2013-10-29

Kaip valstybė apgauna gyventojus, leisdama gaminti šilumą privačioms jėgainėms.

Kaip valstybė sukčiauja, leisdama gaminti šilumą privačioms jėgainėms.
Klaipėdoje 67 % šilumos tiekia nepriklausomi nereguliojami šilumos tiekejai, kurie gamina iš biokuro, ar pan. ir tik 33 % tiekia Klaipedos energija (KE), kuri šilumą gamina iš dujų.
Tačiau klaipediečiai moka už šilumą iš esmės dujų kaina, nes pagal supirkimo taisykles KE privalo supirkti šilumą iš nepriklausomų šilumos tiekėjų, jeigu jų kaina ne didesnė, nei Klaipėdos energijos šilumos kaina. Tad privatūs šilumos gamintojai ją parduoda per Klaipėdos energiją beveik tokia pačia aukšta kaina, tarsi gamintų iš dujų, tad gyventojams šiluma dėl privačių biokuro katilų statybos iš esmės nepinga, tik žvėriškai išauga privatininkų pelnai:
Privatininkai šilumą pagamina už 6 ct, o parduoda už 18,63 ct. Kodėl pati KE nestato biokatilų ir nemažina kainos? Be to, šiukšlių degintojui Fortumui savivaldybė dar moka 95 Lt už toną šiukšlių, o jei išrūšiavusi vežtų į sąvartyną, tai mokėtų beveik dvigubai pigiau - tik 45 Lt.
Maža to, vakar Lietuvos žinios pranešė, kad Klaipėdoje vėl brangsta šiluma, t.y. bliūkšta liberalų pasakos, kad šiukšlių deginimas, Fortumo atsiradimas atpigins šilumą Klaipėdoje: "nuo 2013 11 01 už šilumą miesto gyventojams teks mokėti 23,52 ct už kilovatvalandę, tai yra 3,66 proc. daugiau nei spalio mėnesį":
http://www.delfi.lt/verslas/energetika/nemaloni-zinia-klaipedieciams-uz-sildyma-mokes-daugiau.d?id=63154698
Šiauliuose biokuro ir dujų proporcija šilumos gamyboje yra atvirkščiai proporcinga: 33 % biokuras ir 67 % dujos. PARADOKSAS, bet šiluma yra
pigesnė vien dėl to, kad šilumą tiekia pati Šialių energija.
Jei Šiaulių energija pasistatys papildomus 30 MW galios biokatilus, tai Šiauliai taps pavyzdžiu visai Lietuvai, nes jos gaminama šiluma taps pigesnė nei Klaipėdoje?
N.P.: tekste panaudojau šiauliečio Gintauto Lukošaičio informaciją.

Komentarų nėra: