2009-02-18

‚Reikia tik ryti, vartoti, gamybą nuolat didinti, jeigu tik gamyba sustoja – skandalas!‘

Fotografijoje: filosofas Arvydas Šliogeris

A.Šliogeris: Tokios vulgarios civilizacijos niekuomet nėra buvę

N.P.: parinkau šį bei tą iš patikusio Juozapo Paškausko 2009 m. vasario 17 d., interviu su filosofu Arvydu Šliogeriu (ypač apie vartojimą, kuris kartu su godumu ir sukėlė neregėtą, bet matyt pelnytai „užsidirbtą" ekonominę krizę):

...Knygoje rašote, kad mūsų civilizacija yra katastrofiška. Teigiate, kad užaugome ant degradavusių religijos, meno, mokslo pamatų, o pirmapradė žmogaus laikysena nihilistinė. Ar žmogaus veikimas pasaulyje yra vien tik ardymas?

Žmogus niekada negali būti neardantis. Mėgstu sakyti, kad nenukirtęs medžio, neišdroši medinės statulėlės. Naikinimas yra absoliučiai neišvengiamas dalykas. Jei nenaikinsi, tai neišliksi. Ir taip daro ne tik žmogus, bet visi šios žemės padarai. Kito kelio nėra, tačiau galime klausti, kokie yra naikinimo mastai.

Dabartinė civilizacija yra pasiekusi tokius naikinimo mastus, kad Vakarus civilizacijos susinaikinimas gresia labai greitai. Jeigu dar Spengleris prieš 100 metų galėjo parašyti prognozes, kad po šimto metų įvyks Vakarų saulėlydis – tai jau yra dabartis.

Tai yra destruktyvi civilizacija, ji naikinimą pavertė savotišku idealu. Naikinimas yra būtinybė, tačiau tai, kad jis paskelbiamas aukščiausia norma, aš vadinimu nihilistiniu vartojimu.

Grūda per visus galus: ryk, vartok, pirk automobilį, paskui pirk kitą, automobilis netinka – pirk lėktuvą. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad naikinimo mastai yra pabaisiški. Tai banalybė ir akivaizdus dalykas.

Svarbiausia, kad yra sukurtos baisingos naikinimo priemonės. Žmogus tokių priemonių, kad paspaudus mygtuką per 10 sekundžių galima sunaikinti ištisą miestą, niekada neturėjo. Nejaugi manote, kad šitie dalykai nesuveiks? Šautuvas, net jei jo nelieti, vis tiek iššauna.

Tai viena, tačiau, kalbant apie atšilimą, galima sakyti, kad pragriaužtos mūsų Žemės šaknys. Baisu, kad naikinimo mastai peržengė bet kokį saiką ir bet kokias ribas, o ne tai, kad naikinama. Žmonės naikino, naikina ir naikins. Arba aš suvalgau kiaulę arba kiaulė suvalgo mane. Kitokios išeities nėra: tokia šios žemės sąranga.

Graikai klausė, ar saikas yra peržengiamas? Dabar saikas jau peržengtas – niekas apie jį net nekalba. Kalbama, kad reikia tik ryti, vartoti, gamybą nuolat didinti, jeigu tik gamyba sustoja – skandalas! Jeigu recesija – skandalas ! Tai jau visiškai nebevaldomas procesas, stichiškas. Tai yra savižudžių civilizacija. Mes gyvename savižudžių civilizacijoje ir jai pasipriešinti nebegalima.

Nebereikia būti pranašu, kad suprastum, kad tas ilgai tęstis nebegali.

O vis pasikartojantys bandymai susitarti dėl klimato atšilimo yra naivūs?

Vaikų žaidimai ir aukščiausio laipsnio veidmainystė. Niekas niekad nesusitars, veikiau prasidės karai. Kodėl kariaujama Irake, Afganistane? Kodėl ponas Bushas nesitaria su Sadamu, o jį pakaria?

Man juokingi čiulbesiai, kad mes sukursime pasaulinę vyriausybę. Sukurkite, o kinai sakys: „Eikite jūs sau". Taip pat sakys rusai. Tai yra utopijos.

Kaip ir visos savižudiškos civilizacijos, ši pripažįsta tik jėgą ir nieko daugiau. Visa ideologija yra pagrįsta revolveriu. Tai ir vadinu revolverio kultūra. Kaip gali šiai kultūrai priklausantys žmonės susitarti? Jie atstatys vienas kitam revolverius.

Šiame laikmetyje garbinama ne tik jėga, tačiau ir įvairūs vaizdai...

Tokios vulgarios civilizacijos niekuomet nėra buvę. Aš neblogai išmanau istoriją, tačiau šitokios vulgarios, atvirai garbinančios jėgą, smurtą, pornografiją niekada nebuvo – čia yra unikalus dalykas.

Buvo labai žiaurių dalykų, bet kad ant pjedestalo būtų iškelti šitie dalykai – niekada...

Komentarų nėra: