2008-08-01

Valdžios „trintukai“ pasiketurgubino pajamas savo trintukams

 

Klaipėdos ponų valdžiūnų milijonierių Piro pergalė Skautų gatvės aptvarėlio dvasioje

 

Taip kaip šiandien atrodė uostamiesčio savivaldybės posėdžių salėje susirinkę Skautų gatvės aptvarėlio ponų veidai, turbūt, taip atrodė Roma V m. e amžiuje prieš pat griuvimą:

Lygiai taip pat patenkinti savim senatoriai įžūliais veidais, nebesuprantantys tikrovės džiaugsmingai geria vyną. Iki tol tylėjusi bepradedanti murmėti minia prasčiokų po senato langais pradeda murmėti, bet senatoriai jų negirdi. Ir dar neužuodžia dūmų, sklindančių nuo prie Romos sienų priartėjusių barbarų laužų.

Vakar surengėme piketą tiek priešais savivaldybės pastatą, tiek tarybos posėdžio metu dėl „kanceliarinių" išmokų padidinimo kaip humanitarinės pagalbos misijos skurstantiems Klaipėdos valdžios milijonieriams.

Piketai, plakatai, peticijos, pareiškimai, sugėdinimai paveikė tik 2 iš valdančiųjų – V.Bernotą ir B.Šimkų – jie pabėgo iš balsavimo. Žurnalistai pasakoja, kad pabėgo todėl, kad R.Paksas pareikalavo atsiskaityti už jų sutikimo „iš dangaus" metu mano platintos informacijos apie jų vardinius balsavimus motyvus ir pagrasino pragaro bausmėmis, jei neatsiims parašų dėl vokelinių išmokų didinimo.

Nežinau kaip buvo, bet likę valdantieji kartu su jau pagarsėjusiu o'pozicionieriumi Rolandu Bražinsku vardiniu būdu balsavo „už" ir tik „už" vokelinių išmokų padidinimą. Ir darė tai ne tik su pasididžiavimu, bet ir tiesiog triumfuodami.

O jau kalbų virtuoziškumas, ypač gražbyliavo ir susiriesdamas melavo meras R.Taraškevičius (žr. VE video).

O po balsavimo „nugalėtojai" taip sunkiai išplėšę papildomus 700 - 900 litų per mėnesį savo džipų benzinui, pieštukams savo opusų rašymui ir trintukams savo rašliavoms taisyti, ilgai negalėjo sulaikyti džiaugsmo, kad laimėjo, kikeno, krizeno, lalėjo, kupetavosi, būrėsi krūvon kaip prisidirbusių paršų būrys, rodė mūsų frakcijos pusėn pergalės ženklus ir kitaip vaipėsi bei darkėsi.

Primena Romą V m. e amžiuje prieš pat griuvimą.

Kaip kokie riebūs ir ramūs katinai tarp dešrų svirne, nors jo stogas pleška atvira liepsna.

Atleisk jiems, dangau, jie nežino, ką jie daro:

 

Kaip balsavo partijų atstovai Klaipėdos m. savivaldybės taryboje

DĖL VOKELINIŲ IŠMOKŲ PASIDIDINIMO SAU 4 KARTUS

NUO 300 IKI 1200 LT PER MĖN.

2008 07 31

Jei nematote visos lentelės, spauskite šią nuorodą:

 

Pavardė, vardas/

Frakcija, partija

 

Frakcija/ partija

Vokelinių „kanceliarinių"  išmokų pasididinimas 4 kartus iki 1200 lt per mėnesį

2008 07 31

DARBO PARTIJA:

 

 

Alfonsas Bargaila

DP

Ivanas Romanovas

DP

TVARKA TEISINGUMAS

 

 

Valerijonas Bernotas *

TT

Nedalyvavo (pabėgo *)

Benas Šimkus *

TT

Nedalyvavo (pabėgo *)

TĖVYNĖS SĄJUNGA:

 

 

Kęstutis Gabšys

TS

prieš

Eugenija Odebrecht

TS

prieš

Vytautas Mickus

TS

prieš

Naglis Puteikis

TS

prieš

Marius Usonis

TS

nedalyvavo

LIBERALŲ IR CENTRO

 

 

Audra Daujotienė

LICS

Edmundas Kučinskas

LICS

nedalyvavo

Benediktas Petrauskas

LICS

Vidmantas Plečkaitis

LICS

Judita Simonavičiūtė

LICS

Lilija Skovronskienė

LiCS

Rimantas Taraškevičius

LICS

Vygantas Vareikis

LICS

nedalyvavo

SOCIALDEMOKRATAI

 

 

Sigitas Dobilinskas

LSDP

Rimantas Cibauskas

LSDP

nedalyvavo

Valentinas Greičiūnas

LSDP

Egidijus Sabataitis

LSDP

LIBERALŲ SĄJŪDIS:

 

 

Rolandas Bražinskas

LRLS

Jurgita Choromanskytė

LRLS

Alina Velykienė

LRLS

prieš

Gintautas Murauskas

LRLS

susilaikė

Artūras Šulcas

LRLS

susilaikė

RUSŲ ALJANSAS:

 

 

Tamara Lochankina

RA

Rimantas Mačiulaitis

RA

Vladimir Vlasov

RA

RUSŲ SĄJUNGA:

 

 

Jurij Šeršniov

RS-LSDP

Viačeslav Titov

RS-LSDP

*Pastaba: Šio nutarimo projekto aktyviausieji iniciatoriai ir agitatoriai V.Bernotas (TT) prieš pat balsavimą pabėgo į ‚Klaipėdos" viešbutį „atsigerti kavos", o jo kolega vicemeras Benas Šimkus (TT) tuo pat metu pasislėpė rūkomajame už posėdžių salės ir išlindo tik po vardinio balsavimo, sukeldamas opozicijos pasigėrėjimo ir pozicijos nusivylimo šūksnius.

Ar tik nesusilauks interpeliacijos iš „saviškių" pozicionierių pusės B.Šimkus tokiu savo bailiu poelgiu?

 

 

Spauda ir TV apie Klaipėdos m. TS-LKD kovą prieš vokelinių valdžios atlyginimų didinimą 2008 07 31 – 08 01:

 

Klaipėdos politikams dotacijų per maža BALSAS LT LNK 080731

Klaipėdos politikams per maža gaunamų kompensacijų už patiriamas išlaidas dirbant miesto labui – jie jas didina iki keturių kartų. Esą tie, kurie šių pinigų nenori jų gali atsisakyti.

Kai kurių klaipėdiečių pyktį sukėlė miesto tarybos narių noras didinti sau algas.

„Yra amoralu šiandien, kai ekonominė krizė, kai auga šildymo kainos, maisto kainos – viskas brangsta, o mūsų politikai net nesiruošia taupyti", - piktinosi klaipėdietė Agnė Bilotaitė.

Dabar tarybos nariai per mėnesį gauna apie 300 litų. Politikai nutarė šią sumą didinti iki 1200 litų. Tikinama, kad miesto biudžetas nuo to nenukentės.

Plačiau - LNK „Žinių" 2008 07 31 d. reportaže: http://www.balsas.lt/video/207200

 

 

Klaipėdos politikai pasistorino pinigines VE 080801

Denisas NIKITENKA

Prieš išeinant atostogauti uostamiesčio Taryba pasismagino: vakar įteisinta tvarka, pagal kurią kiekvienas Tarybos narys kas mėnesį ūkinėms išlaidoms padengti gaus nebe 300 litų, o 1-1,2 tūkst. litų.

Tačiau raštiškai kiekvienas politikas išmokos galės ir atsisakyti arba minėtą sumą aukoti ten, kur nori.

Labiausiai pasisekė uostamiesčio merui Rimantui Taraškevičiui: pagal naująją tvarką jis taip pat gaus papildomai 1,2 tūkst. litų, nors visas kanceliarines išlaidas, kuro, telefoninių skambučių sąnaudas ir taip padengia Savivaldybės administracija.

Remiantis sprendimo projektu, išmokas gauna visi Tarybos nariai, tad merai bei vicemerai - taip pat.

Sukūrė naujovių

Klaipėdos Taryba paskutinį kartą išmokas ūkinėms išlaidoms padengti patvirtino 2004 metais, o poreikis jas didinti šią kadenciją atsirado dėl infliacijos, didėjančių kainų.

Klaipėdiečiai, palyginti su kolegomis kitų miestų tarybose, gaudavo mažai pinigų: pavyzdžiui, kauniečiams skiriama apie 1,7 tūkst. litų. Vilniuje išmoka apskritai juokinga: 200-250 litų, tačiau ją taip pat planuojama didinti.

Prieš tvirtinant naujus išmokos dydžius Klaipėdoje buvo patikinta, kad miestiečiams tai bent šiemet nieko nekainuos, nes politikai galės nebegauti algų. Anksčiau jie kas mėnesį gaudavo iki 150 litų atskaičius mokesčius.

Pagal naująją tvarką, bus mokama kompensacija už prarastą darbo laiką pagrindinėse darbovietėse dalyvaujant Tarybos, komitetų, komisijų, Kolegijos posėdžiuose, jei bus pateikta darbdavio pažyma apie prarastas pajamas.

Tačiau jau dabar politikai sakė, kad niekas jokių pažymų neneš. Neva atsisakius mokėti algas Taryba tas lėšas ir nukreipė kanceliarinėms išmokoms padidinti.

"Čia tik pinigų perskirstymas. Iš biudžeto papildomai nereikės skirti nė lito", - tvirtino sprendimo projekto rengėjai.

Per metus iš mokesčių mokėtojų kišenių Tarybos nariams išlaikyti skiriama apie 200 tūkst. litų.

Pagal naująją tvarką, politikai gali ir netekti dalies išmokų: jei nedalyvaujama Tarybos posėdyje, išmokų dydis sumažinamas 30 proc., o komiteto ar komisijos, Kolegijos posėdžio ignoravimas sumą nubraukia dar 20 proc. Kitaip tariant, visai nedalyvaujant Tarybos veikloje kas mėnesį vis viena būtų sumokama 500-600 litų.

Jokios valdymo struktūros vadovu nesantis Tarybos nariui skiriamas 1 tūks. litų, o vadovams - 1,2 tūkst. litų.

Piketuotojai prie Klaipėdos miesto savivaldybės bandė sugėdinti politikus, kurie sau į "vokelius" vakar papildomai įsidėjo dar po kelis šimtus litų

Iniciatoriai pabėgo

Svarstant "vokelių" klausimą Tarybos posėdis priminė bičių avilį, nes nuomonės buvo išsiskyrusios.

Vieni agitavo nebalsuoti už sprendimo projektą, į posėdį pasikvietę merginą, kuri per vardinio balsavimo procedūrą laikė plakatą su užrašu: "1200 Lt - begėdiška suma trintukams".

Taip ji pažeidė tvarką, nes daryti spaudimą Tarybos nariams posėdžio metu draudžiama. Kai kas net siūlė iškviesti policijos pareigūnus.

Gana juokingai atrodė valdančiajai koalicijai priklausančios partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovų Valerijono Bernoto ir Klaipėdos vicemero Beno Šimkaus elgesys. Visą dieną ištikimai sėdėję posėdyje svarstant "vokelių" klausimą jie dingo ir grįžo tik po balsavimo.

Abu jie - vieni iš kanceliarinių išlaidų didinimo iniciatorių ir sprendimo projekto rengėjų, tad klausimo ignoravimas - nelogiškas.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, "tvarkiečiai" smarkiai gavo pylos nuo savo partinio lyderio Rolando Pakso, kai šis sužinojo, kad jie Klaipėdoje prieš tai balsavo už įvairių mokesčių ir rinkliavų didinimą, todėl ir "nėrė į krūmus" vakar.

Pakvipo labdara

Kai kuriems politikams užkliuvo ne išmokos didinimas, o tai, už ką yra mokama.

"Vertinama ne darbo kokybė, o kiekybė. Sprendimo projekte daug neapibrėžtumo. O jei žmogus darbo reikalais į komandiruotę išvyko ir nedalyvavo posėdyje? Tai jau nebegaus visos sumos?" - domėjosi politikai.

Tarybos posėdyje buvo pateiktas ir Latvijos savivaldybių pavyzdys, kai politikai gauna algas ir kompensacijas už dėl Tarybos nario veiklos patirtas išlaidas. Algos siekia apie 4 tūkst. litų ir tokia sistema sukurta sąmoningai: Tarybos nariui nebereikia "kyšininkauti" bei jaudintis dėl darbo kitur, ir jis gali šimtu procentų atstovauti rinkėjams.

Nuskambėjo ir siūlymų tiems, kurie Taryboje tik užima kieno nors vietą bei trina skyles kėdėse arba yra milijonieriai, tuos 1 tūkst. litų atiduoti varganai gyvenančioms šeimoms.

Jau imta juokauti, kad reikia lažintis, kuris gi pirmas iš politikos taps tuo geradariu.

 

Politikai savęs nenuskriaudė Klaipeda 2008 08 01

Eglė Petkutė

Klaipėdos miesto tarybos nariai, tarp kurių mažiausiai penki milijonieriai, nutarė, kad jiems turi būti atlyginama dosniau.

Kanceliarinėms priemonėms, pašto, transporto bei telefono išlaidoms politikai per mėnesį nuo šiol gaus nebe 300 litų, bet 1000 litų. Komisijų, komitetų pirmininkai bei kolegijos nariai – 1200 litų, už kuriuos jie niekam neprivalo atsiskaityti. Už posėdžiuose atsėdėtą laiką politikai ir toliau gaus įstatymu nustatytą valandinį atlygį, kuris per mėnesį siekia 150 litų. Tačiau nuo šiol už darbą savivaldybėje tarybos nariams bus mokama tik tuo atveju, jeigu šie praras dalį pajamų pagrindinėje darbovietėje.

„Miesto biudžetas dėl to nenukentės, nes pinigų išmokoms jau buvo numatyta. Jais bus kompensuojamos pastebimai išaugusios išlaidos", – tikino savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė.

Sprendimą padidinti išmokas palaimino ir miesto meras Rimantas Taraškevičius. Būdamas tarybos nariu jis taip pat pretenduoja į 1000 litų kompensaciją, nors visas su darbu susijusias išlaidas jam apmoka savivaldybės administracija.

Nuo akibrokšto politikų nesulaikė ir vakar rytą prie savivaldybės surengtas piketas. Iškėlę plakatus protestuotojai šaukė: „Gėda, gėda" ir ironiškai siūlė skurstantiems tarybos nariams nupirkti kanceliarinių priemonių.

Nepabijoję neigiamos klaipėdiečių reakcijos, vakar tarybos nariai sau palankų sprendimą priėmė balsų dauguma. 18 balsavo už, 5 – prieš ir 2 susilaikė.

Nuo šiol politikų telefoniniai pokalbiai, rašikliai, vokai bei degalai mokesčių mokėtojams per metus kainuos beveik pusę milijono litų.****

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Well for me its better to be more realistic.

Anonimiškas rašė...

wala pulos imo blog.

Anonimiškas rašė...

This blog could be more exciting if you can create another topic that everyone can relate on.

Anonimiškas rašė...

Kaip sąžinės nėra, kiaulės akis išvertus balsuoti už savo gerovę, ar už savo tipo sunkų darbą. Eidami atostogauti nesugebėjo lengvatų pensininkams, daugiavaikėms šeimoms, invalidumą turintiems žmonėms uš šiukšlių rinkliavą numatyti. Skubėjot tik savo piniginėm pasirūpinti, turbūt tas kopensacijas susigalvojo, kad šiukšlių rinkliavą už savo vilas padengtų.
Remiantis LR Rinkliavų įstatymo IIIsk. 12 str. 3p. Klaipėdos m. savivadybė privalėjo nustatyti rinkliavos už atliekų tvarkymą lengvatas. Kodėl didiesiems prekybos centrams rinkliava už faktiškai sukauptų atliekų išvežimą, o smulkiam verslui ir gyventojams nuo nekilnojamo turto ploto. Už kokius nuopelnus savivaldybė Maximai, iki, senukams, bigui nustatytė išskritines sąlygas. Lengvatas dėl rinkliavų galima suteikti tik socialiai pažeidžiamiems fiziniams asmenims. Žmonės atsibuskit, tie korumpuoti kiaulės visus i ožio ragą suries, aišku tik ne galinguosius. Tie sugeba- "mes viskuo pasirūpinom", kur reikia patepė ir kitų sąskaitą dar sutaupė. Dabar tikriausiai numes ubagams kokių pirk pigiau akcijų, už kurias mes visi per šiukšlių rinkliavą sumokėsim. Vežkim visi šiukšles į prekybos centrus, tegu moka už faktą.

Naglis Puteikis rašė...

Naglis Puteikis anonimiškam komentatoriui:

ačiū l. už informaciją, labai naudinga buvo, nes susirinkau reikalingas įstatymų nuorodas ir ištraukas, o taip pat ypač kituose komentaruose VE po str. apie šiukšles ir po str. apie vokelines išmokas nuorodas į AM rekomendacijas.