2013-10-13

Ar TS-LKD, padėdama D.Grybauskaitei, rems generalinį prokurorą ir VSD vadovą?

A.Kubilius partijos šiandien, 2013 10 13 d. vykstančiame TS-LKD  tarybos posėdyje pasiūlė rezoliuciją, kurioje nuogąstaujama dėl Rusijos spaudimo, kuris susijęs su LT siekiama energetine nepriklausomybe. Rezoliucijos pabaigoje rašoma, kad Prezidentė D.Grybauskaitė yra energetinio saugumo ir finansinio stabilumo garantija. Ir po šio teiginio eina toks tekstas: "neatsitiktinai pastaruoju metu stebimos Rytų interesus atstovaujančių ar jų veikiamų subjektų atakos prieš Respublikos Prezidentę: stiprinamas puolimas prieš Prezidentės skiriamus pareigūnus, pirmiausiai - Generalinį prokurorą, inicijuojamos Seimo laikinosios tyrimo komisijos su numanomomis Prezidentę smerkiančiomis išvadomis, keičiami atstovai svarbiose politinėse pareigybėse į tokius, kurie būtų kryptingai angažuoti Prezidentės puolimą".
Pasiūliau šį sakinį išbraukti, nes jis nesusijęs su energetine nepriklausomybe, o TS-LKD neturėtų ginti susikompromitavusių teisėsaugininkų bei spectarnybininkų: Valys ir VSD patys pažeidė įstatymus, pirmas pavesdamas, o antri - vykdydami ikiteisminį tyrimą dėl Gailiaus ir Giržado. Be to, nors Valys gerai daro, kad atleidžia odiozinius-susikompromitavusius prokurorus ir už tai reikėtų jį girti ir palaikyti, bet reikia kritikuoti už blogus darbus, pvz. gen.prokuratūra nutraukia rezonansinius tyrimus, pvz. Valstybės kontrolės aptiktą Panevėžio tresto prirašymą taikant didesni restauravimo įkainį naujai statybai ir pan. Beje, Panevėžio trestą dėl Valdovų rūmų gina ta pati prokurorų grupė, kuri sužlugdė V.Pociūno mirties tyrimą, ir štai tokių blogų prokurorų Valys neatleidžia.
Atkreipiau TS-LKD tarybos dėmesį, kad Prezidentė neturėtų kritikuoti Gailiaus ir Giržado, o atvirkščiai -  turėtų atleisti generalinį prokurorą, VSD vadą, bei VSD pavaduotoją. Vaišnorą su prezidentūros padėjėju Markevičiumi, nes jie kalti dėl Gailiaus ir Giržado neteisėto ir neteisingo atleidimo. Tada D.Grybauskaitė galėtų dar stipriau ginti LT energetinę nepriklausomybę, o TS-LKD tada nereikėtų ginti susikompromitavusių Prezidentės skiriamų pareigūnų.
Taip pat priminiau, kad remdami VSD ir gen.prokurorą užuot gynę Gailų ir Giržadą, kartojame istoriją, kai 2008 m. išbraukėme iš TS-LKD kandidatų sąrašo parlamentiniam tyrimui padėjusius ir todėl iš darbo išmestus buvusius VSD darbuotojus Braziulį ir Damulį, taip palikdami juos nelaimėje. Todėl turėtume ginti Gailių ir Giržadą, o ne susikompromitavusius teisėsaugininkus ir spectarnybininkus, dėl ko mus teisingai kritikuoja intelektualai.
A.Kubilius atsakė, kad  nereikėtų gudrauti su tokiais argumentais, nes akivaizdu, kad už bandymo nuimti generalinį prokurorą slypi tik Darbo partijos kerštas už jiems iškeltą bylą, o ne blogas teisėsaugos darbas, todėl pasiūlė tą pastraipą palikti. Alfa lt tinklapis šį TS-LKD pirmininko komentarą aprašė taip: "Neapsimetinėkime nesuprantančiais bendro reikalo. <...> Galima nueiti į Lukiškių kalėjimą ir paklausti, kaip ten sėdintys vertina prokuroro darbą", - konservatorių poziciją aiškino TS-LKD vadovas."
V.Landsbergis pasiūlė tą pastraipą kiek sušvelninti ir sutrumpinti, kad neatrodytų, kad TS-LKD jau dabar kelia D.Grybauskaitę savo kandidate į prezidentes, nes ji pati dar nepasakė, ar kandidatuos ir kad jos nepradėtų jau dabar kritikuoti kaip TS-LKD kandidatės, nes tai pablogintų jos padėtį.
Taryba nutarė šią rezoliuciją priimti truputį paredaguojant minėtą pastraipą nedetalizuojant kaip bus redaguojama.
http://www.alfa.lt/straipsnis/15158505/Konservatoriu.taryboje..kritika.saviems.ir.perspejimai.del.Rusijos=2013-10-13_13-24/

Komentarų nėra: