2009-02-19

Klaipėdos taryba didina socialinę atskirtį tarp vadovo ir mokytojo

Nuotraukoje: publikacijos autorė 'Klaipėdos' dienraščio reporterė Milda Skiriutė

Dėl priedų – aistros „Klaipėda" 2009 02 18

Miesto tarybai dar teks sugrįžti prie mokytojų priedų dydžio nustatymo.Įtampa dėl miesto tarybos patvirtintų priedų pedagogams ir švietimo įstaigų vadovams neslūgsta. Ketinama vėl svarstyti šį vis labiau įvairiomis nuomonėmis apaugantį klausimą.

Mažesni pustrečio karto

Klaipėdos savivaldybės taryba patvirtino 5 proc. priedus švietimo įstaigų vadovams ir pedagogams. Direktoriams priemokos dydis siekia nuo 217 iki 232 litų, pedagogams – 89 litus.

Šis sprendimas papiktino miesto tarybos opozicijos lyderį Naglį Puteikį. Pasak tarybos nario, tokiu būdu didinamas socialinis atotrūkis tarp paprastų pedagogų ir švietimo įstaigų vadovų.

"Mokytojams reikėtų algas didinti daugiau nei vadovams, bet yra priešingai. Priedai tvirtinami procentais. Gaunantys didesnę algą, gauna ir didesnį priedą. Taip skirtumas tarp daug ir mažai uždirbančių nuolat didėja. Kadangi mokytojams priedai skaičiuojami tik nuo pamokų skaičiaus, jiems iš tikrųjų priedas yra 2,5 karto mažesnis nei vadovams. O pastarieji dar pasididinti algą gali vesdami pamokas", – aiškino politikas.

Artėjančio miestą valdančiųjų posėdžio, kuris vyks vasario 26 d., metu N.Puteikis tarybai siūlys grįžti prie priedų nustatymo pedagogams. Planuojama siūlyti mokytojams nustatyti 10 proc. dydžio priedą. Šio klausimo projektas paruoštas, tačiau dar nepateiktas.

Pasak N.Puteikio, tokį siūlymą palaiko ir valdančiajai daugumai priklausanti tarybos narė Irina Rozova.

Anksčiau vykusio posėdžio metu buvo siūloma paprastiems pedagogams nustatyti 10 proc. dydžio priedą, tačiau tam nebuvo pritarta.

"Patvirtinus mokytojams 10 proc. priedą, tarp jų ir vadovų diferenciacija sumažėtų. Eilinių pedagogų priedas siektų ne 89, o 178 litus", – dėstė politikas.

Įtvirtina valdininkų armiją

Klaipėdos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Laimos Juknienės nuomone, kai kurie tarybos nariai yra neįsigilinę į švietimo sistemą.

"Mokytojui priedas taikomas ne nuo viso atlyginimo, o nuo pamokų skaičiaus. Pedagogui nustatytasis būtų 10 proc. mažesnis nei dabar patvirtintas švietimo įstaigų vadovams. Klaipėdos taryba didina socialinę atskirtį tarp vadovo ir mokytojo. Tokiu sprendimu įtvirtinama valdininkų armija", – pabrėžė pirmininkė.

L.Juknienė aiškino, jog toks tarybos sprendimas būtų suprantamas, jei nebūtų lėšų didesniems pedagogų priedams, tačiau, kaip esą patvirtino Švietimo skyriaus vedėja ir jos pavaduotoja, jų pakanka. Pasak pirmininkės, dėl tokio tarybos sprendimo kai kuriose švietimo įstaigose gali įsitvirtinti autokratizmas.

"Viskas priklauso nuo vadovo pozicijos, žmogiškų jo savybių. Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje direktorius yra viešpačių viešpats. Socialinio dialogo su pavaldiniais nėra", – kalbėjo L.Juknienė.

Didinti nėra iš ko

Klaipėdos mero patarėja, miesto tarybos narė Audra Daujotienė neslėpė, jog mokytojams patvirtinti priedai galbūt yra per maži. Tačiau, anot jos, šiais laikais, kai išmokos tik mažinamos ir mąstoma, iš ko apskritai reikės mokėti algas, apie priedus reikėtų kalbėti atsargiai.

"Mokytojai turi suprasti, kad dabar sunkus metas. Naują sprendimo projektą galima paruošti, bet mes – ne vaikai. Sprendimą priėmėme ne vedami kaprizų, o bėdos. Neturime iš ko daugiau pridėti. Dabar krizė, reikia susiimti ir iš jos išbristi. Po metų, kai sunkmetis baigsis, vėl galėsime didinti priedus", – aiškino patarėja.

Tarybos narė priminė, jog dabar miesto biudžetas yra išbalansuotas.

Anot N.Puteikio, jei Švietimo skyriaus vedėja tvirtina, kad pinigų užteks, vadinasi, taip ir yra.

"Neturiu teisės abejoti specialistais, kurie geriausiai žino situaciją. Manau, kad čia yra kiti dalykai – nenoras pripažinti, jog padaryta didelė klaida", – tvirtino politikas.

Komentarų nėra: