2008-08-29

Šiukšlina žmonės, o ne kvadratiniai metrai

 

Pakeiskime šiukšlių surinkimo tvarką ne valdiškų UAB-ų (KRATC) ir juos apspitusių privačių šiukšles surenkančių UAB-ų, o žmonių patogumui ir naudai.

 

Taip pat noriu įsijungti į diskusiją dėl šiukšlių surinkimo Klaipėdoje lyginant ją su tvarka Šiauliuose. Pasinaudosiu kitų žmonių pastebėjimais.

Pirmas – iš 2008 08 28 d. korespondentės Vaidos Jutkonės VE straipsnio „Šiukšlių kare - naujas frontas"

(http://www.ve.lt/?data=2008-08-28&rub=1065924810&id=1219858293 ):

 

„Naujoji rinkliavos skaičiavimo tvarka verčia skųstis ir gyventojus. Tačiau ją palaiminusios miesto tarybos sprendimą gali pakeisti tik teismas.

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė spaudai yra sakiusi, kad viliasi, jog uostamiesčio politikai išgirs žmonių skundus ir bus apsieita be teismų.

K. Vintilaitės neįtikino rinkliavos administratorių teiginiai, esą skaičiuoti mokestį nuo gyvenamojo ploto yra teisingiausia. Mat panaikinus prievolę deklaruoti gyvenamąją vietą, nustatyti žmonių skaičių butuose esą sudėtinga.

Su Vyriausybės atstovais ji apsilankiusi Šiaulių savivaldybėje, kuri mokestį skaičiuoja pagal gyventojų skaičių. K. Vintilaitės teigimu, Šiauliai tvarkosi puikiai.

"Jokių problemų ten nėra. Jie be vargo surenka šimtą procentų mokesčių, o rinkliavos mokėtojus suskaičiuoja naudodamiesi gyventojų registro duomenimis", - tikino Vyriausybės atstovė.

Tą dienraščiui tvirtino ir Šiaulių KRATC atstovas Zenonas Kučinskas. Pasak jo, sunkiausia buvo pirmaisiais rinkliavos mėnesiais.

"Ypač daug problemų kilo dėl mirusiųjų ir emigrantų - siųsdavome jiems sąskaitas, bet su kiekvienu mėnesiu - vis lengviau. Šiemet prie naujos rinkliavos sistemos perėjo paskutinis Šiaulių regiono miestas Akmenė. Gal per drąsu teigti, jog surenkame 100 proc. mokesčių, tačiau 90 proc., - tikrai", - tikino Z. Kučinskas.

Rugsėjo 19 dieną Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje K. Vintilaitė, ketina sėsti prie bendro derybų stalo su KRATC specialistais bei miesto valdžia ir siekti, kad rinkliava daugiabučių ir nuosavų namų savininkams būtų skaičiuojama pagal gyventojų skaičių.

"Kalbos esą klaipėdiečių neįmanoma suskaičiuoti - tik bandymas eiti lengviausiu keliu, kas ir buvo padaryta", - įsitikinusi K. Vintilaitė."

 

Nežinau kaip Jus, bet mane įtikina - 90 proc. surinkimas – pakankamai didelis, kad tą patį padarytume ir Klaipėdoje. Būčiau dėkingas, jei kas patikslintų ir primintų.

Beje, neatsimenu, ar buvo klaipėdiečiams pateiktas dabartinės šiukšlių surinkimo tvarkos projektas svarstymui? Tai turėjo vykti dar anoje miesto tarybos kadencijoje, nes dabartinės tvarkos pagrindą (visi moka už kvadratinius metrus) priėmė 2007 03 29 d. sprendimu Nr. T2-80. Tiesa, mūsų taryba 2008  06 26 d. sprendimu Nr. T2-233 pataiso senąjį sprendimą nauju priedu  – pripažįsta, kad galima mokėti ir už tonas. Tiesa, tokią šiaulietišką teisę mūsų Klaipėdos valdžia suteikia tik lygiausiems iš lygiųjų – tik stambiesiems prekybinio kapitalo oligarchams. TS frakcija tokiam „pataisymui" nepritarė.

 

Antrasis pastebėjimas tiesiog „užmuša" taiklumu. Tai komentaras po aukščiau minėtu straipsniu apie tai, kad valdžia žmones tiksliai suskaičiuoja tik per rinkimus, bet tik ne tada, kai iš jų reikia surinkti pinigus:

Petras 2008-08-28 00:18

P. Vintilaite turetu pasidometi ir kitais mokesciais nuo kvadratu, tai mokesciai Uz laiptiniu valyma, lifta, lifto elektra ir t t , o svarbiausias is ju mokestis uz atliekas. Viena karta turi buti baigta plesikauti, skaiciuojant mokescius nuo kvadratu. Tai neteisinga ir civilizuotose valstybese to nera. Be reikalo ponai valdininkai apsimeta, kad nezino kiek zmoniu kur gyvena!!! Kai reikia sudaryti sarasus rinkimams visi viska zino, o cia staiga nezino.

Komentarų nėra: