2008-08-05

Kapinių niekintojai Klaipėdos pavyzdžiu užkrėtė ir suvalkiečius

 

Mirusių palaikų tampymas plinta kaip maras

 

Pernai neužkirtome kelio istorinių kapinių niekintojams: neapgynėme seniausio Šv.Jono bažnyčios vietoje buvusių kapinių nuo jų niekintojų pseudoverslininkų iš UAB „Inred", UAB „ Inreal", ir sąžinę praradusių, sielą pelno siekimo bet kokia kaina velniui pardavusių kadaise perspektyvių archeologų, istorikių, architektų ir architekčių.

Ir pats jaučiuosi kaltas – reikėjo ne tik dalyvauti viename visuomeninių paminklosaugininkų surengtame mitinge, bet ir man pačiam tokius mitingus suorganizuoti, pasitelkiant ir Tėvynės sąjungos narius. Ir mitinguoti bei piketuoti, kol būtų užsigraužę.

Gal būtų pavykę statybas sustabdyti.

Nepavyko. Laiku negydoma liga užsikrečia ir kiti.

 

Dabar šis kapų niekintojų reiškinys plinta kaip maras – paėmė ir Suvalkiją.

Ypač šiurpu žiūrėti 2008 08 04 d. LNK reportažą; laukuose mėtosi kaukolės.

Rekomenduoju pažiūrėti. Kas negalite – žemiau pateikiu tekstinę informaciją apie tai.

 

LNK „Žinių" reportažas: (2008 02 04): Per du mėnesius nesiimta jokių priemonių, teigia aplinkosaugininkas  : http://www.balsas.lt/video/207599

 

Tekstas:

Besimėtantiems žmonių kaulams valdžia abejinga BALSAS 080804 2008.08.04 20:31

 

Marijampolėje masinę žydų žudymo vietą panorę aplankyti žmonės gali likti šokiruoti. Visai šalia paminklo mėtosi krūva kaulų. Neatmetama, kad palaikai iš žudynių vietos iš žemės iškelti vykstant statyboms. Ir policijai, ir savivaldybei apie tai pranešta prieš 2 mėnesius, tačiau kaulai laukuose mėtosi iki šiol.

Pilną lauką kaulų atsitiktinai aptiko Marijampolės aplinkosaugininkas. Vyras iš karto pranešė policijai.

Anksčiau čia stovėjo sandėliai. Savivaldybei pardavus šį sklypą, pastatai buvo nugriauti. Kaulai į paviršių iškilo, kai buvo lyginama žemė. Tačiau besimėtantys palaikai niekam nerūpi.

Iš kur šioje vietoje atsirado kaulai – nežinoma. Tačiau gali būti, kad griaunant senus pastatus buvo išardyta žydų kapavietė. Visai šalia statybvietės yra viena didžiausių žydų žudynių vieta. Čia buvo sušaudyta per 8000 žydų. Gali būti, kad kapavietė yra didesnė arba ne toje vietoje, kur dabar stovi paminklas.

Kodėl laukuose du mėnesius mėtosi žmonių palaikai ir kodėl niekas netiria šio įvykio, niekas pasakyti negali. Dauguma atsakingų savivaldybės pareigūnų atostogauja, policijos atstovai pažadėjo pažiūrėti kuo baigėsi pradėtas tyrimas.

Marijampolės meras Rolandas Jonikaitis teigė apie laukuose besimėtančius kaulus sužinojęs tik pirmadienį. Savivaldybės vadovas pažadėjo skubiai išsiaiškinti kas atsakingas už galimai išardytas žydų kapines ir kas privalo palaikus deramai sutvarkyti.

 

BNS ir lrytas.lt inf. 2008-08-04 21:00:

Laukuose besimėtantys žmonių kaulai kelis mėnesius nesudomino Marijampolės valdžios LR 080804

Komentarų nėra: