2009-02-25

Algų mažinimas, ar sovietinė „pokazūcha“?

Visų trijų monopolistinių Klaipėdos m. savivaldybės įmonių vadovai prie darbo biržos durų.Karikatūra skelbiama autoriui Ryčiui Daukantui leidus www.daukantas.com.

Kada sulauksime aiškios ir skaidrios algų sistemos

„Leo LT" valdybos pirmininkas Gintautas Mažeika, kalbėdamas apie tai, kad jei pavaldiniams mažinami atlyginimai, tai pavyzdį turi rodyti LEO LT vadovai ir taip pat susimažinti savo algas, pareiškė:

"Leo LT" valdyba priėmė sprendimą ir savo noru susimažino atlyginimus...Vadovai negali likti nuošalyje, kai darbuotojams mažinami atlyginimai. Jie turi rodyti pavyzdį. Jei vyksta mūšis, o tu esi karo vadas, privalai pirmas šokti į priešo apkasą".

Ir šoko: eiliniams darbuotojams sumažino algą taip, kad jie iš viso tegautų 1700 lt per mėnesį, o vadovai sau susimažino 15 proc. ir jiems liko „tik" ...35 tūkst. Lt.per mėnesį. Neblogas „šuolis į priešo apkasą", svarbu, kad šonkaulių nesusilaužytų taip bešuoliuodami. Sovietinėje kariuomenėje ir visame tarybiniame gyvenime tokie dalykai buvo vadinami „pokazūcha". Gimusiems po Kovo 11 paaiškinu: „pokazūcha", tai parodomieji, vaidybiniai , netikri dalykai, skirti žmonėms mulkinti.

Procentiniai didinimai ar mažinimai kaskart didina socialinę diferenciaciją. Deja, kol kas nėra Lietuvoje politinės jėgos ir ypač valios, kuri sustabdytų šį ydingą suktuką. Jau rašiau, kad pvz. kai Klaipėdos m. savivaldybės taryba patvirtino 5 proc. priedus prie algų direktoriams ir mokytojams, tai direktoriams gavosi padidėjimas 232 lt, o mokytojams dusu pusę karto mažiau – 89 Lt per mėnesį.

Ir tokios nesąmonės tęsiasi jau antrą dešimtmetį.

Tas pats ir Klaipėdos miesto savivaldybėje, bei jai pavaldžiose įmonėse. Mastelis gal ir kitoks, bet principai – tokie patys. Užuot atsisakę „vokelių“ neva kanceliarinėms išlaidoms tarybos nariams kompensuoti, valdančioji dauguma siūlo juos tik sumažinti keliolika procentų. Juokinga ir graudu, kad savivaldybės tarybos Biudžeto komitetas vieningai nusprendė net ir šiai mažai „pokazūchai“ nepritarti ir kovoti „iki galo“, kad tik nebūtų jokio šių neapskaitomų, neatsiskaitytinų ir neapmokestinamų vokelių 1200 Lt per mėnesį sumažinimo. Pasipriešinimas šiam kosmetiniam sumažinimui buvo grindžiamas itin dviveidiškais pareiškimais: „kilusi krizė sumažino pajamas“, todėl „bendraudami su rinkėjais patiriame didelių nuostolių“, tarybos nario „džipui važiuoti pas rinkėją yra labai brangu, nes jis ryja daug benzino“ ir t.t.

Dvigubai ciniška, kad valdančioji Klaipėdos savivaldybės dauguma nesiūlo naikinti šių vokelių net tiems tarybos nariams, kurie gauna algą savivaldybėje - vicemerams, tarybos sekretoriui ir mero padėjėjai. O juk jie turi kabinetus ir pilną telefoninį, kanceliarinį ir automobilinį aptarnavimą.

Pagrindinės Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamos įmonės AB „Klaipėdos vanduo", AB „Klaipėdos energija" ir AB „Klaipėdos autobusų parkas" beveik visas pajamas ir visą pelną gauna iš gyventojų ir tai daro būdami praktiškai absoliučiais monopolistais. Gyventojai neturi galimybės rinktis kitų paslaugų teikėjų, o šių paslaugų kainas nustato savivaldybės taryba.

Deja, jos paskirti šių įmonių valdymo organai - stebėtojų tarybos ir valdybos, slepia savo skiriamų direktorių algas. O kur dar pavaduotojai? Pvz. „Klaipėdos vandenyse" tokių direktoriaus pavaduotojų–departamentų direktorių „tik" 7, kai vandens kontrolierių „net" 13-a.

Ir ne tik slepia, bet net nesiruošia tų keliolika tūkstančių siekiančių algų mažinti, arba dumia akis su kažkokio vargano tūkstantėlio atsisakymu. O apie priedus, priemokas, reprezentacines išmokas, valdiškus automobilius – nė šnypšt.

Savivaldybę valdanti koalicija apie šitų kasdien vis labiau pampstančių Klaipėdos monopolistų diržų susiveržimą – nė garso. Tarsi jų nė nebūtų.

O Skandinavijoje ministrai dar pernai vasarą atsisakė valdiškų automobilių, nes pareiškė, kad artėja krizė, reikia taupyti, žmonėms parodyti susilaikymo, asketizmo pavyzdį.

Be to Skandinavijos šalyse yra 7, 9 ar 11 laiptelių, į kuriuos suskirstyti visi valstybės darbuotojų tiek biudžetinėse įstaigose, tiek valstybės valdomose įmonėse darbuotojų atlyginimai („Leo LT" – valstybės valdoma ir kontroliuojama įmonė, nes turi daugiau nei pusę jos akcijų). Žemiausiame skandinaviškų įmonių darbuotojų ir tarnautojų algų laiptelyje - eilinis, ką tik pradėjęs dirbti specialistas, aukščiausiame – premjeras.

Ir visi viską žino, kas kiek uždirba, tiek rinkėjai, tiek patys darbuotojai. Nori uždirbti dar daugiau – pereini į privatų verslą, nori dirbti visuomenei – pereini į valdišką darbą. Visi laimingi. O pas mus apie tokią aiškią ir skaidrią algų sistemą net šnekėti niekas nenori. Tikiuosi, kad krizė padės šiai algų sistemai prasiskinti kelią ne tik į Klaipėdą, bet ir į visą Lietuvą.

Informacija apie "Leo LT" algas: valdybos pirmininko, vyriausiojo vykdomojo pareigūno mėnesio atlyginimas - 40 tūkst. litų, valdybos narių, kurie kartu yra ir funkciniai direktoriai - 35 tūkst. litų.

AB "Lietuvos energija" valdybos pirmininko, generalinio direktoriaus mėnesio atlyginimas - 35 tūkst. litų. Valdybos narių, generalinio direktoriaus pavaduotojų mėnesio darbo užmokestis - 25 tūkst. litų.

Akcinės bendrovės "VST" vadovo mėnesinis atlyginimas yra 35 tūkst. litų. Valdybos narių mėnesinis atlyginimas yra 25 tūkst. litų. RST generalinio direktoriaus ir valdybos pirmininko mėnesinis atlyginimas - 35 tūkst. litų. Valdybos nario - generalinio direktoriaus pavaduotojo - 30 tūkst. litų. Valdybos narių: Elektros tiekimo direktoriaus ir Elektros tinklo direktoriaus - generalinio direktoriaus pavaduotojo atlyginimai - po 25 tūkst. litų.

Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamų įmonių AB „Klaipėdos vanduo", AB „Klaipėdos energija" ir AB „Klaipėdos autobusų parkas" vadovų algos labai kruopščiai slepiamos, tačiau į spaudą buvo prasiskverbusi informaciją, kad jos siekia ik 20 tūkst. Lt per mėnesį ir šios informacijos niekas nepaneigė.

Komentarų nėra: