2009-02-03

Klaipėda seka Lietuvos pavyzdžiu: didinama socialinė atskirtis

Nuotraukoje: mokytojus išdrįsusi ginti Klaipėdos m. Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė
Vėl padidintas skirtumas tarp mokytojų ir mokyklų vadovų atlyginimų

Nuo 1990 skirtumas tarp mažai uždirbančių ir daug uždirbančių Lietuvoje nepaliaujamai didėja.

Ir panašu, kad kol kas nė vienai Vyriausybei nepavyko šio proceso sustabdyti. Klausimas tik, ar visos norėjo tai pakeisti?

Ne išimtis ir Klaipėdos m. savivaldybės taryba: praeitą penktadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje svarstyti priedų pedagogams ir mokyklų vadovams klausimai (žr. 30 klausimą).

Klaipėdos mokytojų profsąjungos, net Švietimo skyriaus nuomone buvo ir yra pakankamai lėšų nustatyti 5 proc. priedus vadovams, o mokytojams – 10 proc.

Meras net nenorėjo teikti tokio pasiūlymo, nes norėjo lygiavos – 5 proc. visiems.

Nors tai labai neteisinga net socialine atskirtimi garsėjančiose Lotynų Amerikos šalyse.

Nes mokytojų vidurkis Klaipėdoje- apie 3400 Lt ant popieriaus, o vadovų – 4900 Lt plius galimybė iki 800 Lt dar užsidirbti už mokymo valandas.

Be to, vadovams 5 proc. skaičiuojami nuo visos algos, o mokytojams - tik nuo dėstomų valandų.

Taigi realiai tokai sistema tik dar labiau didina skirtumą, nes direktoriams priemokos dydis siekia nuo 217 iki 232 litų, pedagogams – 89 litus.

Tačiau už mėginimą užsistoti mokytojus Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė viešai gavo pylos nuo mero patarėjos Audros Daujotienės. Beje, visi vadybos vadovėliai draudžia vadovams viešai žeminti savo pavaldinius. Ironiška, bet ši patarėja gauna iš savivaldybės 1200 Lt kasmėnesinį vokelį kanceliarinėms prekėms, už kurį nereikia atsiskaityti. Nors pati gauna algą, kabinetą ir tas pačias kanceliarines prekes nemokamai. Tai yra grubus įstatymo pažeidimas, nes nuo 2008 10 01 d. draudžiama tarybos nariams, kurie gauna algą savivaldybėje, gauti bent kokį panašų kanceliarinį vokelį. Rašiau apie tai visiems, ir prokuratūrai, bet visi Klaipėdos valdžios institutai tik apsimeta kad jie yra, o iš tikrųjų tėra tik jų iškabos. Išimtis – Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė. Bet niekas jos neklauso.

Liberalų sąjūdžio frakcija, kuri bando vaizduoti opozicinę, šį kartą audringai palaikė mero ir jo patarėjos poziciją, kad negalima mokytojams 10 proc. priedo, o užteks 5-ių , nes reikia taupyti.

Dvigubai ironiška, kad Liberalų sąjūdžio frakcija yra vienintelė frakcija miesto taryboje, kuri yra visiškai vokelinė, t.y joje nė vienas nėra atsisakęs to kanceliarinio neatsiskaitytino vokelio.

Pasakiau garsiai posėdžio metu, kad mero patarėja ir vokelinė Liberalų sąjūdžio frakcija galėtų apie taupymą mokytojams aiškinti tik po to, kai patys atsisakys vokelių, tai iš jų pusės sukilo riksmas kaip futbolo aikštėje įmušus įvartį. Mero patarėja keikėsi kokį pusvalandį.

Bet matyt riksmai ir keiksmai padeda užgniaužti sąžinės bruzdesį, nes visi (išskyrus TS-LKD, vieną Rusų sąjungos ir du Rusų aljanso narius – pastarieji aktyvūs mokytojų gynėjai) sukandę dantis balsavo už mokytojų nuskriaudimą ir vadovų išaukštinimą.

Kaip gi kitaip, juk pagal Klaipėdos padidėjusios valdančiosios daugumos logiką valdžia - nuo dievo, o mokytojai - tik nuo žemės.

Bet tikiu, kad taip ilgai netruks.

Ir dar būtinai surengsiu vaizdinį algų skirtumo didėjimo demonstravimą visuomenei šiuo konkrečiu pavyzdžiu.

1 komentaras:

Unknown rašė...

dėkui už mokytojų palaikymą, nes kokybiško vaikų mokymo nori visi,o kokybiško mokytojo gyvenimo - ne.