2009-02-06

Taiklus monopolistų apibūdinimas ir būdai kaip su jais kovoti

Nuotraukoje: Akcijos 'Aš - pilietis 2008' rinkimų Klaipėdoje vienas iš 16-os laureatų - Klaipėdos universiteto dėstytojas, režisierius bei teatrologas Petras Bielskis

Didysis paršas atsistojo skersai lovio ir mažiukų neprileidžia

Artūras Račas savo bloge www.racas.lt dažnai mėgsta paimti jam patikusią citatą ir ją tautai pagarsinti.

Imu iš A.Račo pavyzdį: patiko kelios taiklios Petro Bielskio mintys iš Jurgos Petronytės interviu su juo "Man pilietiškumas - tai susiklausymas":

P.Bielskio atsakymas į klausimą, kas yra globalizacija:

„Ar žinote, kaip valstietis, auginantis paršiukus, užkirsdavo kelią didesniam paršui, kad šis nenuskriaustų mažesnių? Į lovį, iš kurio ėda paršiukai, jis įdėdavo skersinukus. Jeigu skersinukų nėra - didysis paršas atsistoja skersai lovio ir mažiukų neprileidžia. O kai yra tarpinukai, jis negali pasinaudoti savo įžūlumu ir suėsti viso ėdalo, mažiukai apibėga iš kitos pusės. Kas yra globalizacija, bendra Europa? Tai yra tų skersinukų pašalinimas. Dabar prie lovio atsistojo didelė bjauri finansinė kiaulė ir prasidėjo krizė.

Ir su kultūra tas pats. Pasiėmiau Vilniaus - Europos kultūros sostinės programėlę. Skaitau ir nieko nesuprantu. Ar tai vyksta Liuksemburge, ar Anglijoje? Nė vienos lietuviškos pavardės, nė vieno lietuviško menininko...

Buvau konferencijoje Vilniuje, kurioje atsakingas žmogus pradėjo aiškinti, kad Salomėja Nėris, Žemaitė yra "nupezusios", kad jų kūrybos nereikia įtraukti į literatūros mokymo programas mokykloje. Kas siūloma vietoje literatūros klasikos - nepasakė.

Manau, kad toks žmogus serga, jis viduriuoja. Negana to, jis viduriuoja ne tualete, o mums ant galvos, nori, kad ir mes susmirdę būtume. Tai netvarka. Taip negali būti."

 

N.P.: Vilniaus prekyba, Leo lt, oligarchai, smulkiųjų verslininkų naikinimas, algų diferenciacija (arba tas pats, tik lietuviškai  - socialinės atskirties didinimas) ir pan.  – visi šie reiškiniai atsirado „pašalinus skersinukus".

Ir P.Bielskio puikus receptas kaip su tuo kovoti – tiesiog grąžinkime skersinukus į vietą.

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pone Nagli, aš, aišku, atsiprašau, bet tai, ką čia cituojate, yra grynos nesąmonės ir demagogija. Vien jau tai, kad cituojate ruSSijos įtakos agentą Artūr Rač, nedaro jums garbės. O kad jau jis cituoja išimtinai "gerus" žmones, tai seniai jau niekam nėra paslaptis. Tasai ponas, kurio proto galybę, rodos, bandote apgarsinti, yra ne kas kita, kaip demagogas ir svaiginėtojas. Sutinku tik dėl "Europos chaltūros stolicos". O štai dėl grynai aksiominio, sovietinio bandymo "apginti" komunistų karštai mylimus Žemaitę ir ypač Tautos išdavikę tovarišč Neris,daug ką apie žmogų pasako. Skaičiau aš apie tą konferenciją, iš tokio ponaičio Bartkaus, kuris savo penktoko lygio rašinyje "kaip pasvaigti apie tai, apie ką nenumanai" iš tos konferencijos sukūrė pretekstą lietuvių rašytojus iškeisti į užsieniečius. Nesutinku su juo. Bet tenka pripažinti, kad perdėtas ir reliktinis "darbo liaudies" buitį aprašančiųjų garbinimas yra tikrai žalingas lietuvių Tautai. Man tikrai nepriimtina skirti daugybę pamokų tovaršč Neris eilėraščių nagrinėjimui. Kai nė žodžio nepasakoma apie jos išdavikišką elgesį ... Mes neturime genialių rašytojų, kaip turi kitos Tautos, tenka susitaikyti su tuo. Mes turime daugybę gerų rašytojų. Bet kažkodėl mokyklose nagrinėjimi vieni, o kiti pamirštami. Nors pastarieji yra 100 kartų geresni už tuos "klasikus", kurie nieko doro neneša jaunam žmogui ir mūsų kultūrai. O jums patariu mažiau skaityti įtakos agentų rašliavas ...

Naglis Puteikis rašė...

Partizanui: gerbiu Jūsų pažiūras. Jos panašios kaip ir mano. Bet dėl P.Bielsio nesutinku. Ir pateikiu dvi citatas:
Čia iš VE str. , kurį citavau, kažkosk komentatorius, pasivadinęs "britva" rašo štai kaip (http://www.ve.lt/?data=2009-02-06&rub=1065924826&id=1233853751&page=atsil):
"...Petrą bolševikai dar iš dešimtos klasės,šešiolikmetį nuteisė Klaipėdos Karinis tribunolas už lietuvybę 25m.katorgai. Vėliau neleido mokytis-pašalino iš konsevatorijos,dailės instituto, Vilniaus universiteto, mėtė iš darbų...Prisiminiau kaip Petrą ,vos atvažiavusį dirbti į Klaipėda, pjudė ir NKVD skundė
toks tūlas jo kurso draugas Gediminas Šimkus. Pasikėliau "Jaunimo gretas" (1988.nr. 12, p.15). Ten irgi Šimkus virkauja:"Kaip partijos nariui man buvo įsakyta dirbti..Niekaip negaliu įrodyti P.Bielskio klastingumo.P.Bielskio neperauklėsi..."

Naglis Puteikis rašė...

Partizanui:
Ir dar dėl Petro Bielskio:
Petras Bielskis
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos (http://lt.wikipedia.org/wiki/Petras_Bielskis).
Petras Bielskis (g. 1935 m. vasario 20 d. Mėčiai, Laukuvos valsčius) – Lietuvos režisierius, teatrologas, humanitarinių mokslų daktaras.
[N.P.: aš padidinau:]. 1953-1955 M. UŽ ANTISOVIETINĘ VEIKLĄ KALINTAS KOMIJOS LAGERIUOSE
Grįžęs į Lietuvą 1957-1960 m. studijavo Vilniaus universitete, 1963-1969 m. Lietuvos konservatorijoje, 1977-1983 m. Lunačiarskio teatro meno instituto aspirantūroje Maskvoje. 1983 m. menotyros kandidatas
1956-1961 m. Šiaulių dramos teatro aktorius. 1970-1980 m. Lietuvos TV režisierius. 1975 m. prie Menininkų rūmų Vilniuje įkūrė Novelės teatrą, iki 1985 m. jame režisavo. Nuo 1980 m. Klaipėdos universiteto (iki 1991 m. Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetas) dėstytojas, nuo 1991 m. Teatro pedagogikos katedros vedėjas; nuo 1986 m. docentas.

Anonimiškas rašė...

Pone Puteiki, deja, jūs visiškai nesupratote, apie ką aš kalbu, lyg aš tą Petrą Bielskį, apie kurį nieko nesu girdėjęs, pavadinčiau kaip negražiai. Įtakos agentas yra Artūras'as Rač'as. Mane glumina tai, kad jūs, TS-LKD Klaipėdos skyriaus vadovas, cituojate tokius 'minties galiūnus", kurie ant jūsų partiečių varo propagandą. O žmogaus biografija ir disidentinė veikla savaime nieko nereiškia. Aišku, už ją reikia gerbti žmogų, kaipo drąsų, patriotą ir pan. Bet konkrečiai šiuo atveju ponas NUSIŠNEKĖJO. Mane liūdina, kad jūs, pone Nagli Puteiki, visiškai nesugebate atsakyti. Jūs net negalite apginti savo poziciją? Jūs atsakote NE SAVO žodžiais ir "ne į temą". Jau ne pirmą kartą. Aš tikiu, kad galėtumėte ir padiskutuoti, argumentuoti, pagrįsti SAVO NUOMONĘ, o ne račų, bielskių, spurgų. Ir man labai GAILA, kad mano tinklaraštyje rašote komentarą po tekstų, kurio nė neskaitėte. Ir taip nieks neskaito. Jau gal komentarą parašys paskaitęs ... Kur tau ... Lyg aš čia negalėčiau paskaityti. Ir iš viso, matosi jūsų stiprus polinkis KAIRĖN. Gaila, kad atsakinėjate nė neperskaitęs, kas jus rašoma, o tik kartodamas ne savo žodžius.

Naglis Puteikis rašė...

Partizanui:
1. P.Bielskis man patinka, ypač tos mintys, kurias citavau;
2. S.Nėries eiles man patinka; o jos veikla - ką gali moteris karų audrose, t.y. kaip ją galima smerkti, kai nepriklausomi teisėjai-vyrai, ar politikai-vyrai įteisina vagystes vidury dienos dabar ir nerausta? Ir neatsiranda vyrų seime, kurie pavadintų tokisu teiėjsu tikru vardu, vagystes - vagystėmis, o seimūnų 6700 Lt iki 2008 12 31 dienos imtus vokelius vokeliais?
3. A.Račas kartai staiklia pataiko, kaip ir bet kuris taiklesnis žodžšaudys. Jūs taip pat pataikote taikliai, todėl žaviuosi visais tokiais pataikymais ir šauliais. O šiuo atveju ir jis ir Jūs - pubicistai, todėl skaitau visus - ir dešinisu ir kairius. IR SKAITYSIU VISUS IR TOLIAU.
4. Jūsų tekstą apie padleckius skaičiau -t.y. nereikia lia lia. Paprašykite kad koks kontuperistas pažiūrėtų mano kompo IP po Jūsų tuo straipsniu, kuris man PATIKO.
5. Kairėn ar dešinėn, o vogti negalima. Jau buvo ordinų už nuopelnus nepriklausomybei kavalierių (gavėjų) iniciatyvinė grupė žemei už tuos ordinus gauti Vilniaus miesto centre grupė. Jie kokiso rūšies? Mano nuomone - vienos - pirštų į save. Jie pardėjo kompromituoti tarnystę valstybei.
Beje, išviešinkime juos prie progos, jei sutinkate su mano nuomone.
6. JKomnetarą Jūsų tinklapyje parašiau, nes ten ir nurodžiau, kad nerandu kito būdo kaip Jums atsakyti - ten pat ir attsiprašiau.
Dabar rašysiu ne ten, o čia.
7. Visada pasiruošęs mušti visų rūšių ir spalvų biudžetvagius, oligarchus, monopolistus ir kitus ...istus.

Anonimiškas rašė...

Diskutantam - siuolaikine pasaka pagal S.Neri:

Apserksnije musu ziemos,
Balta balta,kur dairais,
Ilgas pasakas vargdieniams
Seka seimas vakarais.

Apie baisia krizes nasta,
Mus uzgulsiancia pecius,
Ir varguolio sunkia dalia,
Uzsiverziancius dirzus.

Apie lita-laiba,plona,
Bankuos isdaigas velniu,
Kai pradingsta milijonai
Tarsi dumai is kampu.

Apie trecia broli Jona,
Koks seimunas jis puikus:
Koks smaikstumas ir miklumas
Jam dalinant svogunus.

Pataluos turtuoliai miega,
Milijonai ju delnuos.
Bega Satrija is seimo-
Vetra paliete ir juos.

O vargdieni ,neraudoki,
Pilka tuscia ir nyku.
Briskim,briskim,nebijokim-
Matem ne tokiu vargu.

Issirinkom si seimeli,
Tik jo pasaka pikta,
Bet ir mes jog neuzsnude,
Nes kalba dar nebaigta.

A.Peceliene