2013-10-20

Kokia trapi ir greitai išsitrinnti istorinė atmintis: mano tėvo rezistencinė veikla 1946 m.

Kokia trapi ir greitai išsitrinnti istorinė atmintis: mano tėvo rezistencinė veikla 1946 m.
Šiandien su istorinių filmų kūrėju entuziastu Vytautu Paliuliu, operatoriumi ir mano tėvu apvažiavome tėvo moksleiviškos 1946 m.rezistencinės veiklos vietas Panevėžyje, Pasvalyje ir Biržuose. Pasvalio gimnazijos moksleiviai - 14-16 metų moksleiviai įkūrė pogrindinę grupę, kuri piešė ir platino atsišaukimus, raginančius nebalsuoti okupaciniuose 1946 m.rinkimuose. Tėvas buvo grupės vadas. Juos visus LTSR Aukščiausiojo teismo išvažiuojamoji sesiją Panevėžyje nuteisė 10 metų lagerio.
Biržuose ilgai neradome buv.KGB pastato, kur tėva 4 paras tardė. Tėvą atvežė į tardymą naktį ir išvežė naktį, tad atsimena tik pusapvalį frontona. Vietinis istorikas duoda du adresus, bet lentas aapie NKvD ir KGB bustines randame ant 4-ių pastatų, bet vis neatitinka išvaizda. Pro šalį ėjęs panašus į tremtinį vyras paaiškino, kad tą pastatą, kurio ieskome, nugriovė dar sovietiniais laikais ir dabar ten parduotuvė Moki-Veži. Tėvui netoliese pasimato panašus, bet ne tas ir galų gale patikime sutiktu tremtiniu ir nustojame ieškoti, nusifilmuojame menamoje nugriauto pastato vietoje ir grįžtame. Pakeliui užsukame pas tėvo klasioką Nistelį, kurio tėvas - vienas iš karininkų ir kareivių, kurie pirmąkart - 1919 m.iškėlė trispalvę Gedimino bokšte Vilniuje. Tas pradžiugina: Biržų KGB 1946 m.pastatas nepagriautas, jame vėliau įsikūrė sovietinis komisariatas, o mes pro jį beveik pravažiavome, jį matė operatorius, bet buvo patikėjęs, kad nugriautas, todėl nestabdė mūsų. Nebegrįžome, nes tėvas nebeturi daug sveikatos. Nufilmuosime tą pastatą vėliau.
Kokia trapi ir kaip vis dėlto greitai išsitrina istorinė atmintis, jei nesuspėji jos laiku užfiksuoti. Ir ne tik duomenys apie pastatus, bet ir laiškai: Pasvalyje filmuojant tėvo klasioko Gardausko namą, kuris po žiaurių tardymų, nes pirmas buvo sugautas, susirgo greitąja džiova ir mirė Lukiškių kalėjimo ligoninėje 1946 m., langą atidarė jo brolio marti ir paklausiusi, ką čia mes darome, liūdnai pripažino, kad nesenai sudegino to Gardausko brolio -smetoninio karininko, kuris 1944 pasitraukė į Vakarus, laiškus.

Komentarų nėra: