2008-08-07

Valdžios kasdienybė: komandiruotės į egzotiškas Afrikos šalis ir 10 tūkstantinės vokelinės išmokos

 

Fotografijoje – dolerio banknoto užrašai: „Annuit Coeptis" reiškia "apvaizda palaiko mūsų sumanymus", o „Novus Ordo Seclorum" reiška "nauja epochos tvarka".

 

Žmonės piktinasi, žurnalistai kapsto vis giliau, o valdžia toliau lobsta

 

Atsiverčiu lrytas.lt ir iškart apie komandiruotes:

Monika Bončkutė , 2008-08-07 12:22:

Po Bahreiną, Katarą, PAR ir Gaboną už mokesčių mokėtojų pinigus skraidantys Seimo nariai elgiasi kaip neatsakingi švaistūnai. Pasakius stipriau – simuliantai, prastai atliekantys savo pareigas ir atimantys kąsnį iš mokytojų, gydytojų ir pensininkų. Be jokios abejonės, skraiduoliai Seimo nariai su mano nuomone nesutiktų.

Parlamentarai turbūt yra įsitikinę, kad jų pasiskraidymai būtini Lietuvos valstybės gerovei, nes degindamiesi kaitrioje saulėje jie mezga šaliai svarbius diplomatinius santykius su bantais ar zulusais.

 

Bandau „Respubliką" – dar gražiau, seimo narių vokelines išlaidas suskaičiavo net į priekį, tai anonsuoja „Verslo žinios":

Seimo narių priedai bus aukštesni nei jų atlyginimai VZ.LT 2008.08.07 09:15

2009 m. parlamentarai kas mėnesį gaus po 10.000 Lt išmoką įvairioms reikmėms, o daugiau nei du trečdaliai šios sumos nebus neapmokestinami.

Vyriausybės nevaldoma infliacija Seimo nepasieks. Mat jiems kitais metais, be įprastų tūkstantinių atlyginimų, eiliniai parlamentarai savo reikmėms susižers dar ir po maždaug 10.000 Lt išmokų, liaudiškai vadinamų „algų vokeliuose", praneša dienraštis „Respublika".

Didžiąją dalį parlamentarų įplaukų sudarys ne atlyginimas, o įvairioms reikmėms skirtos išmokos: biurams išlaikyti, ūkio išlaidoms, ryšio paslaugoms apygardoje, kanceliarijos prekėms ir kt.

O tiksliau balse.lt:

Seimas infliacijos smūgio nepajus („Respublika", aut.. Sergejus TICHOMIROVAS) 2008.08.07:

Parlamentarams skiriamos išmokos skaičiuojamos pagal vidutinį mėnesinį darbo užmokestį (VMDU). Jam kylant didėja ir Seimo narių išmokų sumos.  Seimo Finansų departamento darbuotojai skaičiuoja, kad kitų metų VMDU sieks 2,3 tūkst. litų. Tad išmokoms padidinti iš mokesčių mokėtojų kišenės reikės paimti apie 1,5 mln. litų.

Kiekvienas savo biurą turintis Seimo narys gauna apie 860 litų biuro išlaidoms. Už šias išlaidas parlamentarai turi atsiskaityti pateikdami finansines ataskaitas. Tačiau kitos jų gaunamos išmokos gali būti naudojamos asmenine parlamentarų nuožiūra. Šiuo metu Seimo nariams kas mėnesį mokama beveik 6,5 tūkst. litų (3 VMDU) dydžio suma su parlamentine veikla susijusioms ūkio išlaidoms apmokėti - kanceliarijos, telefono ir kt. Jokių ataskaitų, ar pinigai buvo naudojami pagal paskirtį, parlamentarai teikti neprivalo.

 

Pinigai Seimo nariams ir darbuotojams

Išlaidos – 2008 m.  – 2009 m. (planuojama) – Kaina

Vidutinė Seimo nario alga – 3474 tūkst. litai – Padidinimas neplanuojamas

Ūkio išlaidos (kas mėnesį kiekvienam Seimo nariui)  – 6453 tūkst. litai – 7,1 tūkst. litų  – Papildomai 1 mln. litų

Parlamentarų biurams išlaikyti (turintiems biurus)  – 860 litų – 946 litai – Papildomai 140 tūkst. litų

Komandiruotėms (bendras biudžetas)  – 3,5 mln. litų  – 3,8 mln. litų – Papildomai 300 tūkst. Lt

Ryšio paslaugoms apygardose (kas mėnesį kiekvienam Seimo nariui) – 645 litai – 704 litai – Papildomai 100 tūkst. litų

Ryšio paslaugos (kas mėnesį kiekvienam Seimo nariui) – 323 litai – 355 litai – Papildomai 42 tūkst. litų

Transporto paslaugos (bendras Seimo biudžetas) – 1,4 mln. litų – 1,4 mln. litų – Nedidės

Seimo pirmininko reprezentacinis fondas (kas mėnesį) – 12,9 tūkst. litų – 14,2 tūkst. litų – Papildomai 15 tūkst. Litų

 

N.P.: komentarų neturiu.

Komentarų nėra: