2013-11-21

J.Sabatauskas, atsisėdęs į A.Kubiliaus vietą, įtikino TS-LKD frakciją balsuoti už tai, kad pedofilijai ir toliau būtų taikoma senatis.

J.Sabatauskas, atsisėdęs į A.Kubiliaus vietą, įtikino TS-LKD frakciją balsuoti už tai, kad pedofilijai ir toliau būtų taikoma senatis.

Prieš dvi savaites Seimui svarstant opozicijos siūlomus klausimus V.Vasiliauskas pateikė N.Venckienės ir jo pateiktą Baudžiamojo kodekso (toliau BK) pataisą, siūlydami pailginti kalėjimo bausmes už pedofiliją ir netaikyti senaties už pedofilinius nusikaltimus:

http://www3.lrs.lt/pls/inter/dokpaieska.showdoc_l?p_id=445221

Projekto rengėjai - V.Vasiliauskas argumentavo, kad patyręs seksualinę prievartą vaikas gali išdrįsti dėl to pasiskųsti tik praėjus daugeliui metų, o esant dabartinei 25 metų senačiai, tokio skundo, paduoto vėliau, niekas nebenagrinėtų.

Pagal Seimo statutą BK keitimui reikalinga Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvada. Be abejo, nieko nenustebino, kad šis komitetas pasiūlė minėtą N.Venckienės ir V.Vasiliausko pataisą atmesti:

http://www3.lrs.lt/pls/inter/dokpaieska.showdoc_l?p_id=457925

Pagal Statutą Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadą Seimo posėdyje perskaito įgalioti komiteto nariai. Pranešėjais buvo paskirti Julius Sabatauskas ir Vitalijus Gailius. Išvadą, kad reikia atmesti siūlomą pataisą reikia perskaityti iš tribūnos, ką šio komiteto pirmininkas J.Sabatauskas ir padarė.

Tačiau užuot, kaip Statute ir nustatyta, grįžęs į savo vietą, jis atsisėdo į A.Kubiliaus - TS-LKD frakcijos seniūno vietą (A.Kubilius buvo tuo metu išėjęs). Seime frakcijos nariai sėdi kartu jiems numatytose pastoviose vietose. J.Sabatausko vieta yra priešingoje salės dalyje, nei kad TS-LKD vietos.

TS-LKD frakcijos nariai iš tokio J.Sabatausko poelgio ėmė juoktis – tipo, pokštauja. Tačiau J.Sabatauskas tuo momentu, kai pirmininkaujantis Seimo posėdžiui paskelbė balsavimą „kas už tai, kad pritartume Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadai, kad reikia atmesti siūlomą pataisą" pakėlė nykštį į viršų, rodydamas TS-LKD frakcijai, kad reikia jam pritarti. TS-LKD frakcijos nariai toliau juokėsi. Matydamas, kad čia jau viskas iš tikrųjų labai rimta, puoliau šaukti, kad čia labai piktas pokštas. Deja, mano balsas paskendo garsiame frakcijos kolegų juoke ir J.Sabatauskas nugalėjo TS-LKD: iš šios frakcijos net 10 buvo už tai, kad negriežtintume bausmių už pedofiliją ir toliau už tokius nusikaltimus taikytume senatį, leisdami daliai pedofilų išsisukti nuo bausmės, 3 buvo už pataisą (R.Kupčinskas, N.Puteikis ir S.Jovaiša), o vienas – K.Kuzminskas susilaikė:

http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_sale.bals?p_bals_id=-16982&p_var=1

Ačiūdiev, kad J.Sabatausko nuvestų šunkeliais Seimo narių iš įvairių frakcijų nepakako ir minėtai pataisai pavyko pritarti pirmojoje – pateikimo stadijoje. Toliau ji bus nagrinėjama Sveikatos reikalų komitete.

Komentarų nėra: