2009-02-05

Lietuvos galingieji džiūgauja radę spragą išvengti mokesčių

Vytauto Liaudanskio nuotr.: N.Puteikį klaipėdiečiai pažįsta kaip politiką, visais gyvenimo klausimais turintį kategorišką nuomonę.

N.Puteikį išgarsino ne skambios kalbos

Šiemet į pilietiškiausiųjų būrį pateko ir politikas. Miesto tarybos narys Naglis Puteikis, nemažo būrio klaipėdiečių įsitikinimu, yra ypač pilietiškas.

Aktyvistų mieste – daugybė

Apie tai, kas yra pilietiškumas, N.Puteikis kalba daug ir azartiškai.

„Tai darbai, kuriuos žmonės daro ne dėl savo pačių naudos, o gindami daugelio interesus. Vakaruose tai vadinama savanoryste, – kalbėjo N.Puteikis. – Ryškiausias tokio elgesio pavyzdys, kai atėję į Miesto ūkio komiteto posėdį nuo valdininkų savivalės nukentėję žmonės ne reikalauja grąžinti jiems pinigus, bet siekia, kad taip neatsitiktų kitiems. Tie, kas nori atitaisyti neteisybę ir atgauti, kas iš jų buvo atimta, kreipiasi į teismą. Tačiau taip kovojama tik dėl savų interesų."

N.Puteikis įsitikinęs, kad pilietiškiausiųjų paieškos Klaipėdoje neišsikvėps daugybę metų, nes aktyvių ir neabejingų žmonių uostamiestyje – daugybė.

„Net daug negalvodamas galiu išvardinti bent dešimt klaipėdiečių, kurie neabejotinai verti pilietiško žmogaus vardo. Kad ir dizaineris, kuris greta savo tiesioginio darbo pakilo į kovą prieš triukšmą miesto gatvėse. Pilietiškai besielgiančių ir turinčių teisingas gyvenimo nuostatas žmonių nemažai ir savivaldybėje", – tikino N.Puteikis.

Tikėjosi tik padėkos

Politiką paskelbti vienu iš šešiolikos pilietiškiausiųjų šiemet pasiūlė Rimkų gyvenvietės bendruomenė. Pietiniame miesto pakraštyje gyvenantys žmonės atkreipė N.Puteikio dėmesį į keistą kelininkų norą tiesti gatvę į purvynę, kur niekas negyvena.

„Esu nuoširdžiai nustebęs, kad rimkiškiai pasiūlė mane nominuoti. Galėjau tikėtis jų padėkos. Manau, jie patys verti pilietiškiausiųjų vardo. Nes juk jiems blogiau nebūtų, jei tą gatvę nutiestų į niekur. Bet žmonės suprato, kad tuos bereikalingai švaistomus pinigus galima buvo panaudoti kitur.

Nebijo kirsti bendrapartiečiams

N.Puteikis visais gyvenimo atvejais turi kategorišką nuomonę ir nesibaimina ją reikšti. Dažną kartą jo pozicija būna nepatogi miesto vadovams.

„Likimas susiklostė taip, kad pusę kojos esu įkėlęs į tarpdurį, už kurio – mūsų galingieji, kurie valdo. Matau, ką jie veikia, kaip jie džiūgauja radę spragą išvengti mokesčių. Nors teoriškai turime visi gyventi vienodai, tačiau dažnai atrodo, kad juos ir didžiąją masę paprastų žmonių skiria šarvuotos durys. Taip pamačiau, kad tarybos nariai neteisėtai gauna papildomą atlygį. Užsitraukiau net kai kurių bendrapartiečių nemalonę, bet negaliu tylėti matydamas neteisybę, – atviravo N.Puteikis. – Savo partijos vadovams išsiunčiau tris laiškus, bet nesulaukęs reakcijos atvirai išsakiau kritiką partijos tarybos posėdyje. Nebijojau pasakyti, kad žmonės už juos balsavo todėl, kad tikėjosi, jog ši partija bus už mažą žmogų."

N.Puteikis pasakojo, kad pagarsėjęs drąsiomis kalbomis bei veiksmais jis tapo gatvėje miestiečių atpažįstamu žmogumi. Todėl kasdien jį užkalbina daugybė praeivių. Vieni reiškia palaikymą, kiti prašo pagalbos, o treti – paremti. Politikas pasakojo ne iškart išmokęs padėti ir atvirauja, kad dabar iš penkių prašytojų jau sugebantis pagelbėti bent dviem.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

aktyvistai cia... marginalai