors": tai po R. Taraškevičiaus, tai po Europos Parlamento nario Eugenijaus Gentvilo sparneliu.

 

Naglis Puteikis

Dabartinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos uostamiesčio skyriaus vedlys Naglis Puteikis, ko gero, labiausiai išgarsėjo prieš pat 2007 metų savivaldos rinkimus, kai padaugino alkoholinių gėrimų.

Politikas paryčiais uostamiestyje buvo atsidūręs areštinėje, įtartas automobilio vagyste, nes sėdo į svetimą mašiną, prie žurnalistų plūdo pareigūnus, grasino juos "atleisti" iš darbo, tačiau "prašviesėjus" galvai, turėjo vyriškumo viešai atsiprašyti dėl savo elgesio.

Atgailaudamas jis pasiprašė būti įrašytas paskutinėje partijos sąrašo uostamiestyje vietoje, tačiau rinkėjai balsuodami sąraše jį surado ir labai pakėlė. Politinio įžvalgumo ir toliaregiškumo iš šio politiko neatimsi.

Būtent populiarumas tarp paprastų gyventojų yra N. Puteikio vienas didžiausių pliusų, nes viešoje erdvėje jis moka save "išsukti" kaip nenuilstantį kovotoją prieš korupciją, valdžios godumą, žmonių maustymą, pasinaudojimą jų pinigais. N. Puteikis tokiais būdais sukuria sau "mesijo" aurą.

Darbštumas ir ne apsimestinis noras išmokti dirbti taip pat yra gerosios jo savybės, tačiau teigiama, kad tai - savotiški priepuoliai, nes nėra vientisumo. Atkaklumas - taip pat pliusas, bet neretai jis virsta manija.

N. Puteikis itin gerai išmano viešuosius ryšius, tad apie jo darbus, būnant meru, žinotų daug kas. Šis politikas taip pat pasižymi gerais sugebėjimais organizuoti darbą.

Kone didžiausias minusas - nestabilumas ir karštakošiškumas, racionalumo stoka. Vadovaudamas Klaipėdos tarybos Miesto ūkio komitetui jis priversdavo sekretores rašyti protokolus, tačiau taip skrupulingai, kad po nebepakenčiamų darbo krūvių kurį laiką komitete apskritai nebuvo sekretorės, nes visos atsisakė dirbti, ir posėdžiai net nevykdavo.

Blogai yra ir tai, kad šiam politikui gerokai stinga diplomatinių savybių: keletas politinių oponentų kirčių labai greitai jį išmuša iš vėžių. Pradėjęs problemą ar klausimą dėstyti logiškai, pagrįstai ir sulaukęs kritikos neretai jis ima "keliauti lankomis".

Pavyzdys: Rimkų gyvenvietės atvejis, kai už valdiškus pinigus privačiuose sklypuose buvo pradėta tiesti Kraštinės gatvė. Problema, kurią "iškapstė" ir paviešino N. Puteikis - rimta: darbai buvo sustabdyti, tačiau politikas kaip užkerėtas vis kartodavo kone kultinę frazę: "Jūs tiesiate gatves į burokėlius ir ridikėlius".

Tokios "kelionės" - neigiamas bruožas, tačiau neaišku, ar taip politikas elgtųsi būdamas Tarybos valdančiojoje daugumoje.

Teigiama, kad N. Puteikis neturėtų gerų ryšių Vilniuje: jį į Klaipėdą valdžios funkcionieriai ir "deportavo" norėdami atsikratyti dėl nepakenčiamų asmeninių savybių.

Dėl charakterio nestabilumo kentėtų ir Savivaldybės administracijos darbuotojai, nes atėjus į darbą būtų neaišku, kokios nuotaikos šiandien šefas. To akivaizdūs pavyzdžiai - Tarybos posėdžiai, kai N. Puteikis vieną kartą siautėja, o kitą kartą susilaukia mero pagyrų, kad pradėjo veikti konstruktyviai, nesivaikydamas populistinių tikslų ar asmeninių ambicijų.

Nors N. Puteikis ir dedasi kovotoju su korupcija, kai kuriais atvejais jo paties veiksmai kelia abejonių: ar nėra priklausomybės nuo rėmėjų? Pavyzdys: dramatiškas jo vadovaujamos frakcijos Taryboje ir kitų opozicijos atstovų demaršas, paliekant Tarybos posėdžių salę, kai buvo balsuojama prieš detaliojo plano tvirtinimą Simono Daukanto gatvėje.

Mat verslininkai, kurie yra N. Puteikio atstovaujamos politinės jėgos Klaipėdoje rėmėjai, pastatė vienu aukštu didesnį, nei leistina, namą, ir norėjo įteisinti tokias savavališkas statybas. Tarybos dauguma tam nepritarė.

Komentarų nėra: