2013-10-01

Įstatymas: vietos nustatymo duomenys 112 skambučio atveju BPC-ui turi būti pateikiami iš karto:

“Omnitelis” raportuoja, kad iki šių metų pabaigos, 2012 gruodžio 31 dienos, pagaliau teiksis įvykdyti LR Elektroninių ryšių įstatymo nuostatą, be jokių išlygų įpareigojančią visus mobiliojo ryšio operatorius iš karto automatiškai perduoti Bendrajam pagalbos centrui duomenis apie telefonu 112, su SIM kortele ar be jos, skambinančio žmogaus buvimo vietą. Įstatyme teigiama: “…Vietos nustatymo duomenys kiekvieno pagalbos skambučio atveju neatlygintinai Bendrajam pagalbos centrui pateikiami iš karto, kai tik Bendrasis pagalbos centras atsako į tą pagalbos skambutį” (68 str. 2 dalis) www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=437505  )
“Omnitelis” ir “Bitė” šį įstatymą jau turėjo būti įvykdę, kaip tai padarė Tele2. Dabar tai veidmainiškai nutylima, “Omnitelio” atstovai skelbia: “Antradienį, rugsėjo 24-ąją, mes nutarėme įdiegti automatinį buvimo vietos perdavimo sprendimą, kuris veiks ir tada, kai žmogus numeriu 112 skambins telefonu be SIM kortelės. Šis sprendimas pradės veikti dar iki šių metų pabaigos. Viskas bus atlikta laikantis reikalavimų, ir šiame darbe mes tikimės glaudaus bendradarbiavimo su bendrosios pagalbos centrais. Taip pat per ateinančias savaites mes įdiegsime ir SMS sprendimą, kuris leis mūsų klientams susisiekti su Bendruoju pagalbos centru SMS žinute.
Visiškai automatizuotą buvimo vietos perdavimo Bendrajam pagalbos centrui sprendimą „Omnitel“ diegia savo lėšomis. Sprendimas atitiks visus Vyriausybės ir Europos Sąjungos reikalavimus.“, skelbiama tinklapyje alfa.lt:
Po tragiško moksleivės nužudymo teisinamasi, neva nieko apie tokį įstatymą nežinota, apsimetama, kad bus vykdomas Vyriausybės reikalavimas, kurio iš tikrųjų nėra ir kurio net nereikia, nes niekas nepanaikino aiškios ir kategoriškos aukščiau cituoto įstatymo formuluotės.
P.S. LT mobilių telefonų operatoriai, atrodo, iki šiol nevykdo ir ES direktyvos dėl Pagalbos numerio. Pagal ją valstybės privalo užtikrinti, kad mobiliųjų telefonų operatorių sutartyse su privačiais asmenimis būtų įrašytas įsipareigojimas abonentui paskambinus telefonu 112 užtikrinti jo vietos nustatymą ir pagalbos suteikimą.

Komentarų nėra: