2010-06-04

Kainų komisija gyventojus skurdina,o dujų pardavėjus turtina

N.P.: Politikai nedirba, klerkai savivaliauja, todėl nors Lietuva jau seniai pagal išlaidas komunalinėms paslaugoms, palyginti su žmogaus pajamomis, pirmauja ES (išlaidos komunalinėms paslaugoms vidutiniškai viršija pusę statistinio Lietuvos gyventojo pajamų, įskaitant ir kaimų gyventojus), tačiau ir toliau brangsta ne tik dujos. Šiemet kažkodėl įvairiuose rajonuose ne kartą kilo šildymo kainos, brango vanduo, elektra.

Kodėl taip vyksta?

Todėl, kad politikai nekontroliuoja nei padėties valstybėje, nei jos institucijų darbo, nereaguoja į gyventojų skundus, nereikalauja, kad dirbtų atsakingos institucijos. Politikai faktiškai nusišalino nuo valstybės valdymo ir viešo intereso gynimo:

Kuo pelningiau dirba „Lietuvos dujos", tuo lengviau Kainų ir energetikos kontrolės komisija (toliau – VKEKK) leidžia papildomai "nuskausminti" vartotojus – ji nesenai sutiko, kad buitiniams vartotojams dujos būtų branginamos 15-20 proc.:

Dujos nebrangs tik ateities kartoms

2010 06 02 d. Danas NAGELĖ, zinios@vakarozinios.lt

Bus "nuskausminti" ir "Lietuvos dujų" klientai, nors ši bendrovė nuolat žeriasi milžinišką pelną. 2008-aisiais ji gavo 73,3 mln. grynojo pelno, pernai - 94,8 mln. litų, o šiemet per pirmuosius 3 mėnesius - net 71,6 mln. litų, arba 144 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį ("Vakaro žinios" (2010 06 02). Negana to, VKEKK atstovė Loreta Kimutytė "paguodė", kad kainos dar tikriausiai kils ir nuo kitų metų sausio.

"Lietuvos dujų" atstovai aiškina, kad dujų kaina didės dėl dujų importo kainos didėjimo. Tačiau, remiantis VKEKK pateikta statistika, prieš pusantrų metų tūkstančio kubinių metrų dujų importo kaina siekė 530 JAV dolerių, o dabar nesiekia nė 337.

"Niekada neatsižvelgiama, ar tiekėjų pelno marža nėra per didelė. Jie priskaičiuoja didesnes algas darbuotojams, parodo investicijas į plėtrą, kad marža neatrodytų tokia didelė, o VKEKK pritaiko formulę ir visa tai pateisina", - vandens, dujų ir kitų žaliavų tiekėjų besotiškumu piktinosi seimo narys P.Luomanas.

Komentarų nėra: